Tévékritika: Playback Párbaj 1×01-1×02

Peller Anna zseniális showt adott
0 760

Szeretjük ráhúzni a vizeslepedőt a külföldről adaptált magyar szórakoztató műsorokra, de néhány részlettől eltekintve a Playback Párbaj nagyon is remek magyar adaptáció lett.

Az eredeti műsor házigazdái
Az eredeti műsor házigazdái

Az eredetileg (Jimmy Fallon esti showjának egyik elemeként funcionáló, majd a Spike csatornán LL Cool J és Chrissy Teigen vezetésével önálló életre kelt) Lip Sync Battle néven világhírűvé lett produkció a december 1-én indult RTL Spike-ra érkezett és ki is jelenthetjük, hogy a csatorna már meg is találta a műsort, amellyel sok nézőt és sok-sok elismerést gyűjthet be a későbbiekben.

A nagypremiert az RTL Klubon kapta meg péntek este a műsor, majd ezt követően a második rész egyből adásba is került az RTL Spike-on (okosan csinálta az RTL ismerjük el) és ezzel a napi (heti) két epizóddal kissé skizofrénné is tették a műsorvezető Gáspár Lacit és az ő colorful commentator-ját Szabó Zsófit.

Szabó Zsófi ás Gáspár Laci párosa kellően olajozottan működik
Szabó Zsófi ás Gáspár Laci párosa kellően olajozottan működik

Az amerikai adásokhoz hasonlóan ugyanis mindkét epizód úgy indult, hogy a műsorvezető felkonferálta a kis szárnysegédjét és mindkét esetben – szintén az amerikai elemekhez hasonlóan – agyba főbe dicsérte a “szőke bombázót”, amin a “szőke szépség” mindkét esetben ugyanúgy meglepődött. Nagyon amatőr hiba volt, mindkét estet ugyanazokra a szófordulatokra felhúzni, hetiben talán nem lesz ennyire feltűnő és mű a felkonferálás, de így nagyon nem sikerült eredetinek eladni.

A műsor díszlete és az átvett elemek is nagyban hasonlítanak a Lip Sync Battle eredeti elemeire, természetesen a stúdió sokkal kisebb az eredetinél, bár így sem érződik sterilnek a színpad. A második adásban egyébként pont ezért ült Puskás Peti poénja, aki egy fal szétverése után azon poénkodott, hogy a fal mögött forgatják a Barátok köztöt.

Peller Anna zseniális showt adott
Peller Anna zseniális showt adott

Az is látszik, hogy Gáspár Lacinak és Szabó Zsófinak rengeteg Lip Sync Battle-t levetítettek, ugyanis előbbi nagyon sokat átvett LL Cool J erőltetetten eufórikus állapotából és viselkedéséből, még Szabó Zsófi pedig Chrissy Teigen manírjait próbálja megidézni egyelőre felemás sikerrel. Egyébként ki kell emelni, hogy annak ellenére, hogy nem tartozunk éppen a Szabó Zsófi rajongói klub törzstagjai közé, Zsófi egyelőre elég jól hozza a másodhegedűs szerepet, bár vitathatatlan, hogy a kissé felesleges popzene kvízt éppen azért vitték bele a magyar verzióba, hogy több szerepet kapjon ő is. A lényeg, hogy a legnagyobb félelmem az volt, hogy Zsófi nem érti majd meg, hogy neki egy kissé misztikusan a háttérbe kell szorulnia, majd a legjobbkor megszólalnia, de két adás után úgy tűnik, hogy nagyon is remekül kezeli a helyzetet.

Az is pozitívum, hogy mind Zsófi, mind Laci, mind a meghívott vendégek a helyén kezelik az iróniát és az öniróniát, vagyis a Sebestyén Balázs által producerált műsor megtartotta a műsor egyik legfontosabb összetevőjét és keményen osztják egymást a magukat a vendégek és a házigazdák. És ezért is volt remek döntés kezdésként bedobni egy házaspár (Peller Annát és Lukács Mikit), hiszen az ő párbajuknál jobban szemléltetni nem is lehetett volna, hogy pontosan miről szól ez a műsor.

 

És ha már a Párbajoknál tartunk ki kell hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem voltak gagyik a produkció, a Peller Anna-Lukács Miki(ke) párbajban megvolt minden olyan elem, mint az eredetiben, s bár a Lukács-Istenes párbaj ennél kicsit unalmasabb volt, az sem nevezhető Zs-kategóriásnak. Oké, azért Anne Hathaway ennél sokkal keményebben tolta a Wrecking Ballt, viszont Istenes Bence Elvis-produkciója előtt meg le a kalappal.

Ami hiányzik, az az, hogy az első produkciók túl rövidek, pedig az eredetiben ezekre is nagy hangsúlyt fektetnek, illetve a colorful commentator helye az eredetiben nem csak egy egyszerű keverőpult, hanem olyan, mint egy külön kis univerzum, ezt az elemet nem tudom miért nem vették át Sebestyén Balázsék, mert nem hiszem hogy valami szerződésbeli dolog lenne.

Így néz ki az eredeti műsorban a cukiságfaktorért felelő házigazda, Chrissy Teigen díszlete
Így néz ki az eredeti műsorban a cukiságfaktorért felelő házigazda, Chrissy Teigen díszlete

A folytatással kapcsolatban nagyon remélem, hogy a meghívott vendégek a Peller-Lukács-vonalról érkeznek majd, nem csak azért, mert már nagyon unjuk a minden műsorban feltűnő RTL-es egyenarcokat, hanem azért, mert a képernyőn kvázi kevesebbet szereplő ismertségek sokkal jobban beleélik magukat a párbajba.