Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

RÓMA: Cuaron filmje nyert Velencében

A mexikói rendező, Alfonso Cuarón Velencében bemutatott filmje nyerte a zsűri díját.

0

A szombaton véget ért fesztiválon – amely augusztus 29-én kezdődött – 21 film versenyzett a fődíjért, végül Alfonso Cuarón önéletrajzi ihletésű fekete-fehér drámája, a Roma című filmje kapta meg a 75. velencei nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

Az Ezüst Oroszlánt, amely a legjobb filmrendezőnek járó elismerés, a francia Jacques Audiard kapta a The Sisters Brothers című, első angol nyelvű munkájáért. A film egy vicces western lett, Jake Gyllenhaal és Joaquin Phoenix főszereplésével.

Jorgosz Lantimosz a zsűri nagydíját, szintén Ezüst Oroszlánt kapott The Favourite című, Anna brit királynőről szóló drámájáért. A filmben Olivia Colmant és Rachel Weiszt láthatjuk a főbb szerepekben.

A legjobb férfi főszereplőnek járó Volpi Kupát Willem Dafoe kapta az At Eternity’s Gate című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplő pedig Olivia Colman (The Favourite) lett.

A legjobb forgatókönyv díját a Coen testvérek 132 perces filmje The Ballad of Buster Scruggs kapta, és két díjjal mehet haza a versenyprogram egyetlen női rendezőjének, Jennifer Kent filmje, a The Nightingale – amely egy nagyobb botrányt is kavart a vetítése során.

Share This