Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Ultra – Az HBO új dokumentumfilmje a 246 km-es Spartathlon versenyről

0

A pénteken rajtoló, 246 km-es Spartathlon futóversenyt mutatja be kreatív dokumentumfilmjében Simonyi Balázs, aki maga is résztvevőként, idén negyedszerre küzdi végig az extrém távot. Az HBO Europe és a SpeakEasyProject közös produkciójában készülő, fesztiválsikerekre számító, Ultra című filmet 2017-ben mutatják be Magyarországon, elsőként az HBO-n.

Szeptember 30-án, pénteken reggel startol a 2016-os Spartathlon, az egyik leghíresebb ultramaratoni futóverseny, amelyen a versenyzőknek az Athén és Spárta közötti 246 km-es távot legfeljebb 36 óra kell teljesíteniük. Az extrém versenyre idén tizenöt magyar futó nevezett, köztük, már negyedszerre, Simonyi Balázs filmrendező is, akinek legújabb kreatív dokumentumfilmje erről a különleges futóversenyről szól, bemutatva annak öt szereplőjét, motivációikat és drámáikat. A film a tervek szerint 2017. tavaszán kerül bemutatásra az HBO-n és az HBO GO-n. A neves DOK.Incubator programba beválasztott és annak keretében megvalósuló film már elkészülte előtt is több filmfesztiválon kapott az utómunkát támogató díjat.

A maratonfutás legendája a spártai futáson alapszik, abból értelmeződött át tévesen az újkori olimpiára a 42,195 km-es táv. A történeti kutatások szerint azonban az 1983 óta évente megrendezett Spartathlon útvonala a valóságos: a verseny Pheidippidész athéni futár történelmi futását követi, aki Hérodotosz elbeszélése szerint az indulását követő napon érkezett Spártába. Az extrém futóversenyen nemcsak a távolsággal, de a közel 1200 m-es szintemelkedéssel, a nappali hőséggel és az éjjeli hideggel is meg kell küzdeniük a világ számos országából érkezett futóknak. A magyar résztvevők többször győztek már és eddig összesen 100-szor teljesítették sikerrel a versenyt.

A Spartathlon idei magyar indulóit az alábbi linken lehet élőben követni a péntek reggel 6 órakor induló versenyen.

Share This