Új korszak hangja dübörög a hegyoldalban – Trónok harca 7. évad 4. rész

0 6 356

Épp csak elkezdődött a Trónok harca hetedik szezonja, de máris túl vagyunk az évad felén. Megérkezett a negyedik epizód, ami a múlt heti, rendkívül erős rész után a játékidő nagy hányadában kissé unalmas élményt szállít. Szerencsére van, ami kárpótol.

 

Vigyázat, spoilerek!

A legutóbbi részben újra hallhattunk Királyvár a Vasbank felé felhalmozott adósságáról. Az új epizód rögtön ezzel a szállal kezd, meghallgathatunk néhány száraz párbeszédet. Sajnálkozhatunk, mert a pénzügyi vonal még nagyon fontossá válhat a végkifejlet szempontjából. Több írói energiát kellene belefektetni. Olyan érzésünk lehet, mintha a készítők gyorsan túl akarnának lenni az unalmasabb jeleneteken, néhány percben lefutni a kötelező köröket, hogy aztán végre következhessen a lényeg.

Ami következik is, bár a felvezető képsorok után még nem olyan érdekfeszítő módon, ahogy azt várnánk. A cselekmény megérkezik Deresbe, ahol folytatódik a Stark Reunion program.

Bran már múltkor visszatért, most pedig egyértelművé válik, hogy ő lesz az a tipikus bölcs figura, akinek a szövegei nagyon királyul hangzanak, ám legalább ennyire érthetetlenek is. Nem baj, több évtizedes mozgóképes tapasztalat bizonyítja, hogy szeretjük az ilyen alakokat.

trónok

Múlt héten elindult, és már meg is érkezett az elmúlt évadok során sokat megélt Arya Stark Deresbe. Némiképp meglepő, hogy semmi és senki nem tartóztatta fel az úton. Ilyesmire nyilván nincs már idő, hiszen mindjárt befejeződik a sorozat. A profi gyilkossá képzett lány újra otthon van, és ennek őszintén örülhetünk is, hiszen egy dinamikus koreográfiával rendelkező vívójelenetben újfent bizonyítja, hogy most már ő a történet egyik legijesztőbb karaktere.

Eközben előkerül egy tőr, amelyet Kisujj nyújt át Brannek, és ami kapcsán Sansa később ijedt állapotba kerül, mondván, hogy Lord Baelish minden bizonnyal vár majd valamit cserébe a fegyverért, amellyel egykor Bran életét szándékozták kioltani. Valóban, nem feledkezhetünk meg Kisujjról, aki egyelőre látszólag a néhai Catelyn Stark és Sansa iránt tanúsított érzelmei okán állt Deres szolgálatában. Azonban mivel ismerjük már ravaszságát, szinte biztosak lehetünk benne, hogy egyéb elképzelések is részt képeznek tervében.

Sárkánykőn nagyban megy a trécselés. Daenerys izgatott lesz, amikor megtudja, hogy Szürke Féreg még indulása előtt esetleges intim kapcsolatba lépett Missandeijel, majd Havas Jon és Davos is elbeszélgetnek a tolmácslánnyal annak rabszolgakori emlékeiről.

trónok3

Ám sokkal fontosabb mindaz, ami eztán következik. Megjön a hír, miszerint a Makulátlanok hiába foglalták el Casterly-hegyet, mert a Lannisterek túljártak az eszükön, és térdre kényszerítették Égikertet. Eközben még Theon Greyjoy is partra vetődik, ettől pedig Jon eléggé ideges lesz, de ezzel a szállal valószínűleg majd legközelebb foglalkozhatunk részletesebben.

Berobban ugyanis az utolsó tíz perc, az a szakasz, ami miatt mégsem fogjuk könnyen elfelejteni ezt az első fél órájában inkább időhúzásra játszó epizódot. Jaime Lannister és katonái éppen pihenőt tartanak, ám ekkor felhangzik a dothraki lovasok dübörgése a hegyoldal túlsó oldaláról, hogy ezzel kezdetét vehesse a Trónok harca legújabb emlékezetes csatajelenete.

Végre megérkezik az első westerosi sárkánybevetés is, és rengetegen égnek halálra. A jelenetsor megrázó és erőteljes, bár ez az összecsapás nincs ott a sorozat leghatásosabban bemutatott ütközetei között. Viszont az elmúlt időszakban mellőzött Bronn végre kap egy jól kitalált képsort, Jaime pedig döntéshelyzetbe kerül. Nem biztos, hogy jól határozza meg a következő lépést…

70%
Lesz ez még jobb is

De ez már a jövő zenéje. Az évad eddigi leggyengébb, de azért egyáltalán nem rossz felvonásán vagyunk túl, amelyet azért sikerül úgy befejezni, hogy már most nagyon várjuk a jövő heti etapot. Egyre közelebb kerülünk a nagy konklúzióhoz, amikor végre eldől a hányattatott Hét Királyság sorsa.

  • Szerintem