Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A sehova nem vezető ajtók labirintusa – SZELLEMEK HÁZA filmkritika

Megtörtént események alapján

0

Március 15-én kerül bemutatásra a Spierig testvérpár legújabb alkotása Szellemek háza címen. A főbb szerepekben az Oscar-díjas Helen Mirrent ( Red, A királynő, Hitchcock ), Jason Clarke-ot ( Everest, Fékezhetetlen,Közellenségek ) és a Predestination sztárját Sarah Snook-ot lázhatjuk. Igazán figyelemfelkeltő, hogy a film valóban megtörtént eseményeket dolgoz fel, bár az is igaz, hogy mindez a valóságban kicsit másképp történt.

Egy az ezerből, egy a százból…

Mindannyian ismerjük az Oliver Fisher Winchester által kifejlesztett lőfegyvert. A Winchester cég termékei rendkívül népszerűek voltak a kalandorok vagy éppen a telepesek közt, hiszen viszonylag olcsónak számítottak, így könnyedén megengedhették maguknak a kevésbé vagyonosabbak is. A cég azonban többre vágyott, így a piacra dobtak különböző gazdagon díszített darabokat is amikhez persze hatalmas felár mellett lehetett hozzájutni. 1000 darabos gyártási mennyiségből kiválasztották a legjobb puska csövet, valamint kilenc hasonlóan jól szereplőt is, majd ezeket a belövés pontosságát igazoló dokumentumokkal ellátva értékesítették igencsak borsos áron. A „One of One Thousand”-ből mindössze 133 darab, míg a “One of One Hundred” nevet viselő kollekcióból csupán 8 kerülhetett a szerencsés tulajdonosok kezébe. Ezzel a kezdeményezéssel a cég hatalmas hírnevet szerzett a minőségi lőfegyverek gyártásának terén is. A Winchestert egyébként olyan nevek tették híressé, hírhedté, mind Billy a Kölyök, William “Buffalo Bill” Cody vagy a Wells Fargo Company legénysége.

 

A film a fent említett Oliver Fisher Winchester özvegyének történetét dolgozza fel, illetve sokkal inkább azét a legendáét ami örökre összeforrt a Winchester névvel. Sarah Winchester Bostonban találkozott egy jóssal, aki azt jövendölte neki, hogy élete végig kísérteni fogják azoknak a szellemei akiknek férje találmánya okozta a halálát. A jós elmondta, hogy a szellemek távoltartásának egyetlen módja az, ha Sarah vásárol egy házat, és azt folyamatosan tovább építi, bővíti úgy, hogy soha ne fejeződjenek be a munkálatok.

Az asszony rögeszmésen hitt a jós által elmondottakban, így 1884-ben San Jose-ban vásárolt egy hatalmas tanyát, és azonnal nekilátott a bővítésének. 1922-ig, az özvegy haláláig folyamatosan épült a ház, és talán a világ legbizarrabb kastélya vált belőle. 161 szoba, 40 lépcsőház, 467 ajtó, 2 pince, 2 bálterem, 47 kandalló, több mint 10 ezer ablaküveg és három lift is található a hatalmas házban. Vannak olyan ajtók amik falakra nyílnak vagy más szintekre vezetnek, a lépcsők pedig gyakran a plafonba végződnek. Az egész építmény egyfajta labirintus az elkárhozott lelkek számára. Sarah Winchester saját bevallása szerint többször is találkozott a családot kísértő szellemekkel annak ellenére, hogy valóban élete végéig építette a házat.

A Winchester rezidencia eredetileg hét szintes volt, ám egy földrengés következtében rendkívül nagy károkat szenvedett, így aztán a szintek száma négyre csökkent. Egyébként a mai napig látogatható, szóval ha némi borzongásra vágyunk és a szerencse oda sodorna minket, ne hagyjuk ki a megtekintését.

A film tehát ezt az igencsak érdekes történetet dolgozza fel. El kell ismeri, hogy maga az alapanyag igazán remek, a színész gárda is a legjobbak közül való, a Spierig testvérpár pedig a méltatlanul elhanyagolt Predestination kapcsán már bizonyította tehetségét. Kétségtelen, hogy a Szellemek háza nagy reménysége volt az idei horror kínálatnak, azonban a várt színvonalat sajnos nem ütötte meg.

Végig érezhető a kihagyott lehetőségek megszámlálhatatlan sora. Valahogy ugyanaz az érzés kerített hatalmába mint annak idején a Bíborhegy esetében. Szerettem volna ha földbe döngölnek, ha éjszakánként kísértenek a filmben látottak ám ez sajnos elmaradt. Még egyszer leszögezném, nem az a legelkeserítőbb, hogy a film igazából csak egy könnyed kis kirándulás a szellemek világába, hanem az, hogy ennél sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Minden biztosítva volt ahhoz, hogy egy klasszikus értelemben vett „kiesik a pattogatott kukorica a kezünkből” típusú filmet láthassunk a mozivásznon, de ez valamilyen okból kifolyólag mégsem történt meg.

Persze mindannyiunknak más az ingerküszöbe, de engem már nem igazán rémít halálra az unalomig ismételt jump scare alkalmazása. A díszletek, és maga a látvány valóban pazar, de a klisés kísértet sztorin ez sem segít. Úgy gondolom, hogy ma már ennél többet kell nyújtani a mozik nézőközönségének ahhoz, hogy elégedetten távozzanak egy film megtekintése után.

Tartalom:

A megtörtént eseményeken alapuló történet a történelem legelátkozottabb házáról szól, amely San Francisco közelében, egy elhagyatott környéken áll. A házat Sarah Winchester, a Winchester vagyon örököse, a híres ismétlőfegyver feltalálójának özvegye építteti évtizedeken keresztül, mániákusan. Hét szinten szobák százait rejtik a zegzugos és furfangos folyosók, de a ház nem neki, az unokahúgának, vagy bármely más élő embereknek épül. Az özvegy bosszúszomjas szellemek százainak építteti a semmihez nem hasonlítható épületet, mert úgy hiszi, hogy a Winchesterrel meggyilkolt emberek szellemei akarnak leszámolni vele saját, erőszakos haláluk miatt. (UIP-Duna Film)

40%
Gyenge

A Szellemek háza nem okoz katartikus élményt, és éjszaka sem fogsz álmatlanul forgolódni tőle a takaród alatt. Sajnos a történetben rejlő potenciális lehetőségek kiaknázatlanul maradtak, és a színészek sem teljesítenek a tőlük már megszokott színvonalon. A Szellemek háza felejthető alkotás, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

  • Szerintem
Forrás Kapszli.hu noiportal.hu
Share This