Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Twin Peaks titkos története

0

A Twin Peaks mindössze két évadot élt meg (most már persze ez sem igaz, hiszen hamarosan érkezik a 18 epizódot számláló 3. évad), s máig megválaszolatlan kérdései még két és fél évtizeddel a befejezést követően is izgalmas témát szolgáltatnak a rajongóknak.

Találkozunk 25 év múlva

Részletgazdag karakterei, szerteágazó kapcsolatrendszerei, feltáratlan misztikumai mindmáig etalonként szolgálnak a televíziózásban, de talán kimondhatjuk: a Twin Peaks azóta is egyszeri és megismételhetetlen. És csak bízhatunk abban, hogy David Lynchnek sikerül megidéznie az 1990-es évek elején elért sikereket. Mert ahogyan azt Laura Palmer (?) is megígérte, találkozunk 25 év múlva.

Ezt a találkozást vezeti fel, a Twin Peaks társalkotójának Mark Frostnak a Twin Peaks titkos története című könyve, amely egyértelműen azok számára lesz izgalmas olvasmány, akik a tévésorozatot is ismerik, ugyanis maga a remény egy titokzatos dosszié, több évtizedre, de akár évszázadra visszamenőleg tartalmaz dokumentumokat, feljegyzéseket, naplóbejegyzéseket és az isten tudja még mit. Ez a dosszié most egy Tamara Preston nevű FBI különleges ügynök kezében van, miután Gordon Cole igazgatóhelyettes átadta azt neki tanulmányozásra. Nagyon fontos, hogy Tamara Preston karaktere az új évadban is felbukkan majd (legalábbis egy epizódban biztosan), őt Chrysta Bell (alább a fotón David Lynch társaságában) amerikai énekesnő alakítja majd a 3. szezonban.

X-akták 0. évad

A könyv, bár hivatalosan ezt hivatott képviselni, nem feltétlenül a 3. évadot vezeti fel, sokkal inkább kalauzol el minket Twin Peaks lakosságának és a várost övező rejtélyek múltjába, de mindezt olyan távolról kezdi, hogy kezdetben joggal érezzük azt, hogy Mark Frost célja nem más, mint hogy közelebb hozza kicsit egymáshoz a Twin Peaks és az X-akták univerzumát.

Lehet, hogy a baglyok nem azok, aminek látszanak, de mégis kényszerítő szerepük van: Ők emlékeztetnek rá, hogy nézzünk bele a sötétbe.

A könyv ugyanis olyan, mintha néhány emlékezetes X-Akták epizód alapjaiból lenne összerakva, de sokkal inkább napló- és dossziészerű, mint egy olvasmányos történet, igaz éppen ennek köszönhetően az olvasó is abszolút a nyomozás részévé válik.

A dossziét ráadásul két ember szemszögéből is értelmezhetjük (a sajátunk mellett persze): a Twin Peaks múltját és rejtélyeinek eredetét feltáró, személyazonosságát csak a végén felfedő Archivista és a margóra írt jegyzeteivel azt felülvizsgáló Teresa Palmer is ad nekünk kapaszkodókat.

UFO-k, szekták, indiánok és politika

A nez-percé indián törzs (Tommy Sólyom Hill is egy leszármazottjuk), az indián szellemvilág, a rezervátumok kialakulása, a roswelli UFO-akták, egyéb UFO-észlelések, amerikai kormányok, árnyékkormányok, árnyékügynökségek, óriások, föld alatt élő lények (lemuriariak), szekták, Lewis és Clark (Meriwether Lewis és William Clark) felfedezései és Richard Nixon amerikai elnök szerepvállalása mindezekben mind szerepet kapnak a dossziéban, miközben olyan Twin Peaks-i apróságokról rántja le a leplet a könyv, minthogy mi történt pontosan Nadine szemével (és miért annyira fontos az a rohadt hangtalan függönykarnis), mi történt Norma és Nagy Ed között a múltban, vagy hogy hogyan veszítette el (Hanknek köszönhetően) a Twin Peaks-i focicsapat a Washington Állami Döntőt.

Ennél is fontosabb azonban a tévésorozatban csak epizódszerepet kapó Douglas Milford életútja (ő a polgármester Dwayne Milford öccse), aki tulajdonképpen a kulcsfigurája a Twin Peaks-i történéseknek, igaz ezt a könyv nélkül szinte lehetetlen lett volna összerakni.

Lana és Douglas Milford
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • reddit
  • LinkedIn
  • Tumblr
Lana és Douglas Milford
És ha már itt tartunk, akkor jegyezzük meg, hogy a Twin Peaks titkos történetét nagyon ajánlott úgy olvasni, hogy bekészítjük magunk mellé a zinternetet, ugyanis Mark Frost olyan nagyszerűséggel rakta össze az anyagot, hogy szinte lehetetlen megkülönböztetni a valóságban történteket Twin Peaks mitológiájától… Kedvencem az a rész, amelyben Mark Frost azt írja, hogy “Milford ifjú özvegye rövid ideig flörtölt egy bizarr frizurájú ingatlanmogullal”, amellyel például egyértelműen Donald Trumpra utal…

Szóval a csak pillanatokra feltűnő (és a városba csak 60 éves korában visszatérő) Doug Milford szerepe és élete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Twin Peaks-i eseményeket megértsük, nagyon kíváncsi leszek rá, hogy ez valamilyen módon szerepet kap-e majd a 3. évadban, vagy pedig a Twin Peaks titkos történetét nem ismerők számára továbbra is homályban tartják Doug szerepét és jelentőségét. Igaz számukra is támpontot adhat a titokzatos gyűrű, amelyet a szépséges Lanával kötött esküvője utáni reggelen, már holtában mutattak meg nekünk a sorozat alkotói és amely a Tűz, jöjj velem!-ben is fontos szerepet kapott.

Valóságfikció

Amit a könyvből biztosan megtudhatunk (próbálom különösebb spoilerek nélkül, hiszen nem tudni a 3. évad mit tartogat nekünk), hogy a Tűz, jöjj velem!-ben megismert rejtélyes gyűrű pedig már az első telepesek körében is nagy tragédiákat okozott, hogy Twin Peaks (elsőként Lewis és Clark által felfedezett!!) barlangjai és fenyői az okkult szerint is kiemelkedő fontossággal bírnak, hogy Twin Peaksben már az az 1900-as évek első felében is voltak rejtélyes eltűnések (Tuskó Ladynk is egy ilyennek az áldozata, de a fentebb említett Doug Milford is ide sorolható) és hogy az a bizonyos Alpha Állomás nem véletlenül települt Twin Peaksbe…

Emellett pedig Twin Peaks nagyobb családjait és a helyi családi viszályok kialakulását is megismerhetjük, így a Martellek és a Packardok Rómeó és Júlia szerű történetét, de a Horne, Jennings és Truman famíliák múltjába is betekintést nyerhetünk, sőt még Dr. Lawrence Jacoby fura szemüvegére is magyarázatot kapunk.

Ezek nem feltétlenül fontosak a Twin Peaks megértéséhez (ami jelen esetben elég hülye megfogalmazás, hiszen a könyvvel a kezünkben sem értjük majd kristálytisztán a sorozatot és annak motívumrendszerét), de keményvonalas Twin Peaks-rajongók számára elengedhetetlen olvasmány.

A regény zárása természetesen azonban már egyértelműen nem a múltba néz, hanem a folytatást vezeti fel. A titokzatos Archivistánk szerint ugyanis az ő “kontrolljának szánt” Cooper ügynökkel, valami nagyon nyugtalanító történik. De ezt már mi is sejthettük:

Mark Frost: Twin Peaks titkos története
90%
Nagyszerű

Kiváló dosszié, különösen nagy figyelmet fordítva arra, hogy ami a tévésorozatot ismerők számára evidens, az a dossziét elemző Teresa Preston ügynök számára ismeretlenként hat. A valóság és a fikció összemosása pedig további összeesküvés-elméletek gyártására sarkallja még az olvasót is. Szerencsére a sorozat 3. évadának premierjéig már nem sok időnk van elméletet gyártani...

  • Szerintem
Share This