‘The Walking Dead’ 5. évad finálé kritika – Wolves Not Far

5 1 310

A The Walking Dead idei évada jócskán bővelkedett közepes és közepesnél gyengébb részekben, ami meg jó volt, az nagyon jó volt, így a fináléra sem lehet panasza a nézőknek…

walking-dead-finale-03

“Nem én hoztam be. Magától jött be ide. Mindig betalálnak. A holtak és az élők, csak mert itt vagyunk. És akik odakint vannak, vadászni fognak ránk. Megkeresnek. Megpróbálnak kihasználni. Meg akarnak majd ölni. De mi öljük meg őket. Túl fogunk élni. Megmutatom, hogyan. Arra gondoltam… Azon gondolkodtam, hogy hányat kell megölnöm közületek, hogy a többit megmenthessem? De nem ölök meg senkit. Ti változzatok meg. Nem bánom amit múlt este mondtam. Azt bánom, hogy nem mondtam hamarabb. Még nem álltok készen, de muszáj lesz. Máris készen kell állnotok!” – mondta Rick, a lassan szokásossá váló évad végi monológjában, összefoglalva kábé a következő évadot, amelyben nem csak az Alexandrián belüli belső feszültségekre utalt, de a külső veszélyekre is, így például a zombikat és embereket egyaránt szívesen ölő Wolves-re, vagyis a farkasokra, akikből végre egy jó nagy adaggal kaptunk és akik csak Morgan kegyelmének köszönhetik az életüket.

walking-dead-finale-08

Na igen, az epizódban ugye felbukkant az átszellemült Morgan is, aki a harmadik évadban kapott utoljára ennyi játékidőt. Vajon ő mit szól majd ahhoz, hogy mivé vált Rick? Hiszen éppen a szeme láttára húzta meg Rick a ravaszt. Ez azért bőven megsérti Morgan erkölcsi kódexét.

Az évadzáró másik legérdekesebb karaktere nem a zombit ölő, majd Alexandriába engedő Gabriel, a zombikat eltemető Sasha, vagy a Nicholas-szal élet-halál harcot vívó Glenn…

twd finale sasha zombikkal alszik

…hanem Carol, aki tökéletes kaméleon, hiszen az egyszerű házinéni jellege mögött ott lapul, a Rickhez hasonlóan gondolkodó, ha kell könyörtelen, a túlélésért bármit megtevő ösztönlény. Carol személyiségét jól mutatja a párbeszéde Pete-tel. Pete-tel ugye Rick sem igazán bírt, erre Carol bemegy hozzá és közli hogy:

twd finale Carol and Pete

És a legdurvább, hogy Pete meg is hátrál tőle. Érted a Ricket azért alaposan helybenhagyó, egészen nagydarab, nő és gyerekverő Pete meghátrál a kis vékony középkorú nőtől…

A több szálon futó fináléban nagyjából mindenki egyenlő játékidőt kapott, aki pedig nem, annak rövid jelenete kiemelt fontossággal bírt. Daryl és Aaron kinti kalandja pedig gyönyörűen vitte a finálét és vezette fel a folytatást. A végül jobb sorsra érdemes ismeretlen férfi követése, a Wolves csalijának felfedezése, kettejük vállt-vállnak vettet küzdelme és végül Morgannel való találkozásuk olyan szépen meg volt írva, hogy nem is igazán tűnik fel, hogy Aaron nem régóta tagja ennek a csapatnak, vagy ha úgy tetszik családnak.

twd finale wolves alexandria

A folytatásban biztosan nagy jelentősége lesz a Wolvesnak, az Aaron által említett Davidsonnak, de persze az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a fináléban látott események következtében Alexandria falain balul rend lesz-e és kizárólag csak a külső ellenségek miatt kell-e aggódniuk.

A szezon 10/7, de a finálé nálam bőven van 10/9…