Tervezői bénaságból született a Halálcsillag

0 835

Egy látványtervező lusta volt kijavítani egy hibáját, úgyhogy inkább eredeti ötletként adta elő George Lucasnak. Legalábbis a 84 éves Colin Cantwell aki a Star Wars indulásakor a Lucasfilm látvány- és űrhajótervezőjeként dolgozott ezt mondta a Reddit egyik chatszobájában.

Nem terveztem, hogy a Halálcsillag közepén legyen egy árok, de ahogyan az öntőformával dolgoztam, észrevettem, hogy a két félgömb találkozásánál besüppedt az anyag. Legalább egy heti munka lett volna kijavítani és kitölteni ezt a rést. Úgyhogy, hogy megspóroljam magamnak a munkát, odamentem George-hoz, és azt javasoltam neki, legyen egy árok a Halálcsillagon. Annyira tetszett neki az ötlet, hogy végül ebből lett a Csillagok Háborúja egyik legemlékezetesebb pillanata.

És valóban nehéz ma elképzelni enélkül az árok nélkül a történetet, hiszen végül a mesterséges bolygót nem csak ez az úgynevezett Equatorial Trench szeli keresztül, hanem Lucas két másik árkot is tervez(tet)ett Halálcsillagra. A bolygó „északi sarkjához” közeli, a Star Wars-univerzumban Meridian Trench-nek vagy Polar Trench-nek nevezett árokhoz kötődik a filmsorozat talán legtöbbet emlegetett jelenete, a Trench Run, amelyre még külön számítógépes játék is épül, mivel ez jelentette aztán a filmben a bolygó gyenge pontját. Ebbe repült bele Luke Skywalker, és így tudták elpusztítani a lázadók a Halálcsillagot.