Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Azért a jég az úr – THE TERROR sorozat 1. rész kritika

Szomorú hírem van azoknak, akik általában kivárják egy sorozat teljes évadát, hogy aztán le tudják darálni. A The Terror az a sorozat, aminél nem fogod tudni megállni, hogy ne nézd meg hétről hétre. Már most elvonási tüneteim vannak.

0

1845-ben Sir John Franklin vezetésével az Erebus és a Terror hajók a Brit Királyi Haditengerészet kötelékében nekivágtak, hogy felkutassák az északnyugati átjárót. A 120-130 fős legénységből végül senki nem tért haza.

John Franklin az expedíció parancsnoka és az Erebus kapitánya volt, míg a Terrornak Francis Crozier volt a kapitánya, aki korábbi antarktiszi utakon is ugyanilyen minőségben irányította a Terror legénységét, vagyis egyikük sem ma kezdte a szakmát. Az expedíció fő célja az északnyugati átjáró felkutatása és földmágnesességi mérések elvégzése volt.

Nagyjából ennyi az, amit biztosan tudhatunk, a lyukakat pedig a Hyperion-könyvekről híressé vált Dan Simmons töltötte ki 2007-ben, az addigi feltárások, elbeszélések és nyomozások alapjaira építve és az egyébként is horrorisztikus történetét némi fikcióval felturbózva kőkemény sarkköri horrorrá téve. Hogy David Kajganich (Suspiria, Vakító nafényben) – aki Ridley Scott produceri felügyelete mellett készített 10 részes sorozatot – mennyire tér el majd végül Dan Simmons regényétől az érdekes és egyelőre nem megválaszolható kérdés, mindenesetre a könyvet már olvasók számára is érdemes lehet ránézni a sorozatra, de nem csak ezért.

Az ugyanis már az első részből kiderül, hogy pazar és több mint részletgazdag látványvilág tárul elénk, a főhősöknek pedig nem csak a távolból érkező hátborzongató hangok tulajdonosával, vagy az ismeretlennel kell megküzdeniük, hanem a természet lesz a legnagyobb ellenfelük. Ezen már tényleg csak ráadás, hogy önmagában is éppen elegendő konfliktusforrást hordoznak magukban a különböző betegségek, a társadalmi különbségek és persze a véges élelemforrás…

Nagyobb eséllyel szállunk Holdra, minthogy a TERROR legénysége átkeljen az északnyugati átjárón

Persze az első részben azért nem jutunk el odáig, hogy mindezt bemutassák, a The Terror első része ugyanis leginkább az alapokat adja meg és a főbb szereplőket mutatja be, így például hamar megtudjuk azt is, hogy minden vészjósló előjel ellenére kinek köszönhetjük, hogy a Terror és az Erebus nem fordult vissza és nekivágott a jégtáblákkal egyre inkább körbezárt északnyugati átjárónak.

A The Terror egyik legnagyobb erénye, hogy még a végkifejlet ismeretében (valójában nem ismeretében, hiszen azóta sem tudjuk pontosan mi történt az expedíción, csak azt, hogy senki nem tért haza) is érdekes tud lenni azzal, hogy hihető képet fest az akkori társadalmi helyzetről (hiszen nem csak a hajó vezetése, de a legénység is fontos szerepet kap), az orvostudomány és a technika akkori helyzetéről, mindezt úgy, hogy egy percig nem feltételezzük a színészekről, hogy ők igazából mindössze csak kosztümös színészek egy hatvanméteres hangárban, akik még csak vízet se láttak…

A színészek (Jared Harris, Ciaran Hinds, Tobias Menzies, Chris Corrigan, Ian Hart, Christos Lawton, Matthew McNulty, Adam Nagaitis vagy éppen Paul Ready) egyébként is remek formában vannak, minden mimikájuk, hanghordozásuk és megjelenésük hiteles, persze mint a fenti felsorolás is mutatja, egyébként sem bízták a véletlenre a szereposztást a sorozat alkotói.

Mégis a sorozat atmoszférában a legerősebb, hiszen egyrészt a nyíltvízi képek lenyűgöző látványt nyújtanak (és itt nem feltétlenül kell egyből a búvárkodós, hajócsavaros jelenetre gondolnunk – bár tekintve, hogy tudjuk, hogy nem a vízben forgatták nem tudunk másra gondolni), hanem önmagában van valami szépség a jégmezőket szelő Terror és Erebus látványában.

A belső jeleneteket pedig elsősorban a klausztrofób érzés uralja, amit méginkább felerősítenek a hajó legénységénél felbukkanó betegségek, nagyjából el lehet ugyanis képzelni, hogy ennyire ennyire zárt közegben mennyire gyors mészárlást rendez a tuberkolózis, a tüdőgyulladás vagy éppen a skorbut – utóbbinak köszönhetjük a pilot egyik legdurvább, boncolásos jelenetsorát is.

A The Terror első része egy lassú folyású, részletgazdag bevezető – ezt volt az első gondolatom közvetlenül a vetítést követően, most pár órával a megtekintése után mégis csak arra tudok gondolni, mennyi minden belefért az első 45 percbe és hogy mi a fene jöhet még ezután. Főleg, hogy a széria egyik operatőre, Gulyás Buda szerint az első rész mondhatni vígjáték a többi epizódhoz képest…

A The Terror első részét az AMC Magyarországnak köszönhetően premier előtt láttuk. A sorozat március 27-én hajnal 03.00-kor magyar felirattal, majd március 29-én este 22.00-kor magyar szinkronnal dupla epizóddal debütál majd a csatornán.
The Terror (AMC, 2018)
80%
Nagyszerű

Még a legtöbb sorozatban a főhős remek döntéseket hozva végül felülkeveredik az őt ért veszélyen, addig az AMC továbbra is a rossz döntéseket hozó antihősökben utazik. A The Terror főhőseire kőkemény és minden bizonnyal reménytelen harc vár, hogy ne végezzék az "ismeretlen" vagy éppen egymás vacsorájaként. És az első részt elnézve ezzel mi nézők járunk jól.

  • Szerintem
Share This