Újraírhatják a készülő Star Wars-filmeket Carrie Fisher halála után

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS, (aka STAR WARS: EPISODE VII - THE FORCE AWAKENS), from left: Carrie Fisher, as Leia, Harrison Ford, as Han Solo, 2015. ©Walt Disney Studios Motion Pictures/Lucasfilm Ltd./Courtesy Everett Collection
0 1 046

Hiába készültek el a nyolcadik részhez a színésznővel a felvételek, az alkotóknak lehet teljesen újra kell gondolni az eddigi terveket.

A Star Wars IX rendezője, Colin Trevorrow január 10-én ül le a Lucasfilmet vezető Kathleen Kennedyvel, hogy átbeszéljék, milyen lehetőségeik vannak a saga folytatására azok után, hogy december 27-én elhunyt Carrie Fisher, a Leia Organát alakító színésznő – írja a The Hollywood Reporter. Bár a hírek szerint még mindenki a gyász időszakát éli a stábból, a produceri és írói csapatnak hamarosan döntenie kell.

Ami biztos, hogy Carrie Fisher részt vett a Star Wars VIII forgatásán, az ő részeit tehát felvették. A Star Wars IX-ben azonban a kiszivárgott információk szerint Leia karaktere kiemelt szerepet játszott volna. Két fontos jelenetről van szó: az egyikben Leia újra találkozna Luke Skywalkerrel, a másikban pedig fiával, Kylo Rennel (Adam Driver) konfrontálódna.

Mindkét részlet kucsfontosságú a történet szempontjából. A Luke Skywalkerrel közös jelenet ráadásul óriási érzelmi töltettel bírna: a Jedit alakító Mark Hamill ugyanis különösen jó viszonyt ápolt Carrie Fisherrel, barátságuknak utoljára lehetnénk tanúi nézőként.

A Star Wars-filmek történetében persze nem ez lenne az első eset, hogy az eredeti forgatókönyvön változtatnak. Rian Johnsonnak például alaposan át kellett formálnia a nyolcadik részt, mivel Az ébredő erőt rendező J.J. Abrams több helyen is változtatott a történeten, Johnson pedig sokáig csak a korábbi terveket ismerte.

Etikai kérdéseket vet fel az is, hogy vajon CGI segítségével idézzék-e meg halála után Carrie Fishert. A legfrissebb Star Wars-filmben, a Zsivány egyesben pontosan ez történt, igaz ott a fiatal Carrie Fishert idézték meg trükkökkel a Tarkint alakító Peter Cushinghoz hasonlóan.

A Disneynek és a Lucasfilmnek azonban hamarosan dűlőre kell jutnia, hiszen a Star Wars IX forgatásának legkésőbb 2018 elején el kell kezdődnie, hogy a terv szerint, 2019 decemberében bemutathassák a mozikban.

Innen hvg