Visszatekintés: Aranyélet 2. évad 5. rész

"Bumm a fejbe..."
0 3 618

Ha mélységi tartalmában nem is, de tempóban, akcióban és látványban mindenképpen a valaha készült legjobb epizódját produkálta az Aranyélet 2. évadának 5. része. Az epizód az HBO Go-n elérhető, a televízióban még nem adták le, így aki a tévében követi a sorozatot az most spoilerekbe fut, neki még a 4. rész kibeszélőjét ajánljuk.

aranyelet-2x05-mark-a-kihallgatason

Szóval az a helyzet, hogy más sorozatok egy teljes évadra tartogatnak annyi eseményt, akciót és fordulatot, amit az Aranyélet 2. évadának évadközepi része hozott, ráadásul nem csak a jelen eseményei pörgették meg az epizódot, hanem a múltban történtek is úgy osztogatták a gyomrosokat, mint Orbán Viktor egy jobb napján a kokit meg a sallert Brüsszelnek.

Az már az előző epizódban is várható volt, hogy Holló nem hagyja majd szó nélkül, hogy földbe akarják döngölni, ebben az epizódban pedig láthattuk, hogy mindenre elszánt, ha a vagyona vagy éppen a Miklósi család védelméről van szó. Az alkotók remekül tartják a homályzónában az összes karaktert, ami leginkább Hollós és Attila esetében érzékelhető, hiszen a flashbackekkel összegezve a karaktereiket egyszerűen nem lehet eldönteni, hogy ők szerethető vagy éppen gyűlölhető figurák, de összességében minden egyes jelenetükben van valami érzelmi plusz, ami felértékeli a tetteiket.

aranyelet-2x05-gall-feri-es-attila

Azt el kell ismerni, hogy még az első évadot rögmagyar valóságként éltük meg, addig a második évad már egyre inkább elszakad a valóságtól és sokkal fikciósabbá válik, persze a HÖK-ös szál mellett ezúttal is kaptunk olyan Magyarországon ismerősen csengő dolgokat, mint a strómanok, a hajléktalanra íratott milliós-milliárdos cégek, vagy éppen, hogy egy pesti lövöldözés után vannak szemtanúk, akik még látták is, hogy muszlimok voltak az elkövetők…

Az összes sztorivonal közül a legképtelenebbnek a Márkkal való történések nevezhetők, mégis egyre inkább ő az, akinek a cselekedeti meghatározzák az egész évadot és mozgásban tartják a karaktereket és az eseményeket. Oké, hogy van Gáll Feri, aki egyértelműen a sorozat főgonoszának nevezhető, de még ő a háttérből irányítja a dolgokat, addig Márk egyértelműen a látványosságra hajt és teljesen nyílt lapokkal játszik, jó példa erre, hogy menekülés helyett most is “face-to-face” állt a főváros egyik maffiájával.

aranyelet-2x05-mark-a-furdoben

Ráadásul ez nem kicsit megpörgette az eseményeket és hosszú idő óta először láthattuk Márk nagyravágyó és nagyképű karakterét megtörni, bár borítékolható, hogy ebből sem fog tanulni és még nagyobbat akar majd harapni a tortából. A szaunás vagy éppen a fürdőzős jelenetek párbeszédei során tényleg megállt a levegő, még a raktári verekedés – a Halálos fegyver filmből ismert bebetonozós motívummal együtt – és az azt követő “túszmentő” akciónak köszönhetően az Aranyélet ebben az epizódjában több és látványosabb volt az akció, mint az USA-sorozatok múlt heti epizódjaiban összesen. Ez persze amennyire pozitívum, annyira negatívum is, hiszen elsősorban a karakterdrámájáért szeretjük a sorozatot, de szerencsénkre a “csajos” szálon erről sem feledkeztek meg a készítők.

Janka vonalán ugyanis két múltbéli tragédiát is megélhettünk, az egyikben megismerhettük, hogy milyen helyen és családban nőtt fel, amivel remekül árnyalják a mostani mentalitását (bár úgy érzem, hogy ezt teljesen felesleges volt kimondatni vele, még annak ellenére is, hogy tartalmi szempontból volt jelentősége), másrészt meg egy flashbackben láthattuk, hogy mekkora veszteség érte miközben Attila a gilisztafarmján siránkozott, na meg persze azt is emeljük ki, hogy egy újabb esemény, ami még szorosabbá teszi a kapcsolatát Hollóssal.

aranyelet-2x05-janka-es-mira-a-falun

Akár csak az első évadban, úgy a másodikban is Mira az, aki viszonylag lagymatag történetszálakat kap és egyszerűen nem tudják kellően befolyásoló tényezővé tenni a karakterét, de ebben az epizódban azért jelentős szerepet játszott az utolsó nagy csattanóban és ilyen szempontból nagyon is jelentős a karaktere, hiszen ő az, aki egyértelműen szembe mer (vagy kényszerül) fordulni a saját családja “identitásával”.

Összességében nagyon erős epizód volt, sok-sok olyan momentummal ami jó ideig megragad majd az emberben (elég csak a ringre vagy a leszámolásra gondolnunk) és olyan intenzitással, amit nem hogy más magyar, de még külföldi sorozat se nagyon tudott produkálni az utóbbi hetekben.

aranyelet-2x05-nacigeci-kivegzese

Ezt az intenzivitást elég csak Hollós karakterén ábrázolni, aki előbb elszánja magát, hogy menti a menthetőt, majd amikor minden megoldódik kapja a telefont Márktól. Közben Attila lezsírozza a dolgokat (szerintem egyébként zseniális volt, hogy “Egy melyikünk nem csinált hülyeségeket ennyi idősen” mondattal elsimította a dolgokat), de persze Hollósnak erődemonstrációt kell tartania ennek ellenére. Beüt a káosz, Hollós kábé az életéért fut, majd megint úgy tűnik, hogy mindent elrendez (még az ukrán fickót is, szintén erős jelenet volt), majd hazaérve végre hátradőlhetne, amikor jön a “Kicsoda, Gáll Feri?”… Azt hiszem ez egy diagramon így nézne ki.

hollos-egyszer-fent-egyszer-lent

Az mondjuk azért nagyon érdekes, hogy a rendőrség nem tudta tisztán lekapcsolni Hollóst és piszkos trükkökhöz folyamodtak (bár ezt a hadnagycsaj előrevetítette Mirának), ahogy az is epizódok óta “bassza a csőröm”, hogy ha Gáll Feri ekkora ember (hiszen egyértelmű, hogy az életben Simicskához vagy Mészáros Lőrinchez lehetne hasonlítani a befolyását), akkor hogy a fenébe lehet, hogy sem Hollós, sem Attila nem hallott róla mostanáig?