Túlbuzogta magát az X-akták a nagy visszatérésben


Tulajdonképpen egy generáció nőtt fel azóta, hogy véget ért az X-akták, amely az eltelt idő alatt is folyamatosan témát szolgáltatott a rajongóknak, akik különböző összeesküvés-elméleteket szőttek a kultsorozat köré.

101-x-files-3

Valószínűleg ezek az elméletek késztették arra Chris Cartert, a sorozat alkotóját, hogy bevállaljon még – legalább – egy adagot a sorozatból, azonban mintha túlságosan csak erre koncentrált volna.

Az X-akták a mai – high concept, átívelő – sorozatokkal ellentétben éppen a “monster of the week” jellege miatt volt szerethető. Bár az évek során egyre több és szerteágazóbb átívelés lett benne jelentős, az X-akták az olyan epizódok és “szörnyek” miatt lett legendás, mint a Gumiember vagy éppen az Otthon. Az új évaddal kapcsolatban már sokkal inkább várható volt, hogy ebben a hat részben az átívelés fog dominálni, vagy is egy szépen lassan kibontakozó történetet kapunk, amelyben nagy jelentőséget kap a fanszervíz, vagyis az évtizedes X-akták rajongók kiszolgálása.

x-files_still_h_15

Lényegében valami hasonlót is kaptunk, bár nem várt módon úgy tűnik, hogy a sorozat megpróbál a régi hagyományokhoz híven főleg heti-ügyes formátumot felvenni, bár ez az évad rövidsége miatt kevésbé lesz feltűnő.

Mulder és Scully párosa még mindig ugyanolyan remekül működik, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, a karaktereik szinte semmit nem változtak (egészen a sorozat egy bizonyos pontjáig), ahogy az egymáshoz való viszonyulásuk is maradt a régi, bár mintha kevésbé lenne meg a kémia a két színész közt. Az új karakterek közül Annet Mahendrunak csak pillanatai voltak, Joel McHale karaktere pedig egyszerűen túl sok volt nekem, különösen igaz ez a Mulderrel közösen előadott monológjaira…

X-akták Joel McHale és Gillian Anderson

Persze a kettejük által kreált összeesküvés-elmélet félelmetes valóságalapokkal bír, de ezzel együtt annyira beteg, hogy egyszerűen nincs helye egy önmagát kicsit is komolyan vevő sorozatban. Az pedig, hogy a legtöbbször a realitás talaján maradó Scully tulajdonképpen csont nélkül benyalja, az nem kicsit karaktergyilkos volt.

Bár Skinner már a főcímben is szerepet kapott, egyelőre nem volt sok momentuma, de az a kevés, vagyis a Mulderrel lefolytatott vitája idézte leginkább az X-akták hangulatot, a többi momentum elég megosztóra sikeredett, mintha az alkotók maguk sem tudták volna eldönteni, hogy a régi vagy az új nézőknek kedvezzenek.

X-akták 10 evad 1 resz

Az X-akták eddig 9 évada alatt nem sok epizódot tudnánk mondani, amelynek már a nyitójelenetében idegen technológiát és idegen lényeket mutogatnak, ez volt a tulajdonképpeni ajándék az epizód végén az azt végig ülő nézőnek, mára azonban annyit változott a televíziózás, hogy már a nyitójelenetben ilyen momentumokkal kell hatást gyakorolni a nézőre.

Az X-akták visszatért, az első részével nem szakította be az ajtót, de minden esély megvan arra, hogy az évad további részeiben minden igényét kielégítse az évtizedes rajongóknak.

rating6

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Ez is érdekelhet Ettől a szerzőtől

Mutasd a kommenteket (4)
Close