Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Top15: 2017 legjobb sorozatai – Dani listája

0

Nemrég olvashattatok már oldalunkon egy 2017 sorozatos krémjét kitárgyaló listát, ám mivel az elmúlt év igazán termékeny kis képernyős időszak volt, ízlésvilágunk pedig nem ugyanolyan, prezentálnánk egy másik szemszöget is.

 

Listámban azokat 2017-es sorozatokat, pontosabban évadokat gyűjtöttem össze, amelyek rám a legnagyobb hatást gyakorolták, amiket a legjobban szerettem az éves termés felhozatalából. Tizenötig számoltam, mert úgy gondoltam, hogy az általános tízes kereten kicsit túl kell lépnem ahhoz, hogy egy valóban best of minőségűnek nevezhető gyűjtést tárhassak a kedves olvasók elé.

Lássuk hát a listát!

 

15. Homeland – 6. évad 

Valószínűleg kevesen gondolták, hogy a harmadik évad meghatározó fordulata után érdemben lehet folytatni a rendkívül reális szemléletű hírszerzőtörténetet. Ekkor azonban kiderült, hogy a Homeland mégsem kétpólusú sorozat, az igazi mozgatórugója Carrie Mathison karaktere. Tény és való, a második szezon zsenialitását azóta sem sikerült feltámasztani, de még így, hatodjára is összejött az izgalmas, fordulatos történet, az erős társadalompolitikai kritika és Peter Quinn figurájának karakterdrámája. Ez utóbbi a legfőbb okunk arra, hogy ne hagyjuk ki ezt a szezont az életünkből.

 

14. The Leftovers – 3. évad

Damon Lindelofban maradt még kiadásra váró elmebaj a Lost után, ennek eredményeképpen pedig megszületett a narratíva szempontjából kevésbé érthető, a hangulati világ tekintetében viszont annál magával ragadóbb The Leftovers. A harmadik, egyben utolsó felvonás megkísérelte méltóképpen lezárni ezt a díszes katyvaszt. És lássunk csodát, sikerült neki! Tény és való, az évad kevés kérdésre ad igazi választ, ráadásul a konklúzió fényében a cselekmény jelentős része fölöslegesnek hat, viszont a legnagyobb talány nyitját mégis meglelhetjük, vagyis lényegi hiányérzetünk nem marad a finálé után.

 

13. Stranger Things – 2. évad

A Netflix kegyetlenül vonzó nosztalgiamerénylete a második körben is igencsak rokonszenvesre sikeredett. A Stranger Things még mindig napjaink talán legjobb gyerekszínészeit vonultatja fel, miközben minden második jelenetben felidézi a néző fiatalságának valamelyik kedvenc mozgóképét. Mindemellett megvannak a maga sajátosan értékes, érett pillanatai is, megízesítve némi coming of age műfaji töltéssel és persze sok-sok, enyhe horrorral bepiszkított varázslattal.

 

12. Rick and Morty – 3. évad

Igazán megkapó, amikor egy sorozat már a harmadik évadánál jár, de még mindig ugyanazt a magas minőséget produkálja, amiért a kezdetekkor megszerették a nézők. Ez a tendencia ugyanis azt sugallja, hogy a készítők hosszú távú tervekkel, és nem csupán egy jó ötlettel felszerelkezve munkálkodnak. A Rick and Morty minden idők egyik legjobb felnőtteknek szóló animációs sorozata. Egyszerre pesszimista karakterdráma, kőkemény társadalomkritika és hihetetlenül komplex, kreatív science fiction történet.

 

11. Legion – 1. évad

A folyamat, amit a sajnálatos módon jövő februárra eltolt The New Mutants tervez felrobbantani, már 2017-ben, a kis képernyőn elkezdődött. A mozifilmektől elvonatkoztatva kezelt Legion az X-Men univerzum különleges története. Tulajdonképpen fantasynak álcázott pszichothriller, olyan észvesztő, amelyben kalandozva egy pillanatig sem lehetsz biztos abban, hogy mi a valóság és mi csupán a küldetéstudattól beteg elme illúziója. Színészi fronton is magas fokon ég a minőség, Aubrey Plaza óriásléptekkel gyalogol be az igazi nagyok közé, félelmeteset alakítva.

 

10. A Series of Unfortunate Events – 1. évad

Neil Patrick Harris megtalálta a sors által is neki rendelt karaktert a megátalkodott Olaf gróf figurájában. A Netflix ebben a produkcióban megmutatta, hogy miként kell hatásosan és ízlésesen kezelni az ízig-vérig teátrális filmnyelvet. Az árva gyerekek kálváriája Lemony Snicket lesújtó, de pazarul megírt narrációjával és a kifejezetten izgalmas történetvezetéssel 2017 egyik legszórakoztatóbb újonc sorozatává vált. Parodisztikus tálalással és rendkívül színes vizualitással dolgozó alkotás, amelynek megvannak a maga bevett szabályai, mégis minden epizódban hoz valami újat, így tartva fenn a néző érdeklődését.

 

9. Silicon Valley – 4. évad

Az HBO tavaly már negyedízben kalauzolt el bennünket a Szilícium-völgybe, az újmédia paradicsomába, hogy a nem kicsit lökött Erlich Bachman inkubátorházának tehetséges informatikusaival kalandozzunk. A Silicon Valley a Rick and Morty-hoz hasonló kiegyensúlyozottsággal hozza a kezdetekkor is megfigyelt és megszeretett magas minőséget. A negyedik évadban ráadásul sikerül emelni a téteket, fokozni a kockázatokat, színesíteni a karaktereket és továbbra is önteni az arcunkba a fergeteges poénokat.

 

8. The Punisher – 1. évad

A Marvel-univerzum legbrutálisabb hőse, a gengszterek vérét szomjazó Frank Castle a Daredevil második szezonja után saját sorozatával is bemutatkozott a Netflixen. Kemény, férfias történet egy még gyerekcipőben járó, régi énjét és a bosszú súlyát cipelő Megtorlóval, aki pont annyi életet olt ki, amennyit a narratíva megkíván, és közben az erőteljes érzelmi húrokat sem rest megpengetni, ráadásul néhol még jól időzített fekete humorral is színesíti az összképet. Az első számú mondanivaló az amerikai veteránok gyakran kilátástalan helyzete köré csoportosul, a néző pedig tudatosíthatja, hogy az agresszív arcú Jon Bernthal kiváló választás volt a főszerepre.

 

7. Mr. Robot – 3. évad

Avagy mi történik a győztes forradalom után. Sam Esmail cyberthriller sorozata az állóvizes helyzetet prezentáló és rajongói elégedetlenséget kiváltó második évad után új irányokba kacsintgat, sok mindent átértékel és izgalommal átitatott cselekményével magával ragadja a nézőt. A globális gazdasági apokalipszis árnyékában az új évezred számítógépes mágusai ismét harcba szállnak, hogy a rendszerrel és a belső ellenséggel folytatott harc újabb csatáját vívják meg Rami Malek és Christian Slater parádés játékai által övezve.

 

6. Fargo – 3. évad

A Coen-testvérek 1996-os klasszikusából táplálkozó antológiasorozat a harmadik felvonásban is valami egészen újat és szokatlant mutatott a nézőknek. Ewan McGregor két szerepben nyújtott parádés alakítása, David Thewlis sátáni gonoszsága és a hófehéren tiszta tájat bepiszkoló nyers emberi kegyetlenség olyan letaglózó egyveleget alkot, amihez hasonlóval ritkán találkozhatunk. Nem csak hangulatában, hanem komplex történetvezetésében is példás mű, ami minden sötét tónusa dacára képes a Fargo cím jellegzetes morbid humorát, kissé szatirikus látásmódját is megőrizni.

 

5. Twin Peaks – 3. évad

David Lynch kultikus mesterműve, televíziós mérföldköve, az egyik első mozifilmes színvonallal büszkélkedő sorozat, a Twin Peaks a kis képernyőn valaha látott egyik legfurcsább történet is egyben. Szenzációszámba ment, amikor kiderült, hogy a nagy rendező saját kezűleg folytatja huszonöt esztendővel később az elsősorban misztikummal és krimivel dolgozó, de a vígjátékot sem mellőző históriát. Kyle MacLachlan is visszatért a főszerepbe, Laura Palmer meggyilkolásának borzalma pedig újra kísérteni kezdett. Az új évad komplex, sokrétű, a sztori elvont, szürreális rétegébe a korábbiaknál sokkalta jobban leásó alkotásként vált emlékezetessé. Természetesen ezúttal is elmondható, hogy semmi sem egyértelmű, a cselekmény történéseit kedvünkre elemezhetjük.

 

4. The Handmaid’s Tale – 1. évad

A civilizált világ vége pont úgy kezdődött, mint akármelyik unalmas hétköznap. Épp ezért tudott akkora sikert aratni, és elhozni az új sötét kort az emberiség történelmében. A The Handmaid’s Tale egy vallási fundamentalista diktatúra kontextusában értekezik arról, hogy milyen súlyos következményekkel jár az, ha a köz számára kibocsátott hatásokat csupán egyetlen kulturális minta egyfajta ingercsoportjában határozzuk meg. A történet disztópiája emberközeli és hiteles. Ebben a világban az életadás gyönyörű képessége valóságos átokká válik. Mindezt olyan fantasztikus színésznők narrálják, mint Elisabeth Moss és Yvonne Strahovski.

 

3. The Expanse – 2. évad

Már a harmadik szezon bemutatója közeledik, de úgy fest, hogy a szélesebb popkulturális közvélemény még mindig nem tudatosította magában a The Expanse jelentőségét. Az elmúlt időszak egyik legintelligensebb science fiction sorozatáról van szó, ami az újévezred egyik legjobb űrtörténeteként is említhető. Az első szezon előkészítése után a második felvonás igencsak magasra tornázta a lécet. A tartalmas diplomáciai szál mellett az emberiség hadászati magatartásának alapos kivesézése is fontos pozitívum. Fajunk kiértékelése a Föld és a Mars hidegháborús beütéssel bíró ellenségeskedésének környezetében zajlik, és még egy jól bejáratott Thomas Jane-nek is örülhetünk a színészi fronton.

 

2. 13 Reasons Why – 1. évad

A Netflix mesteri drámasorozata azért vág földhöz már rögtön az első néhány epizód után, mert filmnyelvének gyakorlatilag az összes szegmensében a coming of age műfajt táplálja, viszont ez egy olyan felnövéstörténet, amelyben elmarad a felnövés. Mert Hannah Baker végleg és megmásíthatatlanul véget vetett saját életének. A néző tehetetlenségérzetével barátkozva hallgathatja Dylan Minnette főhősével közösen a tragédia okait bemutató kazettákat, amelyek fő vonalvezetésén haladva masszív, erőteljes történet bontakozik ki. A kegyetlen gyermekkorról szól a fáma egy olyan fiatal lány szemszögéből, aki nem élte túl a kamaszkor megpróbáltatásait.

 

1. Terápia – 3. évad

A magyar HBO kamaradráma sorozatának harmadik, egyben befejező évada annyira kerek egész, tökéletes, minden ízében lehengerlő mestermű, amelynek fényében a szintén nem elhanyagolható minőségű első két szezon csupán szárnypróbálgatásnak tűnik. Mácsai Pál az azonosulás magasiskoláját mutatja be, ahogy a főszerepben a sorozat történetének legizgalmasabb és egyben legmegrázóbb emberi történeteivel szembesül. A túlélők bűntudata, az otthontól való kényszerített elszakadás, a rosszul működő házasság kálváriája, a halállal való megbékélés és mindenekelőtt persze – a főhős Dargay András saját szálán – a mindent elsöprő, betonszürke magányosság kerül terítékre. Kiváló színészgárda, minden egyes szavukban hitelesen és életszagúan megírt párbeszédek és szomorú katarzisok jelzik a hazai tévés mérföldkő útját. Egy biztos: nem ez a mű fog rácáfolni a sztereotípiára, mely szerint a magyarok kiemelkedően pesszimisták.

Share This