Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Szikrázó álmok és elektronikus bárányok – SZÁRNYAS FEJVADÁSZ 2049 filmkritika

0

A Szárnyas fejvadász 2049 című film (Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? c. kultkönyvéhez kapcsolódva) október 5-én került bemutatásra a magyar mozikban és elmondhatjuk, hogy a tengerentúli fogadtatáshoz képest nálunk nagyon erősen nyitott. Nem mondhatnám magam nagy sci-fi vagy cyberpunk rajongónak, de ebben az esetben év egyik legjobb filmes élményében volt részem.

Denis Villeneuve (Sicario, Érkezés) egy olyan holografikus, neonfényben ázó sötét és zárt világot teremtett, ami azonnal beszippantja az erre fogékony nézőt. Vizuális orgia, és még nem beszéltünk a zenéről, ami mindig a megfelelő pillanatokban csendül fel és Hans Zimmer, valamint Benjamin Wallfisch kiváló munkájának köszönhetően grandiózus mivoltával tökéletes kísérője, kiegészítője a cselekménynek. A film a maga 163 perces játékidejével hosszúnak tűnik ugyan, de én például egyetlen másodpercét sem untam, nem kalandozott el a figyelmem és tulajdonképpen szívesen ültem volna még a mozivászon előtt. A lassan és nem feltétlenül akciódúsan hömpölygő történet elég időt ad a nézőnek arra, hogy megragadjon bennünk néhány apró kis momentum, amiken aztán érdemes elgondolkodni.

A Szárnyas fejvadász 2049 egy olyan világot tár elénk amelyben gyakorlatilag minden megkérdőjelezhető. A teremtés már nem Isten kezében van, hanem sokkal inkább istenné váló emberek, vállalatok sajátja. Az individuum látszólag nem létező jelenség,hiszen még az emlékek is manipuláltak,az érzelmeknek pedig egyáltalán nincs létjogosultsága ebben a szigorúan szabályozott világban. Megfagyott idő, változatlanság és pusztulás az, ami belengi a film által bemutatott jövőt. A halott föld tulajdonképpen csak a technológiának köszönhetően úgy ahogy élhető, egy elkorhadt, kiszáradt fa mint egy obeliszkként állít emléket a letűnt korok számunkra még egyértelműnek vett kincseinek, csodáinak.

Utalások szintjén felfedezhetjük, hogy a látszat ellenére az élet a maga biológiai természetességében még ilyen mostoha körülmények között is utat tör magának. Nem is kell messzire mennünk, hogy ezzel szembesüljünk hiszen a fa és a belevésett születési dátum, a radioaktív körülmények ellenére szerveződő méh kolóniák, a víz ami lépten-nyomon megjelenik mint az élet forrásának egyértelmű szimbóluma mind-mind feltárja előttünk a pusztulás és a születés, a régi rend és az új még születőben lévő világ feszült dualitását. A feszültséget pedig a folytonos vágyakozás szüli, ami végletekig csontig hatolóan fájdalmas. Ami miatt mindez megérinti a nézőt az talán abban ragadható meg, hogy ezek a vágyak nagyon is emberiek és természetesek. Vágyunk a szabadságra, erős és stabil családi kötődésre, a szerelemre, a saját érzéseink és lelkünk minél alaposabb felfedezésére és egy olyan jövőre, ahol az igazságot nem takarja el a szemünk előtt hullámzó ködtenger.

Mindezek akkor ütnek igazán nagyot, amikor ezt egy replikáns, azaz egy mesterségesen gyártott „bádogkatona” tettein keresztül látjuk körvonalazódni. K ügynök (Ryan Gosling) és úgy általában a filmben szereplő replikánsok mindegyike emberibb az embernél. K semmibe révedő tekintete a saját esendőségünk, félelmeink tükörképe. A jó és a rossz, a valós és a hamis örök küzdelmének határmezsgyéjén barangolva dönthetünk, hogy melyik utat választjuk. Beállunk a sorba és szolgamód tesszük azt, amit az aktuális hatalom diktál vagy pedig a remény hívó szavának engedelmeskedve azt az utat választjuk, ami ismeretlen ugyan, de talán változást és egy jobb jövőt eredményez. A technológia fejlődése olyannyira megállíthatatlan, hogy minden további nélkül elképzelhető, hogy a jövőben eljön majd az a pont, ahol egyenlőség jelet tehetünk az ember és a mesterséges intelligencia közé. Félelmetes, szép új világ épül és mi megállíthatatlanul rohanunk afelé, hogy mindez ne csak fikció legyen hanem a mindennapok valósága.

Szárnyas fejvadász 2049
90%
Kihagyhatatlan!

Kijelenthetjük, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 méltó folytatása eredetijének és abszolút építő, haladó jelleget mutat. Remek színészi alakítások, káprázatos látványvilág és egy nagyon tudatos, gondolat ébresztő koncepció jellemzi a fimet. Érdemes megnézni és érdemes mindezt moziban megtenni, hiszen az élmény így lesz igazán teljes.

  • Szerintem
Share This