Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Szuperhősök újratöltve – THE UMBRELLA ACADEMY képregénykritika

A Netflix hatalmas meglepetéssel készül a képregény rajongók számára.
Jön Gerard Way, Eisner-díjas képregényének feldolgozása!

0
Gerard Way neve ismerősen csenghet, hiszen az egykori, nagy népszerűségnek örvendő My Chemical Romance alapító tagját és frontemberét tisztelhetjük személyében. Azt talán kevesen tudják, hogy Way szenvedélyesen szereti a képregényeket, és nemcsak olvassa, hanem bizony maga is alkotott már pár igazán remek kötetet, ilyen például aThe True Lives of the Fabulous Killjoys mini-képregénysorozat, és persze a The Umbrella Academy is.

Gerard Way a New York-i School Of Visual Arts nevű művészeti iskolába járt, ahol képzőművészetből diplomázott 1999-ben. Képregényíró ambíciói eredményeképp 2001-ben megpróbált eladni egy rajzfilmsorozatot a Cartoon Networknek, The Breakfast Monkey címen ám a csatorna szerint túlságosan hasonlított az Aqua Teen Hunger Force című, akkor már a csatorna műsorán futó rajzfilmhez. Way ezután tehetségét a zenei pályán kamatoztatta, de képregények iránti szeretete sosem múlt el, és ennek eredményeképp jelent meg 2008-ban a The Umbrella Academy: Apocalypse Suite.

Természetesen a képregény alapját a már unalomig ismételt szuperhős klisék és sablonok adják, de mindez olyan formában történik, hogy attol biztosan megdobban majd a legedzettebb képregényfanok szíve is. Ugyanis a The Umbrella Academy olyan színes kavalkádot varázsol az olvasó elé, amire igencsak nehéz szavakat találni. Way mindent egy turmixba pakol és úgy keveri össze a hozzávalókat, hogy azt még Utónium professzor is megirigyelhetné. Így születik egy néhol rendkívül mulatságos, néhol gyomorforgatóan nyomasztó, néhol pedig olyan fordulatos és eszement történet, hogy csak kapkodjuk a fejünket. A sztori zseniális és frissítően ötletes, telis-tele egymásba csapó hangulatok szélsebes hullámvasútjával.

A képregény elején megismerjük a hét, rejtélyes körülmények közt szuperhőssé lett főszereplőnket, illetve a feltalálót, aki pótapja ezeknek a különleges gyermekeknek. Első küldetésük nem sokáig várat magára, hiszen tíz éves korukban rögtön a mély vízbe dobják a kis csapatot, hogy a gyakorlatban is kamatoztassák tehetségüket. A feltaláló temetésén aztán ismét összejönnek a szuperhősök, és onnan indul az igazi kaland. A világ amiben hőseink kalandoznak egészen elképesztő ötvözete a legmodernebb jövőbeli technikának, és a klasszikus eleganciának, melynek hatását az öltözékeken át, egészen a különböző épületekig minden magán hordozza. Nem ritka, hogy az öltönyök, estélyik és maszkok ünnepélyes miliőjéből pár oldal után eljutunk a robotok, és cikázó fények ultramodern forgatagába.

Az alkotók nem finomkodnak, a brutalitás néhol szinte fojtogató. Pár oldal után már nem lepődünk meg a kiloccsanó agyvelő vagy éppen a bőségesen csordogáló vérpatakok látványától. Gabriel Bá képei lényűgözőek, aprólékosan kidolgozottak és gyönyörűen színezettek. A főszereplők (szuperhősök) igazi karakterek, a szó legszigorúbban vett értelmében egyéniségek, akik kellően emberiek és esendőek különleges erejük ellenére is.

A képregénynek nagy szerencsénkre született folytatása is The Umbrella Academy II.:Dallas címen, amit szintén a Way és Bá alkotópáros jegyez. Ez a kötet sem marad el zsenialitásában az elsőtől, sőt, talán még túl is szárnyalja azt. Erőszakban és vérben itt sincs hiány, és egy egészen váratlan csavart is kapunk a végén amitől majd garantáltan leesik az állunk.

Plusz örömhír, hogy az ígéretek szerint a The Umbrella Academy idén debütál majd a Netflixen. Előzetes híreink szerint a főbb szerepekre nem kisebb színészek szerződtek le mint Ellen Page (Eredet, Juno), Tom Hopper (Trónok harca, Fekete vitorlák), és David Castañeda ( Az utolsó műszak, Soldado). Nem is rossz ugye?

A sorozat egyik executive producere és showrunnere Steve Blackman (Fargo, Altered Carbon) lesz, míg a rendező Peter Hoar (Doctor Who, Daredevil). Producerként Gerard Way is közreműködik a munkálatokban. Minden okunk megvan tehát arra, hogy bizakodjunk egy színvonalas, minőségi produkció létrejöttében amit reméljük mielőbb láthatunk majd.

 

80%
Nagyszerű

A The Umbrella Academy abszurd, bizarr és rendkívül szórakoztató. Bevallom, számomra ez a nyerő kombináció. Ajánlanám a kötetet mindazoknak, akik valami igazán különlegesre vágynak és szeretnének betekintést nyerni egy kellően elborult, de egészen magával ragadó világba, ami ugyan építkezik a hagyományos szuperhős történetekből, de egy teljesen más perspektív mutat meg számunkra.

  • Szerintem
Forrás wikipedia.org
Share This