Premier előtti kritika: Banshee 4. évad

2 534

Hamarosan visszatér a kedvenc ponyvasorozatunk, de az HBO jóvoltából mi már láthattuk  az első részt (részeket), az új évadból, amely minden fronton azt hirdeti ez a történet csak egyféleképpen végződhet.

A bejegyzés spoilereket tartalmaz a Banshee 4. évadának nyitórészéből!

BANSHEE_poster_magyar_v2

Mondjuk ezzel az első rész óta tisztában vagyunk, hiszen a Banshee rohadtul nem az a sorozat, amely a boldog egymásra találásokról és a felhők fölött kéz a kézben sétálásokról szól, még ha olyan művészien is van fényképezve, hogy azt szinte megkönnyezzük.

Holy shit, Hood!

Lucas Hood (vagy hívják akárhogy) belépett Banshee-be és felbolygatta az egész város ha nem is békés, de már megszokott hierarchia szerint működő életét. De nem csak azt érte el, hogy az egész várost maga és egymás ellen fordítsa, de új fenyegetéseket is hozott a városra, tulajdonképpen minden egyes döntése vért szült.

BAN401_0508015_GS_0047

Hol voltál 2 évig? – El kellett tűnnöm kitisztítani a fejem. – Arra másoknak néhány nap is elég.

Így hát nem is csoda, hogy az új évadban ott kapcsolódunk be a sorozatba, hogy a város egykori sheriffje már két éve önkéntes száműzetésben él. Hood egy [spoiler]megtört, meggyötört[/spoiler], életcél nélküli senkivé lett, aki az erdő közepén egy faházban tengeti mindennapjait, távol a gyémántoktól, a nőktől és az erőszaktól.

Banshee3

Időközben Bansheeben eléggé átrendeződtek az erőviszonyok. Brock (Matt Servitto) az új sheriff, Proctor (Ulrich Thomsen) a város példás életet élő polgármestere, Carrie (Ivana Milicevic) meg éjszakánként önkényes igazságosztót játszik, hogy megbüntesse a város rosszfiúit.

Bár Proctor vezetése alatt a bűnözés látszólag visszaesett a városban, azért persze még mindig van fenyegetés, hiszen a redneck rosszfiúk mellett a nácik szervezetét sem sikerült szétverni, sőt…

Banshee2

Ami nem az övé azt ő üzemelteti. Amit nem üzemeltethet, azt felégeti.

Persze komolyan kiábrándulnánk a sorozatból, ha kiderülne, hogy Proctor jó útra tért, ezért nem is lepődtünk meg annyira, amikor kiderült, hogy Kai ezúttal a Kurt Bunker testvére, Clayton által vezetett nácikkal közösködik különböző üzemelmekben.

BAN401_0506015_GS_0094

Az első komolyabb akciójelenetet is ennek köszönhetjük, hiszen Proctor verőembere Clay Burton már megint le kell, hogy vegye a szemüvegét… Nyugi, a viszonylag kevés akciójelenet ellenére a Banshee semmivel sem lett visszafogottabb, hiszen már az első részben előkerül egy satu, egy piszkavas és egy vipera is, ami bőven maradandó károsodást okoz.

Job halott.

A Banshee 4. évadában a korábbiaknál sokkal jelentősebb szerepet töltenek be a flashbackek, persze érthető, hiszen ezeknek köszönhetően kapunk képet arról, hogy mi történt az elmúlt két évben, vagy hogy mi vezetett ahhoz, hogy Hood feladja az addigi életformáját.

Banshee1

És ennek köszönhetően tudjuk meg azt is, hogy mi vezet oda, hogy visszatérjen a városba, amit természetesen nem fogad mindenki kitörő lelkesedéssel még az alapos felújításon átesett sheriffhivatalban sem.

[spoiler]Becca ugyanis meghalt, valaki egészen durván kibelezte a csajt. [/spoiler]

Közben azért ott is zajlott az élet. Brock sheriff lett, Kurt Bunker megvetette a lábát a sheriffhivatalban – [spoiler]miközben a náci öccse testvérét dugja[/spoiler] – és érkezett egy új tökös rendőrnő is, akit Nina Cruznak hívnak és akit egyébként Ana Ayora alakít.

BAN401_051915_GS_00074

Egyenlőre úgy tűnik, hogy az utolsó évad fő mozgatórugója a fentebb említett haláleset lesz, de minden bizonnyal a Bunker-testvérek között húzódó ellentét, na meg a nácik egyéb üzemelmei is komoly konfliktusokhoz vezethetnek.

A Banshee 4. évada önmagához képest visszafogottan  – kevés szexszel, kevés bunyóval és kevés kinek van nagyobb farka jelenettel – tért vissza, de az évadkezdés minden pillanatából árad a vihar előtti csend később mindent beterítő illata.

További képek a Banshee 4. évadából:

A Banshee 4. évada április 2-án érkezik a Cinemaxra, de az HBO Go-n már az nap reggel megtekinthető lesz az első epizód!