Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

RATCHED – Előzménysorozatot kap a Száll a kakukk fészkére

0

A Milos Forman 5 Oscar-díjjal kitüntetett filmjében feltűnt elmegyógyintézet a Netflixre költözik.

A Netflix egyből két évadot rendelt be a Ratched című sorozatból, ami a jól ismert oregoni elmegyógyintézetben fog játszódni, méghozzá a Patrick McMurphy (Jack Nicholson) előtti időszakban.

A Ken Kesey regényéből forgatott film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát. Hamarosan rájön: a műintézmény lakói – akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide – semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. A történet többi szereplőjének élete – kivétel nélkül remekbe szabott figurák és alakítások – mind egy-egy dráma, aminek már csak végkifejletével találkozunk. McMurphyről hamar lehull a kívülállás páncélja, és megpróbál segíteni társain, akiken látja: az orvostudomány köntösébe bújtatott érzéketlenség és álszent gyógyítás – valójában fegyelmezni, idomítani akarás – csak rontja állapotukat.

A címéből már többen kitalálhatták, hogy a főszereplője az a bizonyos Ratched nővér (a filmben Louise Fletcher alakította) lesz, aki a film “főgonoszaként” funkcionált: hatalmát kihasználva a bentlakók életének minden pillanatát kontrollálta, és még a csupán szimuláns McMurphyből is emberi roncsot csinált.

A címszerepet az American Horror Storyból ismert Sarah Paulson játssza, a sorozatot pedig az eredeti filmet is tető alá hozó Michael Douglas, valamint az American Horror Storyt is készítő Ryan Murphy veszi kezelésbe produceri minőségben.

Share This