Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Etikus testfoglaló terroristák a jövőből – TRAVELERS 2. évad kritika

0

Az elmúlt években reneszánszukat érik az időutazás televíziós sorozatok, de igazán kiemelkedőt egyik sem tud alkotni. A Travelers sorozat abban különbözik kortársaitól, hogy meg sem próbál több lenni annál, mint amennyit megengedhet magának. És ettől működik, de piszkosul.

Szóval így két évad távlatából elég vicces visszaolvasni a saját írásomat a széria első részéről, bár mentségemre legyen mondva, hogy a Travelers a Breaking Bad dramaturgiáját idéző módon olyan történet, amelyben néhány tettnek és eseménynek (legyen az a legapróbb is) csak epizódokkal később lesz meg a maga helye és következménye. Ebben a sorozatban soha nem lehet tudni, hogy mi történik legközelebb és ezzel az egyébként mitológiaépítő eszközükkel előszeretettel élnek is a készítők.

Az 1. évad során is komolyat lehetett moralizálni a sorozat eseményeiről és a főhősök tetteiről, de a második évadra egyértelműen fehér kalapos terroristákká lettek a főhőseink, sőt a fináléra egyértelműen közellenséggé váltak, pedig csak meg akarják menteni az emberiséget.

Aki esetleg nem ismerné, a Travelers története néhány (na jó valójában több ezer) időutazó ügynökről szól, akik csak a tudatukkal utaznak időt, egy éppen elhalálozni készülő testbe, úgymond felülírják a tudatot, de a poén, hogy az ő tudatuk is felülírható. És hogy még ennél is bonyolultabb legyen a helyzet, az új tudatnak tovább kell élnie az előző tudat életét (legyen az házas, vagy neveljen éppen újszülöttet), hogy ne keltsenek feltűnést. Amivel az ügynököket visszaküldő Igazgató (ami nem mellesleg egy mesterséges intelligencia, amolyan szuperszámítógép) nem számolt az az, hogy a korábbi tudat részben együtt él az új tudattal, ami elég komoly bonyodalmakat okoz egy-egy döntéshelyzetben, vagy az Igazgató által meghatározott protokollok követésében.

Merthogy az emberiséget meg kell menteni. Már azt ami maradt belőle. Az meg nem sok, legalábbis amit az elmondások alapján ismerünk. A főhőseinknek ráadásul most már nem csak a jelen veszélyeivel kell megküzdeniük, hanem egy Frakció nevű csoportosulással is, akiket nyugodtan nevezhetünk szakadár időutazóknak is. Ez pedig, pont úgy, ahogy az Enrico Colantoni által alakított 001-es utazó csak még izgalmasabbá teszi az amúgy sem tét nélküli történetet.

Persze az izgalmakat idézőjelben kell érteni, hiszen a Travelers a 2. szezonra sem az akciójelenetek sorozata, sokkal inkább egy alaposan átgondolt, nagyon lassan építkező, a karaktereire sok időt fordító történet, amely egyre több kísérleti epizóddal próbálkozik és egytől egyig telibe találja vele a néző igényét. A 2. évad nyitójelenetétől még a hideg is kirázott, de több remek cold open is volt az évad során, az évad 7. része (a 17 minutes) pedig igazi csemege lehetett azok számára is, akik kézzel fogható, vagyis szemmel látható időutazós izgalmakra vágytak.

Ha a The Walking Dead csak fele ennyire tudatos, átgondolt és változatos epizódokat szállítana, akkor nem csak a hype venné körül, de a díjátadókon is jó eséllyel próbálkozhatnának, főleg írás és rendezés terén. És akkor azt még nem is említettem, hogy a Travelers akkor sziporkázik a leginkább, amikor nem halad előre a cselekménye, hanem egy-egy filler-epizóddal jobban megismertetik velünk a karaktert vagy éppen annak a múltját, sok esetben akár az előző tudatét. (Az idei évadban Mary (Mackenzie Porter) epizódja után kellett keresgetnünk az állunk…)

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Gmail
 • reddit
 • LinkedIn
 • Tumblr

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Gmail
 • reddit
 • LinkedIn
 • Tumblr

A legnagyobb bravúr egyébként, hogy a sorozat alkotói elérték, hogy a két tudatot simán egyként tudjuk kezelni, sőt el sem tudnánk képzelni másként: Marcy és a 3569-es utazó, Grant MacLaren és a 3468-as utazó és így tovább csak együtt működik. De úgy tökéletesen. Egyszerűen minden karakter és annak magánélete van annyira érdekes, hogy filler epizódot lehessen felhúzni rá. De ugyanez elmondható az évad főgonoszáról, vagy az egyik új állandó szereplőről Graceről is. Működnek, pont úgy, ahogy működniük kell.

Ha néznél még remek sorozatokat, akkor ajánlom a tavalyi év kedvenc sorozatait tartalmazó listámat:

Ezek voltak a kedvenc sorozataink 2017-ben

 

90%
Remek!

Szóval a Travelers még mindig elsősorban a karakterei miatt működik, másodsorban pedig a morális kérdései miatt. A sci-fi egyértelműen harmadlagos, viszont egyáltalán nem szorul a háttérbe, ha van, akkor nagyon alaposak a készítők és tulajdonképpen kikezdhetetlenné teszik a tudományukat. Ami egy időutazós sorozat esetében igazán nagy szó.

 • Szerintem
Share This