Szovjet kém volt Rökk Marika, a náci Németország ünnepelt színésze

0 335

Korábban több mint hatvan évre titkosított dokumentumok tanúsítják, hogy Rökk Marika, a háború utáni Németország egyik ünnepelt operetténekese és színésznője hosszú éveken keresztül kémkedhetett és adhatott át információkat Moszkvának.

A magyarországi német családból származó Rökk Marika az 1930-as évektől kezdve egész Európa egyik legünnepeltebb operettprimadonnája volt. 1913-ban született Kairóban, gyerekkorát Budapesten töltötte, de már kamaszkorában nemzetközi csillagnak számított: Párizsban a Moulin Rouge-ban, Bécsben majd a manhattani Broadwayen lépett fel.

Később a mozgókép felé fordult, és férje, a filmrendező Georg Jacoby oldalán végül Berlinben telepedett le. Németországban Rökk osztrák és német filmek ünnepelt sztárja lett, és annyira közel sodródott a goebbelsi propagandagépezethez, hogy a világháború után két évre el is tiltották a filmezéstől.

A Guardian berlini tudósítója most arról ír, hogy Rökk titkosszolgálati iratok szerint a ’40-es évektől kezdődően valójában az orosz titkosszolgálat, a KGB kötelékéhez tartozott, és folyamatosan közvetített információkat a Harmadik Birodalom berkeiből Moszkvába.

Hogy mi volt Rökk pontos feladata és milyen megbízást teljesített, az nem olvasható ki az iratokból, de a cikk szerint feltehetően menedzsere, a szovjet hírszerzés ügynökeként dolgozó Heinz Hoffmeister szervezte be a színésznőt, aki férjével, Georg Jacobyval közösen jelentett a szovjeteknek.

Az biztos, hogy Rökk nem állt távol a német politikai elittől, sőt: igazi üdvöskének számított a náci Németországban. Az 1935-ös Leichte Kavallerie (Könnyű lovasság) hozta meg neki az országos hírnevet; állítólag Adolf Hitler egyik kedvence volt, és a Führerrel több levelet is váltottak, Joseph Göbbels propagandaminiszter pedig nem csak a birodalmi propagandában szorított helyet a színésznőnek, de egyes híresztelések szerint gyengéd szálak is fűzték hozzá.

Rökk a hírhedt szovjet ügynök, Jan Csernyak keze alatt működő, 35 tagú Krona ügynökhálózatnak volt a tagja. Csernyak, aki egyébként félig szintén magyar származású volt, és akit követhetetlen mozgásai miatt csak az “árnyék nélküli emberként” emlegettek, kulcsszereplője volt a szovjet hírszerzésnek a ’40-es években.

A háború után Rökköt két évre eltiltották a színészkedéstől az NSDAP-hoz fűzödő szoros kapcsolatai miatt, az viszont nem világos, hogy valaha gyanúsították-e kémkedéssel, vagy próbálták-e felfüggeszteni tevékenységét.