Unalmas és kiszámítható a The Walking Dead 6. évada?

2 394

A The Walking Dead 6. évadának 9. része alaposan felverte a hullámokat a sorozat körül, akad olyan magyar kritikus, aki szerint végleg haldoklásba torkollott mostanra a sorozat. Spoilerekkel megyünk tovább.

twd-dramaturgia
Fotó: 24.hu / Zsótér

Csak a túlélés

A 24.hu például a fenti képpel illusztrálva azt írja, hogy a sorozat önismétlésbe állt, meglepő fordulatok nélkül. Való igaz, a fenti illusztráció megállja a helyét, csakhogy ami illusztrálva lett, az nem a sorozat kivéreztetése, hanem a sorozat lényege. A sorozat egy kvázi poszt-apokaliptikus történet és mint ilyen természetesen a túlélésről, a létfenntartásról, a menedék kereséséről szól újra és újra. Számon kérni egy poszt-apokaliptikus sorozaton, hogy miért a túlélésről szó, olyan, mint elmenni a Pepsihez és megkérdezni, hogy bazmeg ez a szar miért barna és miért szénsavas?

Miért nem halnak meg a főszereplők?

Ráadásul a legutóbbi epizódban nem is egy olyan szereplő halt meg, akivel a rajongók hosszútávon terveztek. A fent hivatkozott kritika a biztonsági játékot is felrója a sorozatnak, pedig azért az elmúlt időszakban jócskán hullottak el fontos és kevésbé fontos karakterek. Kevés empátia kell annak a megértéshez, hogy egyszerűen nem lehet kinyírni minden Berényit a Barátok köztben, mert akkor a kutya nem nézné a sorozatot. A The Walking Dead készítői sem hülyék, tudják, hogy kik azok a karakterek, akik értékei a sorozatnak, akikkel azonosulni tud a néző, természetes hát, hogy nem fogják kiírni őket a sorozatból, amíg nem muszáj. (De hogy mást nem mondjak Andrea a képregényben még mindig él és virul, miközben itt már kinyírták.)

Ne felejtsük már el, hogy a The Walking Dead egy képregényadaptáció, amely magán hordozza a stílus jegyeit még akkor is, ha nem halhatatlanok a hősei. Az egyik számszeríjjal gyilkol, a másik egy kardforgató raszta négercsaj, aki úgy vonult be a sorozatba, hogy láncra verve vezetett két zombit. Egy képregényadaptációtól milyen alapon várjuk el, hogy ne legyen túlzó a karaktereit vagy azok  csodaszámba menő – túlélését illetően?

Nincsenek fordulatok…

A hatodik évad eseményeit látva sokan már maguk elé vizionálták Jessie és Rick szerelmét, sőt tulajdonképpen abba is beletörődtünk, hogy Carl is megússza épp bőrrel a Ronnal való rivalizálást (mi ugye sejtettük, hogy nem Deanna, hanem Ron lesz majd a veszte) és láss csodát éppen, amikor senki nem számított rá, Jessiet a két fiával együtt háromfelé kapták a holtak, Carl meg a nagy békülés után beteljesítette képregényes sorsát.

Ha ez nem fordulat, akkor ajánlom a Crazy Dance-t a budapesti Vidámparkban.

De Glenn még mindig él

Ripley is túlélt jó pár találkozást az Alien-filmekben, de Jack Bauer már 9 évad óta eltaposhatatlan. Glenn egy túlélő, aki a legutóbbi epizódban is túlélt egy szorult helyzetet. De biztos vagyok benne, hogy a nézők 80 százaléka halálra izgulta magát abban a jelenetben, ahogy Sasha és Abraham halála is borítékolható volt pár perc erejéig. Ha eljön az ideje, akkor lejár az idejük, de a készítőknek még terveik vannak velük. Ehhez sem kell túl sok megértés.

Ráadásul a The Walking Dead jó ideje olyan sorozat, mint a Breaking Bad volt, vagyis hogy semmi nem történik benne véletlenül. Lásd mitől blokkolt le a kis Sam, vagy milyen következményei vannak Carol és Morgan szavainak, személyiségének vagy a kettejük közötti ellentétnek. A The Walking Dead egy összefüggő high-concept történet, nem egy X-akták jellegű, inkább egy-egy epizódra koncentráló sorozat, vagyis nehéz elszakadni a már letett alapoktól, mert éppen azzal veszítene rajongókat a sorozat.