Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Szívvel és lélekkel, hiszen másképp nem érdemes – Beszélgetés zenéről, versekről és filmekről a Halott Pénz zenekar tagjaival

Nélküled elindulni, na még mit nem

0
Túlzás nélkül állíthatom, hogy a hazai zenei kultúra egyik legkiemelkedőbb csapata a Halott Pénz formáció. Rajongóik között mind az idősebb, mind pedig a fiatalabb generáció képviselteti magát, és ez egyáltalán nem véletlen. A bulizós, pörgős dalok mellett az együttes elkötelezett híve a magyar kultúrának is, és mi sem bizonyítja ezt jobban mint részvételük a Szavak forradalmában.
A csapat két tagjával, Járai Márkkal és Boros Gáborral alias Dj Venommal beszélgettem jövőbeli terveikről, koncertekről, és persze a magyar költészetről, ami mint egyértelműen kiderült, igencsak közel áll a fiúk szívéhez. Interjúnkból sok-sok érdekesség mellett azt is megtudhatjátok, hogy melyek azok a filmek amik meghatározóak a tagok életében.

Tavasszal, Győrben az Audi Arénában koncerteztetek. Ez egy remek hír, hiszen ebben a régióban is rengeteg rajongótok van. Mi az oka annak hogy a 2018-as évet csupán három koncerttel nyitjátok?

DJ Venom: Ezzel a három aréna koncerttel szeretnénk egy új koncepciót, egy igazi aréna-showt színpadra állítani. Ennek része az egyedi látványvilág, a kiemelkedő hangosítás, és egy hosszabb, régóta nem játszott felvételeket is tartalmazó dalsor. Ezekre a koncertekre már hosszú hónapok óta készülünk, és a tervünk az, hogy nagyon egyedi, különösen emlékezetes koncertélményben lehessen része minden Halott Pénz koncertlátogatónak.

A Halott Pénz formációval annak idején a Red Bull Pilvaker: Szavak forradalma kapcsán ismerkedtem meg. Lenyűgözött a magyar költészet és a modern zenei stílusok ilyen briliáns ötvözése. Tudomásom szerint 2018-ban szünetet tart a Red Bull Pilvaker, és 2019-ben egy teljesen új koncepcióval jelentkeznek. Továbbra is részt vesztek ebben a hiánypótló kezdeményezésben?

Járai Márk: A Pilvaker számunkra egy nagyon kedves dolog, és megtisztelő volt, hogy felkértek minket közreműködni. Bár nagyon sok munkával jár a felkészülés, az elmúlt években az egész stáb nagyon családias hangulatban próbált. Így, hogy idén nincs, kicsit hiányzik is a társaság és az a hangulat, amit a Pilvaker ad.

Juhász Gyula Szavak című versének feldolgozásával a nyolcadik osztályosok már találkozhattak az irodalmi tankönyvükben is, ugyanis a kerettanterv részét képezi. Mit szóltatok ehhez a hírhez?

Járai Márk: A Pilvakernek, mint kezdeményezésnek egyértelműen célja, hogy a diákokkal ezeken a feldolgozásokon keresztül megismertesse a magyar költészetet és szabadabb nyelvezete miatt közérthetőbbé tegye azt. Az, hogy egy ilyen átirat kerettantervbe került, egy olyan sikerként könyvelhető el, ami túlmutat a Pilvaker-csapat minden elvárásán, és amellett, hogy büszkeséggel tölt el mindenkit, talán a kezdeményezés létjogosultságát is egyértelművé teszi.

Ha már a magyar irodalomnál, költészetnél tartunk, van olyan, aki/ami különösen közel áll a szívetekhez?

Járai Márk: Régebben nagyon szerettem Adyt, illetve József Attilát, viszont jó darabig nem olvastam verseket, és ezt mindig is hiányosságomnak éreztem, de a Pilvaker kapcsán – főleg mikor feldolgozandó verset kellett választanom – megint elkezdtem verseket olvasni. A magyar kortárs költők közül Závada Péter, Dunajcsik Mátyás, Fodor Ákos verseit nagyon szeretem, de Cseh Tamás rajongóként Bereményi Géza dalszövegei voltak még rám nagy hatással.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • reddit
  • LinkedIn
  • Tumblr
Fotó: Bergics Balázs

A dalszövegeket mindig is egyfajta költészeti formának tartottam. Nálatok hogy néz ki az alkotás folyamata? Miből merítetek inspirációt?

Járai Márk: Mindenképpen személyes dolgokból merítkezünk, de mivel a szöveget Dávid írja, így a legtöbb dalban az ő érzelmei jelennek meg. Fontos, hogy egy dalszöveggel bárki tudjon azonosulni és magáévá tudja tenni. Persze van jó pár olyan bulisabb dal, ami egy-egy általános hangulatot ír le, így egy Hétfő Szerda Szombat Kedd, vagy akár a Valami van a levegőben, aminek a története onnan fakad, hogy egy fárasztó buli utáni reggel egyszer csak felmerült a kérdés, hogy „Miért nem tudunk mi kettőkor inkább hazamenni?”

2017-ben sikert sikerre halmoztatok. A sok öröm mellett nyilván vannak nehezebb időszakok is. Hogy dolgozzátok fel az esetlegesen felmerülő nehézségeket?

DJ Venom: Tényleg rengeteg remek dolog történt a zenekar életében az elmúlt évben. Elég ha csak a teltházas Budapest Park koncertekre, a három Petőfi díjra vagy a Sziget nagyszínpados fellépésre gondolunk. Ezekből az élményekből és az összes többiből is rengeteg energiát merítettünk, ami egy kis év eleji pihenéssel kombinálva nagy lendületet ad majd nekünk az idei évre is.

A múlt nyáron megjelent, Otthon című számotok hatalmas népszerűségnek örvend. A rajongók kaphatnak egy kis betekintést az életútról amit bejártatok.

Példaértékű az a kitartás ami a mostani sikereitekhez vezetett. Mit tanácsolnátok azoknak a kezdő zenészeknek akik még pályájuk elején járnak?

DJ Venom: Mi is többek közt emiatt is nagyon szeretjük játszani az Otthon című dalt. Annak, aki most csöppen bele a zeneiparba, talán a legjobb tanács az lehetne, hogy szívvel, lélekkel igyekezzen csinálni, bármilyen típusú zenével foglalkozik is. Ne a rövidtávú siker motiválja, hanem a zenélés szeretete, értékelje azokat a kis sikereket is, amik ennek kapcsán érik, a születő új barátságokat.

Van esetleg olyan hazai, kezdő zenekar, akit a jövő nagy reménységének tartotok?

DJ Venom: Bár nem tartoznak a kezdő zenekarok közé, de a Margaret Island zenéjét nagyon kedveljük, és a zenekarral is jó viszonyban vagyunk, ők biztosan sok jó dallal ajándékoznak majd meg mindenkit a következő években.

Mikorra tervezitek a következő albumotok megjelenését?

DJ Venom: Jelenleg több dal is készül a stúdióban, azt már tervezzük, hogy ezek közül egy-egy mikor jelenik majd meg. Hogy album hosszúságban mikor állnak össze ezek a felvételek, azt nehéz megmondani, egyelőre single-ökben gondolkodunk.

Oldalunk alapvetően filmes témákkal foglalkozik. Van olyan film vagy sorozat ami meghatározó jelentőségű volt az életetekben?

DJ Venom: Talán még azt is kijelenthetjük a zenekarral kapcsolatban, hogy filmrajongókból áll. Nagyon sok klasszikus volt meghatározó a csapat tagjai számára, szeretjük a nagyívű történeteket. A Bronxi mese, a Szárnyas fejvadász, a Forrest Gump vagy a Lesz ez még így se a tagok kedvencei közt van. Nagy Al Pacino rajongók is vagyunk, és persze a filmzenék is közel állnak hozzánk.

Az új filmek közül pedig például a Wind River fogott meg mindenkit.

Share This