Visszatekintés: Arrow 5. évad 9. rész – What We Leave Behind

0 746

Nehéz eldönteni, hogy a The Flash lett ennyire rossz, vagy A zöld íjász javult fel két és fél évnyi tetszhalotti állapot után, de úgy tűnik, hogy végre kezdi ismét megtalálni a saját hangját a sorozat. 5×09-es spoilerekkel megyünk tovább.

ar509

Persze a legutóbbi epizód csak 3 dolog miatt érdemelte ki, hogy önálló írást kapjon, nem volt különösen nagy durranás önmagában, de ha már úgyis hosszabb szünet következik, hát addig is legyen miről beszélnünk.

Szóval legközelebb majd január 25-én vetít új epizódot a The CW csatorna, addig pedig rágódhatunk azon, hogy most akkor mi a fene is történt az utolsó jelenetben?

Az 5. évad 9. What We Leave Behind című epizódjának utolsó jelenetében ugyanis feltűnt egy olyan szereplő, aki ugye elég határozottan meghalt, sőt a készítők maguk is kihangsúlyozták, hogy nem fognak Lázár-kutasat játszani Katie Cassidy karakterével.

Csakhogy a 100. jubileumi epizódot leszámítva jó ideje parkolópályán lévő Laurel karaktere egyszer csak felbukkant és nagyon úgy tűnik, hogy a másik két sorozatban (Snart illetve Cisco bátyja) mostanság előszeretettel használt “látomás” dolgot húzzák bele ebbe a sorozatba is, hanem hús-vér valójában őt láthatjuk.

Ez persze gondolom koránt sem lesz ilyen egyszerű, de a készítőknek rengeteg lehetőségük van arra, hogy megmagyarázzák a visszatérését. Egyrészt ott van a fake-halál, ezt már ugye meghúzták az epizódban az alkotók az évad Human Target című epizódjában Oliverrel, ráadásul szintén abban az epizódban láthattuk, hogy valaki felveszi valaki másnak az arcát (és személyiségét), ami szintén út lehet a készítők előtt.

A Flashpoint-paradoxonnak köszönhetően persze nem tudjuk, hogy ezen az idővonalon mi is történt pontosan Laurellal (lehet, hogy nem pont úgy halt meg, ahogy mi azt korábban láttuk), ahogy az is lehetséges, hogy a készítők most jót röhögnek és ismét ellőtték a Lázár-forrásos dolgot. (Tudom, hogy nincs már Lázár-kút, de Flashpoint ugye…)

Az epizód persze nem attól volt jó, hogy visszahozták a végére Laurelt (bár kétségtelenül remek beszédtémát szolgáltat a rajongóknak a hosszabb szünetre), hanem attól, hogy kiderült az új főgonosz, Prometheus nem valami világot igába hajtó haditerv miatt akarja levadászni Olivert és csapatát, hanem Slade Wilsonhoz hasonlóan sokkal személyesebb okai vannak erre. Ez pedig sokkal jobban áll a sorozatnak, mint amikor világmegmentősdit játszanak, hiszen a sorozat alkotói korábban többször is ott rontották át, hogy minden áron globálissá akarták tenni A zöld íjász történetét.

What We Leave Behind

Persze, hogy ki lapul Prométheusz álarca alatt az remek kérdés, de az is mindenképpen pozitívum, hogy Olivernek nem csak a flashbackekben elkövetett dolgai ütnek vissza, hanem a Starlingban elkövetett tettei is. (Ettől persze még simán lehet a Dolph Lundgren által alakított Konstantin Kovar a maszk alatt, bár ezt nem hinném.) Sokkal nagyobbat ütne, ha Roy vagy éppen Tommy lenne a maszk alatt (bár az őt alakító színészt a 100. részre sem tudták visszahozni…), de szerintem mindenképpen egy ismerős színészre és nem egy random “megölted az apámat, ezért bosszút állok” típusú gonosztevőre kell számítanunk. (Ami megkavarhatja ezt, az az Oliverrel flörtölgető újságíró csaj, hiszen nem véletlenül közelítettek rá arra az orosz vodkára…)

Összességében A zöld íjász megint kezd kicsit izgalmasabb, érdekesebb lenni, de a készítőknek még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a drámára és persze merészebben megszabadulni az olyan töltelék-karakterektől, mint amilyen például Mr. Terrific. Mert ő tényleg Terrific.