Segítség! Fekete színész lopta el a szerepem :(

3 432

Úgy néz ki, Zendaya lesz az új élőjátékos Mary Jane, előjött a Föld történelmének legnagyobb áldozata, a fehér ember felháborodása, mert még egy karaktert „veszített”. Mert amúgy nem az a baj, hogy egy nem bizonyított, Disney-színészlány kapta a szerepet, hanem a pigmentsejtszám az, ahol húzzuk a vonalat.

Persze ugyanez már végigment, amikor Idris Elba lett a Thor filmekben Heimdall, Michael B. Jordan játszotta a Fantasztikus Négyes Johnny Stormját, vagy épp amikor keringtek az Idris Elba Bond pletykák. De hát miért kell ezeket a fehérségükről ismert és híres karaktereket egy színes bőrű játssza, mikor nekik is nyilván van honnan választaniuk?

Mielőtt belemennénk részletesen maga a jelenségbe, tanácsosabb ezt a konkrét szereposztást véleményezni. Aggódásra van valamennyi ok, ha tényleg Zendaya lesz Mary Jane, de csak azért, mert még sokan – beleértve magamat is – nem látták tündökölni egy szerepben. DE mikor láttuk az utolsó rossz szereposztást a Marvel Mozgóképes Univerzum filmjeiben? Az tény, hogy voltak gyenge karakterek írva, főleg a főgonoszok terén, de mindegyik hozzárendelt színész tehetséges volt még azon esetekben is.

Az 1900-as évek nem épp a társadalmi integráció, vagy egyenlőség időszaka volt

A legtöbb felháborodás a széles vászonra  vetített, 20. század képregényhősök  miatt van mostanában. Ugyanis, valmiért, a szegregáció-kori Egyesült Államok nem volt az ábrázolásbeli egyenlőség nagy híve. Ők az alapanyagban általában kaukázusiak, a mozikban már színes bőrűek. Hasonló a helyzet a szépirodalmi alkotások terén, csak ott nem kell leszűkíteni az előző évszázadra. Persze vannak egyéb variációk, például nem- (az idén érkező Doctor Strange Ancient Oneja például), vagy szexualitáscsere a különböző kisebbségi csoportok irányába, és azok is pont annyi mérges trollt vonzanak ki a bigott-barlangokból. Mert a klasszikus fehér/ hetero/ férfi karakterek természetesen kihalófélben vannak.

És ilyenkor persze fontos hűnek lenni az alapanyaghoz. De amikor Tony Stark (és nem Hank Pym) teremtette Ultront, ami kb. olyan, mintha Dr. Jekyll teremtené Frankeinstein szörnyét, miközben a jó doktor a háttérben teázgat, akkor nincs baj. Amúgy, alapban véve, tényleg nincs, mert a filmek mindentől különálló, független művészi alkotások, szóval nem kötelesek más művek rabszolgái legyenek semmilyen értelemben. De ha a két szcenárió közül csak az egyik zavar, akkor jöhetnek a „Nem vagyok rasszista, DE…” típusú válaszok.

flameonmichaelFlame war on!

A meglevő karakter etnikuma, rasztja még csak nem is mérvadó a személyiségében

Mivel az irodalmi tér és a képregényvilágok tele vannak, voltak fehér karakterekkel, kvázi az (volt) a norma, egyikőjüknek sem meghatározó tulajdonsága a származása. A színes bőrű, legyen afrikai, afroamerikai, indiai, stb. képviselők helyzete azért „problematikusabb”, mert ennél sokkal gyérebb képviselettel indultak, vagy épp rendelkeznek még most is. Ezért a saját származási csoportjának a jelképeik lettek, szóval a származásuk is a személyiségeik nagy része lett. Az X-Men Stormját, vagy az Avengers Fekete Párducát, Statick Shockot, John Stewartöt, Luke Caget, még Miles Moralest is lehetne nem feketének ábrázolni. Az már más, hogy Halle Berry egy idő után feladta az afrikai akcentus erőltetését a széles vásznon.

És van, ahol a származás számít, de nem bőrszínhez köthető. Igen, James Bond brit és annyi. Idris Elba brit. Miért is lenne az egy rossz/ felháborító, vagy bárhogy is negatív szereposztás, mikor ő az egyik legtehetségesebb színész Hollywoodban, és még tökéletes is lenne, mint az új 007? Aki az utóbbiról nincs meggyőződve, melegen ajánlom a Luther című sorozatot.

Hasonlóan, Johnny Storm karakterének a lényege, hogy ő egy adrenalinfüggő, lázadó-típus. Egyáltalán nem fontos, hogy úgy néz ki, mint Chris Evans, vagy Michael B. Jordan (igen, a film rossz volt, de nem a színészgárda miatt). A fekete Nick Fury meg már a képregényekben (a Marvel Ultimate Univerzumában) debütált, és a meghatározó jellemvonásai úgy is maradtak. És nem csak ezek a karakterek változtathatnának bőrszín szempontjából probléma nélkül. Szinte mindegyik földönkívüli karakter minden fiktív forrásból, legyen az Superman (bár egy fekete gyerek nagyon problematikusan nőne fel Kansasben), vagy bárki más, mivel kétlem, hogy az íróknak igazodniuk kellene a mi fiziológiánkhoz kapcsolódó logikához, amikor hasonló személyekről van szó.

Persze mindig lesz pár ellenpélda, ami nem lenne túl szerencsés. Peter Parker maradjon kaukázusi, mivel valamennyire talán ő képviselte a fura, nehezebb életű, fehér tiniket, amikor még fiatalabbnak volt ábrázolva, de inkább azért is, mert már van egy afroamerikai Pókember, Miles Morales. És egy fajváltás csak az ő elfeledtetéséhez vezetne. Más, logisztikai okok miatt a náci, és belőlük inspirált egyének meg nem nagyon lehetnek nem fehérek, ha egy komolyabb történetről van szó. Ezeken kívül biztos van még vannak egyéb helyzetek, de szerintem világos, miért nagyobb az elválasztó vonal a kisebbségi csoportokkal szemben.

Szóval, ha egy karakternek nem meghatározó jellemvonása a származás, bőrszín, stb., akkor mindegy ki játssza a nagyképernyőn, amíg az az illető azt egy magas szinten teszi.

Amúgy meg a hőbörgő tömegek nem gyakran hozzák fel, hogy John Wayne volt Dzsingis kán, Ben Kingsley játszotta Ghandit, Jake Gyllenhaal volt Perzsia hercege és a Shyamalan-féle Avatar stábja nem nagyon hallott Ázsiáról. Az első és az utolsó példa még csak ízlésesnek sem volt mondható. Sehogy sem.