Visszatekintés: A hátrahagyottak 2 évad után

0 542

Bár sokan elsősorban J.J. Abramsnek tulajdonítják a Lost sikerét (szépen el is indította őt a pályán), az itthon A hátrahagyottak címen futó The Leftovers két évada után simán elmondható, hogy a sorozat igazi agytrösztje Damon Lindelof lehetett, aki Tom Perotta regényében és az író társaságában még magasabb szinte emelte misztikum és a kultépítést.

the-leftovers-tom

A hátrahagyottak első évada után – főleg a regény nem ismeretében – azt sem tudtuk hova kapkodjuk a fejünket és vártuk a válaszokat, amíg teljesen világossá vált számomra, számunkra, hogy ez a sorozat bizony annyi választ sem fog adni, mint a Lost, mert egyszerűen nem ez a célja.

Sokan, joggal gondolhattuk azt, hogy a sorozat az első évadával olyan magasra tette a lécet, hogy azt önálló kútfőből lehetetlen lesz megoldani (értem ezt az alatt, hogy az első évad tulajdonképpen ott ért véget, ahol az alapjául szolgáló regény, a folytatás pedig már egy az egyben tévébe álmodott történet), aztán már a második évad első jelenetsorával (ami szerintem a tévétörténelem eddig legnagyobb openingje) bizonyították, hogy ez a sorozat még bőven tartogat meglepetéseket a nézők számára.

the-leftovers-ep-205-ss-6-1920

Még az első évadban a gyász különböző manifesztációinak lehettünk szemtanúi, addig a második évadot egészen új alapokra helyezték és nem csak azzal, hogy új – és a sorozat univerzumán belül talán a legkülönlegesebb – helyre költözött a sorozat, hanem azzal is, hogy Garveyék kiléptek a gyász fojtogatásából és egy új élet reményébe kapaszkodtak.

A 2. évadban bekapcsolódó Murphy család is tökéletesen illett a sorozatba, igaz ők egészen más idea szerint éltek köszönhetően Jarden városka különlegességének, egészen addig, amíg a kislány eltűnése fel nem kavarta az állóvizet. S bár Murphyéket nem érintette „az elragadtatás”, mégis az ő családjukon keresztül mutatták be tökéletesen, hogy majd 150 millió ember eltűnése milyen hatással van az emberiségre.

the-leftovers-lauriekevin

A 2. évad csúcspontja egyértelműen a „Nemzetközi bérgyilkos” epizód volt, amellyel a Perotta-Lindelof páros egyértelműsítette, hogy ezt a sorozatot lehetetlen műfajilag besorolni és olyan játékossággal emelték új szintre a misztikumot, hogy nem csak a nagyszerű Justin Theroux-nak, az epizódért felelő összes stábtagnak a sajt kezünkkel faragtuk volna ki az Aranyglóbuszt.

Idén végre megérkezik a 3. évad, amellyel kapcsolatban nagyon titokzatosak a készítők, mindössze annyit tudunk róla, hogy Ausztráliában fog játszódni és hogy már biztosan itt ér véget Kevin Garvey és családjának története, a sorozatból ugyanis biztosan nem készül majd 4. évad.