‘Timeless’ pilotkritika – Végre egy időutazós sorozat! Csak nem jó.

1 1 350

Végre valahára kaptunk egy időutazós sorozatot, üröm az örömben, hogy olyan spórolósra vették, hogy még egy kanadai koprodukcióban készült SyFy sorozat is szebb látványt mutat.

timeless

A Timeless sorozat mondjuk nem kis előélettel érkezett meg a tévébe, hiszen jelenleg is tart a szerzői jogi vitájuk, ugyanis az El ministerio del Tiempo (Az időminisztérium) című spanyol sorozat készítői szerint Shawn Ryan és Eric Kripke tőlük nyúlta az ötletet a sorozathoz. És ha már szóba került Shawn Ryan, el nem tudom képzelni, hogy az ember, aki életet adott Chicagonak a The Chicago Code-ban hogy a fenébe tudott kiadni egy olyan sorozatot, amelybe szinte belelógnak a díszletek.

A legnagyobb gondom ugyanis ez a sorozattal: egyszerűen túl mű az egész. Főleg egy pilot esetében megbocsáthatatlan, hogy neki álltak spórolni és nem hogy elegendő statisztát, még megfelelő díszletet sem készítettek. Pedig a szereplők szinte egytől egyig ismerősek, még a mellékszerepekben is. A Rectify-bél kötelességek alól felszabadulva nem csak Clayne Crawford talált magának országos sorozatban főszerepet, hanem a másik tesó is, ugyanis itt Abigail Spencer alakítja a női főszereplőt, mellette pedig Matt Lanter és Malcolm Barrett  tölt be hasonló szerepet.

TIMELESS -- "Pilot" -- Pictured: (l-r) Malcolm Barrett as Rufus Carlin, Abigail Spencer as Lucy Preston, Matt Lanter as Wyatt Logan -- (Photo by: Joe Lederer/NBC)

Már az is érdekes a csapat összetételét elnézve, hogy a múltba egy négert és egy nőt küldenek (ismerve a múlt nem is faji egyenlőségeit). A szereplőkhöz visszakanyarodva, az évad egyik “rosszfiúját” (?) Goran Visnjic alakítja, de felbukkan a sorozatban Paterson Joseph (The Leftovers), Sakina Jaffrey (Mr. Robot, Sleepy Hollow),  Chad Rook (Cult), Claudia Doumit (Scandal) és a The Flash Patty Spivotját alakító Shantel VanSanten is.

A történet szerint egyébként néhány rosszfiú betör egy amerikai milliárdos titkos laborjába, ahol meglovasít egy időgépet, amivel egészen a Hindenburg léghajó katasztrófájának időpontjára ugornak vissza. Szerencsére kéznél van egy másik időgép, ebbe pedig egy félrészeg kormányügynök, egy történelemprofesszor és egy “mérnök” kell, hogy beszálljon, hogy megmentse a múltat és persze a jelent a paradoxonoktól. A csapatépítés kábé három mondat, ugyanennyi küldetéstudatot adni a főhősöknek, akik ugye élből elutasítják az időutazósdit, de nyugi, két jelenettel később már ők is az 1930-as években tengődnek, hogy aztán kiszámítható fordulatok után visszatérjenek a saját idejükbe.

hindenurg

A Timelessben nem is ez az összecsapottság a legszomorúbb, hanem a párbeszédek és persze maga a tény, hogy a pilotot az a Neil Marshall rendezte, aki korábban a Black Sails első része mellett Trónok harca epizódokat, Hannibal epizódot, idén pedig egy Westworld epizódot is rendezett. Hogy ő ezt a büdzsét, ezt a forgatókönyvet látva hogy mondhatott igent, az számomra elég nagy rejtély.

A pilot összességében nem tetszett, a Timeless szabályrendszere ellenben igen (nem utazhatnak olyan időbe, ahol már egyszer léteznek), ahogy arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen következményekkel jár a szereplők által elindított pillangóhatás. Azonban ennél sokkal grandiózusabb epizódokat és történetet kellene produkálnia egy országos sorozatnak.