Visszatekintés: Black Mirror 3×04 – San Junipero

0 1 110

A San Junipero sok szempontból forradalmi Black Mirror darab, ezt már előre le is szögezhetjük.  Ha az évadnak lesz epizódja, ami később kult-státuszba léphet, akkor az szinte biztosan ez az epizód lesz.

black-mirror-san-junipero-drinks

Pedig a játékidő kezdetén még úgy tűnik, hogy ez bizony egy mindenféle sci-fi felhang nélküli, LMBTQ-kiáltvány lesz, azonban az apró darabokból építkező sztori szépen lassan úgy fejtődik meg, ahogy a főhősei fejtik meg egymás életét.

A helyszín San Junipero Tucker nevű szórakozóhelye (vagy éppen a nagyon találó nevű Quagmire – migiri), időben pedig a nyolcvanas évek végén járunk. A fiatalok bulira éhesek, ez a közeg pedig kissé idegen a húszas évei elején járó Yorkie (Mackenzie Davis) számára. Éppen ezért jön kapóra neki, hogy megismerkedik Kellyvel (a Kerry Washington két lábon járó mimikájaként funkcionáló Gugu Mbatha-Raw alakítja), aki bevezeti őt a felhőtlen szórakozás és némi intimitás világába.

black-mirror-san-junipero-02

A San Junipero központi témája tehát két nő egymás iránti szerelme, ám amikor minden figyelmeztető jel ellenére (a steril környezet, vagy a hátralévő idő folytonos emlegetése, arról nem beszélve, hogy az események mindig szombaton történnek, mintha közte nem történne semmi) elhisszük, hogy a Junipero tényleg ennyi, akkor az arcunka robbantják a sci-fit, teljesen átértelmezik az addig történteket és sokkal mélyebb tartalmat adnak a karakterek addigi szavainak.

black-mirror-san-junipero-glasses

Ebbe spoilerek hintése nélkül szinte lehetetlen belemenni, úgyhogy nem is teszem, de a lényeg, hogy a San Junipero az év egyik legszebb és legszomorúbb szerelmi története, ami úgy szól két nő egymás iránti szerelméről, hogy valójában az életről, az elmúlásról és az örökkévalóságról akar nekünk tanmesét tartani és természetesen ismét egy olyan közeljövő képét festi le nekünk, amiről simán el tudom képzelni, hogy bekövetkezik.

Rendezte: Owen Harris (Kill Your Friends)

Forgatókönyv: Charlie Brooker

Szereplők: Gugu Mbatha-Raw, Mackenzie Davis, Denise Burse