Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Sokkoló fináléval búcsúzott a ‘Trónok harca’ 5. évada

5

Az elmúlt négy évben a Trónok harca évadai a legtöbb esetben az évad utolsó előtti részében csúcsosodtak ki, hogy aztán az utolsó rész csak amolyan levezetésként szolgáljon. Az idei, közepesnek mondható évad azonban már a nyolcadik résznél egy másik sebességbe kapcsolt és sem az azt követő, sem az évad utolsó részében nem vettek vissza a fokozaton. A látvány, az ezernél is több statisztát igénylő tömegjelenetek és a sokkoló halálok (hat főbb szereplő halt meg!) mellett a még életben lévő főbb karakterek sorsa is elég erős fordulatot vett, szóval nem nagyon lehet okunk panaszra. De hogyan tovább? Spoilerekkel, találgatásokkal és költői kérdésekkel folytatjuk alább.

Daenerys, a sárkányok, a mereeni lázadók és a törpe

Daenerys (Emilia Clarke) szálán szépen alakultak a dolgok ebben a szezonban, igaz az ő története már az előző epizódokban kezdett kicsúcsosodni. A kissé világbéke-párti szemlélete eléggé megbosszulta magát, hiszen ebben a szezonban teljesen átjött, hogy nem hogy 7 királyság felett nem képes uralkodni, de még a saját háza táján sem tud rendet rakni. Tyrion (Peter Dinklage) fel is tette neki a nagy kérdést. Minek a Vastrón, ha már így is van éppen elég nagy birodalma?

És ha már Tyrion. Vajon Varysnak (Conleth Hill) végig ez volt vele a terve? Hiszen jelen állás szerint nagyon úgy néz ki, hogy minden amit Daenerys meghódított, néhány ügyes húzással Tyrion kezére kerülhet (akinek első számú segítői Missandei (Nathalie Emmanuel) és Szürke Féreg (Jacob Anderson) lehetnek). Ezen a szálon két nagy kérdésünk maradt. Az egyik, hogy Drogon miért vitte vissza Danyt a dothraki pusztáig? A másik (szintén ebből ered), hogy a korábban kiszabaduló Drogon miért ezen a pusztán rakott egy csonthalmazzal teli fészket? Mert valójában ez az otthona?

A királyvári szégyenséta

Cersei (Lena Heady) az idei évadban végleg ráült a szopórollerra, ahogy mondani szokás. Nagyjából mindent elvesztett maga körül (ami ugye előre megvolt írva), aztán meg még annál is többet. A Fősepton (Jonathan Pryce) megteremtése tulajdonképpen neki köszönhető, ez lett volna a fegyvere a fiát behálózó Margaery (Natalie Dormer) ellen, de végül saját csapdájába esett, hiszen a Hét hite rá is ugyanúgy vonatkozik. A fináléban aztán elég szépen kicsúcsosították a dolgot a megtört, bűneit részben bevalló anyakirálynővel, én legalábbis sok mindenre számítottam, csak erre a szégyensétára nem. Igazából már a gyónásnál azt vártam mikor állít bele valamit a Septon szívébe, de valószínűleg ennél sokkal alaposabb és nagyívűbb bosszút eszel ki az őt megalázók ellen. Valahogy az az érzésem Királyvárat a saját anyakirálynője fogja porig égetni.

Lena Headey menete meg egyébként egy külön posztot is megérdemelne (nem csak a meztelen séta miatt), hanem azért is, mert ezen is látszott, hogy a sorozat készítői és a szereplők mennyire nem riadnak vissza semmitől. Jelen esetben két vágással elintézhették volna Cersei megalázását, ehelyett hosszú perceken át néztük mit kell átélnie az egyébként unszimpatikusnak szánt karakternek. (A színésznő teljesítményét ebben a jelenetsorban meg egyenesen a lebilincselő és fantasztikus szavakkal lehet csak illetni, amiért dicséret jár az epizódot rendező David Nutternek is.)

Miután Cersei belép a királyvári kapun Qyburn (Anton Lesser) odalép hozzá és bemutatja az új királyi testőrt… Ha minden igaz ez azt jelenti, hogy sikerült végre feltámasztania a Hegyet.

A Dorne-i Prison Break

Jaime (Nikolaj Coster-Waldau)és Bronn (Jerome Flynn) Myrcella szöktetésére irányuló haditerve dugába dől, azonban hoz egy pozitív fordulatot, amikor kiderül, hogy Trystane Martell és a kis Lannister lány szerelmesek egymásba és ebben Doran Martell (Alexander Sittig) is támogatja őket, hiszen neki elég nagy tervei vannak a jövőt illetően, amihez meg jó lenne egy belső ember a Lannister házban. Csakhogy Ellaria Sand (Indira Varma) egyáltalán nem tett le a Lannisterek elleni bosszúról. (És a jelenetet látva gondoljunk csak vissza arra, amikor Bronn kapott egy csókot Tyene-től (Rosabell Laurenti Sellers) a börtönben…) Na de a lényeg, hogy a dorne-i események fontossága valahogy nem elég erős. Jaime karaktere bár szimpatikus, az az érzésem, hogy az útjai nem vezetnek sehova, a lányával való nagy egymásra találás fogalmam sincs milyen motivációkat adhatna neki a későbbiekre, bár valószínűleg a hajón történtek és Cersei megszégyenítése még akár valami ámokfutást is elindíthat nála és megtudjuk miért is ragadt rá a Kingslayer becenév.

Bolton vs Baratheon 2:0

Nekem a kedvencem ebben a sorozatban, hogy azért szépen lassan kiderül, hogy az addig nagy haditaktikusnak tűnő karakterekről leomlik a máz és kiderül róluk, hogy csupán a vak hit és a hatalomvágy vitte őket előre. Igaz ez Danereysre és igaz ez a Melisandre (Carice Van Houten) bűvkörében élő Stannis Baratheonra (Stephen Dillane) is, aki úgy ment neki a Boltonoknak és Deresnek, hogy nem is nagyon volt tisztában azzal, hogy mire vállalkozik.

Stannis a szó legszorosabb értelmében mindent – még a saját lányát és ha nem is közvetlenül, de a feleségét is – feláldozott azért, hogy bevegye Északot, de a fináléban elég szemtűnő volt, hogy mi maradt abból a seregből, ami leverte a Vadakat a Falnál. Persze ezen ne csodálkozzunk, ha a főnököm élve elégetné a lányát egy hirtelen ötlettől vezérelve, valószínűleg még aznap én is lelécelnék. Mindez nagyjából Melisandrének köszönhetően, akinek további sorsáról majd a Jon Snow-t is érintő résznél foglalkozunk.

Ezen a szálon egyébként az is tetszett, hogy a Sansa kiszabadítására induló Brienne (Gwendoline Christie) egyik oldalra sem állt a csatába, hiszen bár az érdeke azt kívánta volna, hogy Stannis oldalán osonjon be Sansaért, de neki Aryahoz hasonlóan első volt a – Renly meggyilkolása miatti – bosszú. Igaz azért az elég érdekes, hogy egy ennyire véres és szabad (nemi erőszak, pedofília, homoszexualitás, lefejezések stb…) az egyik főbb karakter halálát off-screen (vagyis jeleneten kívüli) módon oldják meg… Biztos, hogy Stannis meghalt?

Menekülés Deresből

Mondhatnánk, hogy Theon (Alfie Allen) végre golyókat növesztett, amikor lehajította Mirandát (Charloette Hope) a várfalról csak hogy erős szófordulattal indítsuk a Sansát érintő bekezdést. Nekem mégsem Sansa (Sophie Turner) nagy menekülése volt érdekes a fináléban, hanem az, hogy az őt alakító Sophie Turnernek mintha kerekedne kicsit az arca. A színésznő várandós? A karaktere várandós?

Egyébként nem kérdés, hogy túléli a kéz a kézben, mint két jóbarát ugrást a semmibe, hiszen 7 évadra van szerződése, bár azt hiszem erről egy másik karakter kapcsán lesz még mit megbeszélnünk… Sansa pokoljárása egyébként lehetett volna durvább, a Trónok harca eddigi 5 évadának jeleneteit ismerve szerintem a nászéjszaka sem volt olyan erős, mint ahogy azt a média felkapta, ráadásul a szenvedése sem jön át annyira, mint kellene.

A sokarcú Arya

Sokak egyik kedvenc karaktere a harcos tiniamazonnak számító Arya (Maisie Williams) aki úgy tűnt, hogy Braavosban végre megtalálja a számításait. Részben így lett, hiszen meg is találta önmagát meg nem is, ráadásul a kis bakancslistájáról is sikerült kihúznia egy nevet (a pedofil Meryn Trant), igaz úgy tűnik ezért elég nagy árat fizet az osztrigázó kés nem rendeltetés szerű használatáért, hiszen az utolsó jelenetében éppen annyit látott, mint Aemon mester.

Az ő további sorsa mondjuk nagyon nem világos számomra. (Nagyjából ugyanannyira nem világos, mint az ebben a szezonban nem látott háromszemű hollós téma Brann Starkékkal…)

Nem tudsz te semmit Jon Snow

Az idei évad egyik, ha nem a legizgalmasabb szála Jon Snow (Kit Harrington)a Vadak, a Fal és a Holtak seregének mixe volt, ahol Stannis felbukkanásával elég érdekes fordulatot vett a történet. Jon Snow tulajdonképpen az első számú karaktere lett a sorozatnak.

Onnantól, hogy Jon megpróbálta kibékíteni a varjakat és a vadakat számítani lehetett arra, hogy valahogyan kicsúcsosodik az ellentét és hogy ennek Alliser Thorne (Owen Teale) lesz a magja, de valahogy nálam az ő halála nem volt benne a pakliban. A süllyedő deresi hajót elhagyó és már korábban Jon Snow-nál is bepróbálkozó Melisandre érkezése persze akár azt is jelenthetné, hogy ő lesz az aki megmenti/feltámasztja Jon-t, de érdekes módon a karaktert alakító Kit Harrington azt nyilatkozta, hogy hiába van neki is hét évadra szóló szerződése, a karaktere TÉNYLEG MEGHALT és nem lesz a hatodik évadban. (És a hetedikben, hm?)

Így viszont nem igazán értem Melisandre visszajövetelét, hiszen nem lesz aki megvédje, na meg nem lesz akit megmágiázzon, ha csak nem áll azonnal tovább. És akkor még ott van Ser Davos (Liam Cunningham) is, aki biztosan nem boldog királya, de főleg a kis Shireen halála után…

Sam (John Bradley) további sorsa is érdekes, hiszen azok után, hogy Jon rábólintott a mesterré válására azt gondoltam, hogy a későbbiekben ennek a döntésnek még nagy szerepe lesz, de most már fogalmam sincs mit gondoljak, hiszen a varjak közt nem látok más alkalmas vezetőt az Éjjeli Őrség élére.

Az ötödik évad után már tényleg az a kérdés, hogy ki ebben a sorozatban az, aki tényleg számít, aki tényleg alkalmas lehet arra, hogy vezesse-e a hét királyságot? Jelen állás szerint megdől a Dany-Jon Snow elmélet és a sorozat eddigi dramaturgiáját ismerve én simán elfogadnék egy olyan végjátékot, amely egy hatalomvágytól égő, mégis önmagát felemésztő birodalmakat mutat be, amelyek végül mind a Holtak Seregének részei lesznek. És lehet nem is kérek ezzel olyan sokat…

A Trónok harca 5. évadának első fele hagyott kívánni valót maga után, de a sorozat utolsó három része egészen más dimenzióban játszódott és mozifilmeket porba alázó történettel és látvánnyal lépett egy újabb szintet a televíziózás történelmében.

A finálé 10/10, de a teljes évad 10/8, csak hogy legyen hova fejlődnie az utolsó két (?) évadnak.

Share This