Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Túlbuzogta magát az X-akták a nagy visszatérésben

4

Tulajdonképpen egy generáció nőtt fel azóta, hogy véget ért az X-akták, amely az eltelt idő alatt is folyamatosan témát szolgáltatott a rajongóknak, akik különböző összeesküvés-elméleteket szőttek a kultsorozat köré.

Valószínűleg ezek az elméletek késztették arra Chris Cartert, a sorozat alkotóját, hogy bevállaljon még – legalább – egy adagot a sorozatból, azonban mintha túlságosan csak erre koncentrált volna.

Az X-akták a mai – high concept, átívelő – sorozatokkal ellentétben éppen a “monster of the week” jellege miatt volt szerethető. Bár az évek során egyre több és szerteágazóbb átívelés lett benne jelentős, az X-akták az olyan epizódok és “szörnyek” miatt lett legendás, mint a Gumiember vagy éppen az Otthon. Az új évaddal kapcsolatban már sokkal inkább várható volt, hogy ebben a hat részben az átívelés fog dominálni, vagy is egy szépen lassan kibontakozó történetet kapunk, amelyben nagy jelentőséget kap a fanszervíz, vagyis az évtizedes X-akták rajongók kiszolgálása.

Lényegében valami hasonlót is kaptunk, bár nem várt módon úgy tűnik, hogy a sorozat megpróbál a régi hagyományokhoz híven főleg heti-ügyes formátumot felvenni, bár ez az évad rövidsége miatt kevésbé lesz feltűnő.

Mulder és Scully párosa még mindig ugyanolyan remekül működik, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, a karaktereik szinte semmit nem változtak (egészen a sorozat egy bizonyos pontjáig), ahogy az egymáshoz való viszonyulásuk is maradt a régi, bár mintha kevésbé lenne meg a kémia a két színész közt. Az új karakterek közül Annet Mahendrunak csak pillanatai voltak, Joel McHale karaktere pedig egyszerűen túl sok volt nekem, különösen igaz ez a Mulderrel közösen előadott monológjaira…

Persze a kettejük által kreált összeesküvés-elmélet félelmetes valóságalapokkal bír, de ezzel együtt annyira beteg, hogy egyszerűen nincs helye egy önmagát kicsit is komolyan vevő sorozatban. Az pedig, hogy a legtöbbször a realitás talaján maradó Scully tulajdonképpen csont nélkül benyalja, az nem kicsit karaktergyilkos volt.

Bár Skinner már a főcímben is szerepet kapott, egyelőre nem volt sok momentuma, de az a kevés, vagyis a Mulderrel lefolytatott vitája idézte leginkább az X-akták hangulatot, a többi momentum elég megosztóra sikeredett, mintha az alkotók maguk sem tudták volna eldönteni, hogy a régi vagy az új nézőknek kedvezzenek.

Az X-akták eddig 9 évada alatt nem sok epizódot tudnánk mondani, amelynek már a nyitójelenetében idegen technológiát és idegen lényeket mutogatnak, ez volt a tulajdonképpeni ajándék az epizód végén az azt végig ülő nézőnek, mára azonban annyit változott a televíziózás, hogy már a nyitójelenetben ilyen momentumokkal kell hatást gyakorolni a nézőre.

Az X-akták visszatért, az első részével nem szakította be az ajtót, de minden esély megvan arra, hogy az évad további részeiben minden igényét kielégítse az évtizedes rajongóknak.

Share This