Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Trónok harca 3 évad után

Véget ért a Trónok harca 3. évada, ami számomra igazi hullámvasút volt, hiszen amellett, hogy több epizód után is azt éreztem, hogy akkor ebből most már végleg elég – voltak hatalmas pillanatok is az évadban.

0

Véget ért a Trónok harca 3. évada, ami számomra igazi hullámvasút volt, hiszen amellett, hogy több epizód után is azt éreztem, hogy akkor ebből most már végleg elég – voltak hatalmas pillanatok is az évadban. Mivel itthon csak jövőhét vasárnap lesz a finálé, aki szinkronosan követi a sorozatot, annak nem túlzottan ajánlott olvasmány, igaz súlyos spoilereket nem tartalmaz.

Red Wedding

Az évadot azonban teljesen háttérbe szorítja a Red Wedding néven elhíresült epizód, ami világszerte hatalmas felháborodást és közutálatot váltott ki R.R. Martin irányáéba a nézőkből (a könyv olvasói ezen hamarabb túlestek és mostanra csak jót nevettek valószínűleg az egész interneten) – így természetesen emellett sem mehetünk el szó nélkül.

Korábban többször is felemeltem már a hangom a Trónok harca fura karakterizációja ellen és a hírhedtté vált epizód történéseit sem tudom más irányból megközelíteni. Amellett, hogy Martin random dob be karaktereket a sztoriba, akikre aztán vagy tud építeni egy jó sztorit vagy némi karakterizáció után megöli őket (időpazarlás), egyre inkább azoknak is ez a sorsa, akiket főszereplőnek hittünk. Na igen, ezek után döntse el bárki, hogy ki ebben a sorozatban a főszereplő és ki a mellékszereplő. Ha viszont Robb Stark (Richard Madden) és anyja (Michelle Fairley) csak mellékszereplő – volt – ebben a történetben miért kellett ennyi játékidőt elpazarolni rájuk? Persze a későbbiekben még akár rengeteg esemény kiváltó oka lehet a Red Wedding, de sokkal inkább azt érzem, hogy a feledés homályába vész majd, egyedül Arya lesz az, aki újabb neveket vés fel a kis bakancslistájára.

Arya

Ha már szóba került Arya (Maisie Williams), kiemelném, hogy ő a kedvenc karakterem a sorozatban. Megmagyarázni nem nagyon tudom, de az ő karaktere (Daenerys mellett) van talán a legjobban felépítve, igaz ezek után nem lepődök meg majd túlzottan, ha a negyedik évadban arra téved egy nyest és végez a kislánnyal. Persze, remélem nem hasonló forgatókönyvet szánnak neki az alkotók, mert örömmel végignézném, akár egy spin-offként is Arya bosszúhadjáratát – persze az oldalán Sandor The Hound Clegannel (Rory McCann), akivel szerintem kiváló párost alkotnak..

Daenerys

A másik kedvenc természetesen Daenerys (Emilia Clarke), akinek szintén remekül meg lett ágyazva a karaktere és azóta is szépen épülget. Martin talán az ő karakterével talált be leginkább világszerte és szerencsére még nem sikerült elkúrnia. A sárkányok anyja mostanra már a rabszolgák anyja lett, remek taktikus és bátorságát nem egy-egy ellenség nyakonszúrásával mutatja ki, hanem azzal, hogy egyáltalán nem fél a néptől és bármikor “leereszkedik” közéjük. Persze néha már unalmas, hogy sokszor ez a kép alkotja egy-egy epizód záró képsorait.

Tyrion

A kis törpe továbbra is pozitív irányban lóg ki a Lannister házból, igaz ebben az évadban Jaime is a pozitív irányba tett lépéseket Brienne (Gwendoline Christie) megmentésével. Ennek ellenére továbbra is az a baj, hogy Tyrion (Peter Dinklage) van, jó hogy van, de nem igazán sikerül mit kezdeni az ő karakterével sem. Persze azzal, hogy apja parancsára elvette Sansát (Sophie Turner) még érdekes távlatok nyíltak meg előtte, kíváncsi vagyok, hogy idővel beleszól-e a hatalmi harcokba (nem csak Joffrey oltása szintjén), vagy marad a csendes taktikus szerepében és továbbra is két pohár bor között filozofálgat a megtört Cersei-jel (Lena Headey)?

The Lannisters

Hát jah, mostanra már Cersei is csak a titkárnő szerepét tölti be a pöcs Joffrey (Jack Gleeson) mellett, kesergésen és a távolba való merengésen kívül nem is jutott neki túl sok minden az évadban, de talán majd életet lehel bele testvére és szeretője Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) visszatérése. Nem mellékesen az évadban az ő szálat is eléggé tetszett és sokat segített a karakterének az, hogy végre megismertük a teljes igazságot a Királyölő címmel kapcsolatosan. Visszatérése apját Tywint (Charlea Dance) és beindíthatja majd, igaz az öreg eddig is remek taktikusnak bizonyult, igazán mostanra érett be a karaktere és remélem ez a folytatásban is így marad.

Nem tudsz te semmit Jon Snow

Havas Jon (Kit Harrington) és a Ygritte (Rose Leslie) közös kalandjaiból is sokkal többet vártam, pontosabban az évad közepén úgy tűnt, hogy lehet belőle valami, de ezt a szálat jegelni látszik a sorozat, legalábbis egy kis időre biztosan. Mert bár kaptunk egy se veled, se nélküled jelenetet, még mindig nem tiszta, hogy mire akarják kifuttatni az egészet. Ráadásul Snow karaktere jelképezi mindazt ami a Trónok harca karaktereire a leginkább igaz. A legtöbbjük utazik, majd amikor a kiváló író nem tud a karakterekkel mit kezdeni egyszerűen hazaküldi vagy megöli őket.

Tyrell Racing

A Tyrell-ház ebben az évadban előlépett az első számú taktikusok közé, köszönhetően a Joffreyt remekül manipuláló Margaerynek (Natalie Dormer) és Olenna Tyrellnek (Diana Rigg), aki Margareyvel szemben az egyenes vonalat képviseli és nem az eszénél, hanem a hatalmánál fogva tör a házának még nagyobb utat.

és sokan mások…

A GoT karaktereivel Dunát lehetne rekeszteni, azonban piszkosul nehéz eldönteni, hogy ki az aki valóban számít. Itt van például Theon Greyjoy (Alfie Allen), akinek a szenvedését már unalmas volt nézni, azonban a fináléban látottak alapján mégis csak vezethet valahova az eddig időpazarlásnak tűnő szál. Vagy mégsem és egy random kiscsata után el is felejtjük az egészet. Stannis Baratheon (Stephen Dillane) és Melisandre (Carice Van Houten) is egyre inkább bekerül a képbe, igaz Stannisnél még mindig kicsit rezeg a léc, nem igazán lehet eldönteni, hogy hova is tegyük – igaz ez Ser Davos (Liam Cunningham) ténykedései nélkül már régen megválaszolt kérdés lenne.

Aztán ott van Sam (John Bradley), aki bár szimpatikus, valahogy mégis elvesztegetett időnek tűntek a kalandozásai, amíg rá nem talált a sárkányüvegre, ami igen fontos lehet a Holtak serege elleni harcban. Egyébként ő az ellenpólus egyelőre, hiszen bár az ő karaktere is visszatért a kiindulópontra, az általa látottak és találkozásai a többi a karakterrel még nagy jelentőségűek lehetnek a folytatásban. Találkozott például Brannék (Isaac Hempstead Wright) galerijével, akik vagy tudnak valamit, vagy csak azt hiszik, hogy tudnak valamit, mindenesetre a nagy csatában még komoly szerepük lehet.

De hol a vége közepe?

És tulajdonképpen ez a legnagyobb gondom a Trónok harcát illetően. Itt mindenki csak lehet valaki, de egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a rá elpazarolt játékidő vezet is majd valahova. Ennek a fura karakterizációnak köszönhetően érzem azt, hogy R.R. Martinnak fogalma sincs arról, hogy hogyan és kikkel kellene befejezni ezt a sorozatot. Mintha meglenne egy történet eleje, de a közepét és a végét illetően még mindig a sötétben tapogatózunk. Vajon mi lesz, vagy mi volt már az a fordulópont, amire felfűzik majd az egész történetet, a szálak összeérnek és mi pedig kifutunk a fináléba? Esetleg a mások/holtak serege elleni csata? A könyvesek persze előbbre vannak ebben a kérdésben, az ő véleményük is érdekelne, mert az is lehet, hogy csak én vagyok aki valami tudatalatti ellenérzéssel közelíti meg ezt a sorozatot.

Share This