Tényleg mozifilm lesz Stephen King ‘A setét torony’ sorozatából

0 446

Úgy tűnik mégiscsak hamarabb lesz mozifilm, mint sorozat A setét toronyból, ráadásul nem akármilyen szereposztással érkezik a Stephen King adaptáció.

darktowerheader2

A Universal stúdió gondozásában készülő produkcióban a főhőst Idris Elba alakítja majd, még a főgonosz Matthew McConaughey lesz, ráadásul azt is bejelentették, hogy nem az első könyvvel, hanem egyből a harmadikkal a The Waste Landsal kezdenek.

A forgatás hét hét múlva kezdődik Dél-Afrikában Nikolaj Arcel, az eredeti A tetovált lány forgatókönyvírójának vezérletével.

Mi az A setét torony?

A Setét Torony Stephen King amerikai író nyolcrészes regényfolyama, életművének központi része, amelynek első kötete 1982-ben jelent meg, az ezidáig utolsó pedig 2012-ben. A sorozat műfaját nehéz meghatározni, mivel elemeket tartalmaz a sci-fi, a fantasy, a horror és a western műfajából.

A ciklus címe Robert Browning (1812-1889) angol költő azonos című versére nyúlik vissza, amely a sorozat valamennyi kötetének elején megtalálható.

A történet főhőse Roland Deschain, aki a címben említett legendás torony megtalálására indul, amely valamennyi létező és lehetséges világ középpontja. A sorozat kötetei eddig negyven országban több mint 30 millió példányban keltek el (2010).

A nyolc regényen kívül King számos más műve is többé-kevésbé szorosan kapcsolódik Roland történetéhez, legyen az a szereplők, a helyszínek, vagy a sorozatban említett felfogások, eszmék szintjén.

Az kötetek elő- illetve utószavaiban King számos inspirációs forrást nevezett meg a regényfolyammal kapcsolatban. Ezek között található mindenekelőtt J. R. R. Tolkien híres trilógiája, A Gyűrűk Ura; továbbá Sergio Leone rendező klasszikus filmje, A Jó, a Rossz és a Csúf, az Artúr király körüli mondák, L. Frank Baum Óz, a csodák csodája című munkája és Richard Adams művei.

Miután 2004-ben befejezte a történetet és lezárta a Roland körüli eseményeket, a szerző 2009-ben bejelentette, hogy szeretne egy további kötetet írni a sorozatban, amely tervei szerint a negyedik és ötödik könyv között játszódik és jobban megvilágít néhány dolgot. A 2012-ben megjelent regény címe A Setét Torony: Átfúj a szél a kulcslyukon.

A sorozat az alábbi nyolc kötetből áll:

1982 The Dark Tower I: The Gunslinger (magyarul: A Setét Torony I: A harcos)
1987 The Dark Tower II: The Drawing of the Three (magyarul: A Setét Torony II: A hármak elhívatása)
1991 The Dark Tower III: The Waste Lands (magyarul: A Setét Torony III: Puszta földek)
1997 The Dark Tower IV: Wizard and Glass (magyarul: A Setét Torony IV: Varázsló és üveg)
2003 The Dark Tower V: Wolves of the Calla (magyarul: A Setét Torony V: Callai farkasok)
2004 The Dark Tower VI: Song of Susannah (magyarul: A Setét Torony VI: Susannah dala)
2004 The Dark Tower VII: The Dark Tower (magyarul: A Setét Torony VII: A Setét Torony)
2012 The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole (magyarul: A Setét Torony: Átfúj a szél a kulcslyukon)