Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Robert Langdon budapesti hajszája – DAN BROWN: EREDET könyvkritika

Világszerte millióan várták már Langdon profeszor legújabb kalandjait, és lám ez is megérkezett. Bár ez az érkezés elég megosztóra sikerült.

0

Dan Brown könyvei (A Da Vinci-kód, Angyalok és démonok) anno még hatalmas vitákat kiváltó, merész újdonságok voltak, amik nem féltek szembe menni az általánosan elfogadott állításokkal, és olyan kérdéseket boncolgattak, amik évszázadok óta foglalkoztatják az emberiséget. Vallás, történelem, művészet, tudomány, technológia, szépen megfértek egymás mellett (vagy éppen egymással szemben) a regényekben.

Kaptunk egy igencsak megnyerő, rendkívül intelligens és kompetens főszereplőt Robert Langdon harvardi professzor személyében, akit a filmvásznon Tom Hanks alakított. Ahogy a könyvek, úgy a filmek is hatalmas sikernek örvendtek. Tom Hanks mint a vallási szimbólumok és ikonológia elismert szaktekintélye tökéletes választás volt. Ezt a szerepet neki találták ki.

Tulajdonképpen egy egy modern Indiana Jones történetről van szó , rengeteg izgalommal, szimpatikus főszereplőkkel. Aztán valahogy szép lassan mindez kezdett kissé unalmassá válni. Persze Dan Brown vitathatatlanul nagyszerű író, csak éppen ha mindig ugyanazt, vagy éppen nagyon hasonlót kapsz, lehet, hogy idővel megunod. Az Eredet Brown ötödik regénye, és úgy tűnik, hogy a kezdeti sikerek lassacskán kezdenek apadozni. Kétségtelen, hogy még mindig tudott újat mondani a könyv, és voltak olyan részek amik valóban magával ragadtak, de a katarzis valahogy elmaradt.

Túlságosan hosszúra sikerült a bevezetés. Nem érzem indokoltnak az ilyen terjengősséget. Az Eredet hozza a már jól bevált sablonokat, rengeteg momentum visszaköszön az előző könyvekből, és ez határozottan az eredetiség rovására megy, noha legalább némi nosztalgiát ébreszt bennünk a már megszeretett történetek, karakterek kapcsán.

Lassan haladtam a könyvvel, nem tudott igazán lekötni, nem kattogott egész nap az agyam a felfejteni kívánt rejtélyen, hiszen arra is nagyon hamar rájöhet a szemfüles olvasó. A könyv egyik fő helyszíne Budapest. Tulajdonképpen ez nagyon is imponáló és szívmelengető nekünk magyaroknak, hiszen gyakorlatilag milliók olvasnak majd csodás fővárosunkról. Másik helyszínünk Barcelona. Imádom mindkét várost, és úgy tűnik Brown is egy véleményen van velem, olyannyira, hogy néhol már kimerítően részletes leírásokat kapunk az adott város nevezetességeiről. Túl sok…

– Halkan jegyzem csak meg hogy ha Barcelona igazi hangulatát szeretnétek magatokba szippantani akkor ajánlom figyelmetekbe Carlos Ruiz Zafón Marina című könyvét. Elragadóan gyönyörű és borzongató. –

Langdon professzor sem hozta azt a lehengerlő stílust ami annyira elragadó a karakterében. Valahogy beleolvadt a környezetébe, nem éreztem a dinamizmust, nem láttam magam előtt a neuronok hálózatán cikázó villámsebes gondolat folyamokat. Persze Brown újra érdekes kérdéseket tesz fel az emberiség jövőjéről, származásunkról, a tudomány és a vallás örök küzdelméről. Szó se róla, valóban érdekes, de végig valami borzasztó hiányérzetem volt. Lehetséges, hogy ez annak tudható be, hogy túl nagyok az elvárásaim, és én ennél sokkal, de sokkal többet szerettem volna kapni. Dan Brown már bizonyította, hogy képes arra, hogy igazán a földbe döngöljön minket, de sajnos ez esetben mindez nem történik meg.

Dan Brown: Eredet

Fülszöveg:

Robert Langdon, a szimbolika és a vallási ikonológia harvardi professzora a bilbaói Guggenheim Múzeumba érkezik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely „mindörökre megváltoztatja a tudományokat”. Az esemény házigazdája Langdon barátja és egykori tanítványa, Edmond Kirsch, a negyvenéves tech-mágnás, akit káprázatos találmányai és merész előrejelzései az egész világon vitatott figurává tettek. A mai este sem kivétel: azt állítja, hogy egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek.

Ám Langdon és a több száz vendég legnagyobb döbbenetére, az esemény még azelőtt tragikus véget ér, hogy igazán elkezdődhetne. Langdon kétségbeesett menekülésre kényszerül a múzeum igazgatónőjével, Ambra Vidallal. Barcelonába szöknek, és veszélyes kutatásba kezdenek egy jelszó után, amely megnyitja Kirsch titkát.

Langdonnak és Vidalnak meg kell találnia az utat a város labirintusszerű átjáróiban egy olyan ellenséggel szemben, amely minden fordulónál egy lépéssel előttük jár. A nyomot, amelyet követnek, csak rejtélyes szimbólumok és többértelmű modern művek jelölik, de Langdon és Vidal sorra megfejti a nyomravezetőket, és végül szemtől szembe kerülnek egy világrengető igazsággal, amely rejtve maradt – egészen mostanáig.

A könyv a Gabo kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven, itt lehet megrendelni.

 

70%
Rajongóknak kötelező

Dan Brown könyvei, és így az Eredet is, minden negatívuma ellenére azért elég magas mércét képviselnek ahhoz, hogy szívből tudjam ajánlani azoknak akik szeretnek tanulni, és szeretik ha egy könyv többet ad néhány szadomazo szexjelenetnél. Brown remek író, érdekes mondanivalóval, csak éppen talán ennél sokkal több bátorság szükséges ahhoz, hogy ismét valami igazán lehengerlőt tudjon alkotni. Nem kell mindig az arany középúton egyensúlyozni. Néha érdemes kizökkenteni a világot a tengelyéből, hogy aztán valami egészen más oldalról pillanthassuk meg az általunk már ismert dolgokat.

  • Design
Share This