Visszatekintés: Black Mirror 3×03 – Shut up and dance

0 834

Bár azzal, hogy hat részesre emelkedett az egyszerre ránk özönlő Black Mirror epizódok száma, várható, hogy egy-egy gyengébb epizód becsúszik majd. Ráadásul a Shut up and dance se nem utópia, se nem disztópia, sőt még csak nem is egy terraformált valóságban játszódik, hanem tulajdonképpen a mai hétköznapokban. Ennek persze semmi köze ahhoz, hogy valószínűleg a valaha készült legmegosztóbb darabja a sorozatnak.

black-mirror-3x03-kenny

Az epizód főhőse Kenny (Alex Lawther), a hétköznapinál is kissé visszahúzódóbb tizenéves, aki egy netes vírusnak köszönhetően internetes zsarolók áldozatává válik. Ha nem teljesíti a zsarolói minden kívánságát, akkor kiszivárogtatják róla azt a webkamerával felvett videót, ami igen csak kellemetlen helyzetbe hozná a srácot.

black-mirror-shut-up-and-dance

Kenny így belemegy a dologba és az ismeretlenek minden egyes utasítását pontról pontra követi, s közben megismerkedik Hectorral (Jerome Flynn), aki szintén a zsarolók áldozata lett, innentől pedig már együtt kell, hogy kilábaljanak valahogy a számukra nem kicsit kényes ügyből.

Ha hasonlatíni kellene valamihez a sorozatot, akkor leginkább a Chosen címet viselő sorozat különböző küldetésihez hasonlítanám a dolgot, annyi különbséggel, hogy egyrészt itt okkal vannak kiválasztva a “játékosok”, másrészt itt elsőre egy egyszerű hekkelésről van szó, mindent átszövő élet-halál játék helyett. Elsőre.

blackmirrorshutupanddance

A zsarolók kívánságai ugyanis sokáig eléggé átlagosak, de egy ponton egészen abszurddá válik a történet és mi pedig nem értjük, hogy egy ilyen kis “botlás” miatt miért vállalja be Kenny (még Hector oldaláról azért érthetőbb a dolog), hogy nettó “csicskáztatásból” már komoly bűncselekményeket kell végrehajtania ahelyett, hogy azt mondaná

Basszátok meg, kiszálltam.

Ennek megértéséhez egyébként az utolsó jeleneteket adnak választ, sőt azok az egész addigi történetet egészen más megvilágításba helyezik, azonban ítélkezni valószínűleg nagyon sokféleképpen tudnánk a főszereplők felett.

black-mirror-dance-bonding

A Shut up and dance egy egészen másképpen moralizálós darab, a saját társadalomkritikáját ezúttal a nézőre bízza, akinek magának kell eldöntenie, hogy mit gondolt a látottakról. Nem egy sci-fi darab, de talán éppen ezért sokkal erősebb a színészek játéka, mind Jeromy Flynn, mind pedig Alex Lawthorne zseniális hozza végig a figuráját, ami előbbi esetében egy kissé deviáns fiatal srácot (persze már értjük miért), utóbbi esetében pedig egy sunyi családfőt jelent. Az pedig csak hab a tortán, hogy az epizód vége után azért szépen összeállnak egésszé az apró morzsák (pl. hogy miért volt olyan segítőkész az anyukával Kenny stb.), amik végig el lettek szórva a sztoriban.

Bár azzal, hogy hat részesre emelkedett az egyszerre ránk özönlő Black Mirror epizódok száma, várható, hogy egy-egy gyengébb epizód becsúszik majd. Ráadásul a Shut up and dance se nem utópia, se nem disztópia, sőt még csak nem is egy terraformált valóságban játszódik, hanem tulajdonképpen a mai hétköznapokban. Ennek ellenére pont olyan erős darabja a sorozatnak, mint az évad többi része.

Rendezte: James Watkins (Gyilkos kilátások, Bastille Day, A barlang 2.)
Írta: William Bridges , Charlie Brooker
Főszereplők: Alex Lawther (Kódjátszma), Jerome Flynn (Trónok harca, Ripper street), Susannah Doyle, Hannah Steele,