Loki Doktor House világuralmi terveinek nyomában

The Night Manager
1 476

The Night Manager sorozat pilotkritika

Az AMC és a BBC közösen állt be a John Le Carré Éjszakai portás című regényén alapuló The Night Manager sorozat mögé. A sorozat első részének hangulata inkább “BBC-s” volt, azonban egyáltalán nem lógott ki az AMC minőségi sorozatgyártással kapcsolatban felépített brandjéből.

NIGHT-MANAGER-1600x720-60comp-low

Az imdb-n Éjszakai szolgálat címen szereplő sorozat (ne tévesszen meg senkit, nem kapott magyar címet, de ha kapott volna is a könyvvel azonos címen jött volna) középpontjában egy Jonathan Pine (Tom Hiddleston) nevű “éjszakai portás”, de inkább szállodamenedzser áll, aki a tavaszi forradalom idején egy kairói hotelben teljesít szolgálatot. A hotel azonban nem csak a turisták által kedvelt, de – tulajdonosán keresztül – a helyi alvilág is több szálon kötődik hozzá. Az egykor katonaként szolgáló Pine egy estén egy titkos fegyverkereskedelemmel kapcsolatos dokumentumhoz jut és diplomáciai kapcsolatai révén el is juttatja a dokumentumot a brit nagykövetséghez.

Csakhogy valaki szivárogtat, így nem sikerült lekapcsolni a magát nagy emberbarátnak beállító, valójában terroristákat felfegyverező Richard Onslow Ropert (Hugh Laurie), sőt az egész “akció” tragédiába torkollik. Pine pedig ennek – na meg az Egyiptomban zajló események – hatására meg sem áll egy svájci szállodáig, itt azonban újra az életébe sodorja a sors Ropert.

The Night Manager sorozat

A pilot története nagyjából ennyit fed le, de a The Night Manager egyébként sem a pörgős jelenetek sorozata. Aki látott már nettó egy brit drámát, az nagyjából tudta mire számíthat, a The Night Manager is azon minisorozatok sorát gyarapítja, amely egy kvázi több részes tévéfilm.

A pilot bőven meggyőző minőségű, bár egyelőre komoly kémjátszmára nem került sor, érezhető, hogy epizódról epizódra fog nőni a tét és persze ezzel együtt a feszültség. Tom Hiddleston remek a már-már katonásan kimért szerepben (nem véletlenül volt ez az első reakciónk), Hugh Laurie pedig veszettül tökéletes a rezzenéstelen arcú gonosz szerepében.

The NIght Manager s1

Az egyetlen – nem brit és AMC sorozatokra jellemző elem, hogy egyelőre nem olyan erősek a karakterek, mint azt ebben a holdudvarban megszoktuk, sokkal inkább maga a helyszín marad meg az ember emlékezetében, ha a sorozatra gondol. Persze még csak most indult az évad, a kezdés pedig kellően ígéretes ahhoz, hogy már most borítékoljuk, a The Night Manager nem okoz majd csalódást.

A The Night Manager nem csak lassan indult, borítékolhatóan lassú is marad. És éppen ettől izgalmas.