ÜVEG – Olcsó film lesz a Széttörve folytatása is

0 1 020

Jason Blum produkciós cége a Blumhouse 2014-ben lépett kapcsolatba az akkor igencsak lecsúszásban lévő M. Night Shyamalan rendezővel, amelynek első hírnöke a 2015-ben bemutatott The Visit – A látogatás címet viselő thriller volt, amellyel ha nem is tért vissza a köztudatba az indiai származású rendező, de mind kritikai, mind bevételi oldalról jó eredményeket ért el.

James McAvoy hatalmasat alakított a Splitben
James McAvoy hatalmasat alakított a Splitben

Jason Blum és Shyamalan ezután is kapcsolatban maradt, ennek eredménye lett a Split – Széttörve címet viselő horror-thriller, ami aztán meghozta Shyamalan nagy visszatérését, hiszen a 9 millió dolláros büdzséből készült film 138 millió dollárt csinált az USA-ban, amihez világszerte még 275 millió dollárt pakolt hozzá. Ráadásul mind a nézők, mind a kritikusok ódákat zengtek a filmről, még hónapokkal a bemutató után is, különösen Anya Taylor-Joy és James McAvoy nagyszerű alakítása, na meg a film végi nagy csavar miatt, amellyel Shyamalan összehozta a filmet egy korábbi kultfilmjével, a 2000-ben – Bruce Willis és Samuel L. Jackson főszereplésével – készült A sebezhetetlennel (Unbreakable).

Samuel L. Jackson és Bruce Willis A sebezhetetlenben
Samuel L. Jackson és Bruce Willis A sebezhetetlenben

Az eredményeket nem is kellett sokat várni arra, hogy Shyamalan bejelentse, hogy már a következő filmjén dolgozik, majd nem sokkal később az is kiderült, hogy a film, szintén szintén ebben az univerzumban játszódik majd, s a címből ítélve (Glass – Üveg) könnyű kitalálni, hogy A sebezhetetlenben megismert Elijah Price (Samuel L. Jackson üvegcsontú karaktere) áll majd a film középpontjában, vagyis félig A sebezhetetlen, félig pedig a Széttörve folytatása lesz.

Az egyelőre nem világos, hogy milyen módon, hiszen a mostani felállás szerint Samuel L. Jackson, Bruce Willis és James McAvoy mellett Anya Taylor-Joy is szerepel a filmben (számomra inkább az utóbbi a meglepő), sőt Jason Blum producer a napokban azt is elárulta, hogy még nem látta a film forgatókönyvét, de nagyon bízik Shyamalanban és tudja, hogy a 2019 januárjában érkező folytatás is rabul ejti majd a nézőket. (Az más kérdés, hogy én előre féltem Shyamalant, mert már most látszik, hogy igencsak nagy elvárásoknak kell majd megfelelnie…)

A boszorkánnyal berobbant Anya Taylor-Joy is szerepel a folytatásban
A boszorkánnyal berobbant Anya Taylor-Joy is szerepel a folytatásban

Jason Blum azt is elmondta, hogy bár a hollywoodi büdzsékhez képest ismét aprópénzből dolgoznak majd, azért a Glass büdzséje nagyobb lesz majd, mint a 9 milliós Széttörve, vagy az 5 millióból készült (és az USA-ban 130 milliót, világszerte 204 milliót gyűjtő) Tűnj el! költségvetése, ami érthető is, mégis csak 4 neves színész alakítja majd a film törzsét.