Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Tom Cruise kontra huszadik század – Barry Seal: A beszállító filmkritika

American Made (2017)

0

Lehet kedvelni, utálni, elismerni vagy megvetni, de azt be kell látni, hogy Tom Cruise az elmúlt néhány évtized egyik legnagyobb hollywoodi mozisztárja. Nem az a nagy szó, hogy volt a csúcson, hanem az, hogy még mindig ott van. Nem kiemelkedő színésztehetség, de általában nem is vállalja túl magát. Ezúttal is belenyúlt egy egészen kellemes, szórakoztató biográfiába.

 

Barry Seal (Tom Cruise) kiváló pilóta volt. A ’70-es évek végén még utasszállító gépeket vitt, de nem érte be fizetésével, ezért a hidegháborús helyzetet kihasználva utazásai során szivart is csempészett. Miután felfigyeltek tevékenységére, a CIA saját szolgálatába állította. Barry nem tudott ellenállni a csábító zöldhasúaknak, amelyet nem csak az amerikai titkosszolgálat, hanem Pablo Escobar és társai is felajánlottak neki. Éveken át tartó fél-illegális kalandja során Barry szállított fotókat, fegyvereket, katonákat és drogot is, tevékenységéből pedig piszkosul meggazdagodott. Lelkes és igényes moziba járók sejthetik, hogy ezután mi következett.

Doug Liman, a film rendezője (aki Cruise-zal a nagyszerű A holnap határán is együtt dolgozott korábban) valószínűleg kemény magos Martin Scorsese-rajongó, hiszen le sem tagadhatná, hogy olyasmi bepörgés-felemelkedés-bukás tematikájú sztorit akart elmesélni, amihez hasonló regék a nagy Marty bácsi nem egy művének velejét is képezik. Meg kell hagyni, kicsit fárasztó már ez a történetsablon, főleg, hogy tavaly láthattunk valami hasonlót Haverok fegyverben címmel, de mégis, a direktor kihozta a Barry Seal históriája által képezett alapból azt, amit ki lehetett.

Kellemes, szórakoztató filmélmény született, amire nem tudjuk őszintén azt mondani, hogy holnap már megyünk is újranézni, de az biztos, hogy jó néhány emlékezetes momentumát még jó néhány héten keresztül fogjuk mesélni ismerőseinknek.

A Barry Seal: A beszállító cselekményvezetése bizonyos oldalról egészen kiváló, hiszen a produkció üteme kifejezetten dinamikus, a tempó könnyeden viszi át a nézőt egyik jelenetből a másikba, így igazán unatkozni nem is lehet a mű nézése közben, talán csak a vége felé. Ugyanakkor kissé zavaró, hogy Seal viszontagságainak bizonyos szakaszait a kelleténél részletesebben láthatjuk megjelenni a vásznon. Ebből következően ugyanis a játékidő felén túl az lehet az érzésünk, hogy az alkotók ugyanazokat az etapokat futják, mintha beragadtak volna a körforgalomba.

Azt azonban meg kell hagyni, hogy a régi vágású videokazis narráció elég komoly retro élményt generál. Amúgy is nagy előnye a filmnek, hogy ügyesen festi fel a huszadik század második felének korképét, miközben óvatosan kiparodizálja a Reagan-érát és Escobar drogbizniszét. Mert Limannek van humorérzéke, Tom Cruise pedig kapható a bulira, így a főhős sok jelenetben még csak nem is veszi komolyan magát, így nevettetve meg a nagyérdeműt. Ez az attitűd illik is a karakterhez, hiszen amíg Scorsese vagy a Haverok fegyverben hősei maguknak keresték a bajt, addig Barryt jórészt csak belerángatták a gányba. Tragédiája pedig leginkább abban áll, hogy még a legingatagabb talajon sem fogja fel teljes mértékben, hogy mekkora szarban van.

70%
Egy mozijegy árát megéri

Hangulatos, egészen érdekes és összességében könnyed filmecskéről van szó. Újranézni fölösleges, kihagyni viszont nem érdemes.

  • Szerintem
Share This