Trónok harca 6. évad: A Melisandre mágia

0 624

A 6. évad 1. részének végén rendesen ledöbbentek a rajongók, és több kérdés is felmerülhetett bennük. Az egyikre talán itt a válasz.

Lady Stoneheart Trónok harca 6. évad

A The Red Woman című rész végén Melisandre, a vörös papnő levette a nyakláncát, és feltárult igazi mivolta: egy ráncos, idős asszony (boszorkány?). Igen ám, de szemfüles rajongók észrevették, hogy a nyakláncot a 4. évadban már egyszer levette, és akkor ugyanolyan maradt, mint volt. Így joggal merülhetett fel a kérdés: most akkor mi a helyzet?

Sokan elintézik egy kézlegyintéssel, mondván bizonyára csak egy bakiról van szó, egyesek viszont remek teóriákat eszeltek ki megoldásként. Egyikük például azt találta ki, hogy Selyse, Stannis felesége, aki ebben a jelenetben van Melisandre-val, az igazi formáját látja a vörös papnőnek.

Selyse ugyanis végig furcsán viselkedik: nem néz közvetlenül a vörös asszony szemébe, de elnézni sem tud róla. Persze az is lehet, hogy csupán vallásos, és a meztelenség váltja ki belőle ezt a reakciót. Viszont ha úgy nézitek újra a jelenetet, hogy előfeltételezitek, hogy Selyse Melisandre igazi formáját látja, egyáltalán nem tűnik lehetetlennek az elmélet.

Ami még szintén ide passzol, hogy Melisandre épp azokról a trükkökről és hazugságokról beszél ebben a jelenetben, amikkel másokat győz meg, kihangsúlyozva, hogy ilyesmire nincs szükség Selyse esetében, mivel “elég erős, hogy belenézzen az Úr lángjába, és magától lássa az igazságot”.

Oké, tegyük fel, hogy így van. Mi nézők viszont miért látjuk mégis fiatalnak őt? Az elmélet megalkotója a könyvekben talált magyarázatot a dologra: Melisandre képes egy olyan megtévesztésre, ami mások elképzeléseiből indul ki, a nyaklánc pedig csak erősíti ezt, de nem tőle függ. Magyarán mi szépnek és fiatalnak képzeltük el Melisandre-t, ezért szépnek és fiatalnak láttuk. Igen ám, de Melisandre most már elveszítette a hitét képességeiben, ezért láttuk valós formáját.

Egy másik rajongó hasonló gondolatmenetet követett: szerinte mivel Selyse egy igaz hívő (és általa mi is), végig a fiatal Melisandre-t látja (látjuk), még akkor is, amikor leveszi a nyakláncot. Az új részben viszont Melisandre már nem hisz önmagában, így felszínre kerül az igazi formája.

Egy másik elmélet szerint pedig Melisandre olyan varázsport kever a vízbe, ami segít neki fiatalnak maradni. Ti mit gondoltok?