Visszatekintés: Black Mirror 3×05 – Men Against Fire

0 570

Mondhatnánk, hogy ez egy gyengébb, kiszámíthatóbb epizód volt, na de ki a fene az, aki egy-egy Black Mirror epizódnál nem gondolkodik közbe a megoldáson? Ilyen szempontból, a Men Against Fire kissé kiszámítható volt, bár még így is kaptunk bele nem kalkulált fordulatot.

black-mirror-3-05

A Black Mirror 3. évadának 5. részében végre elő került a katonaság, ami abból kiindulva volt jó ideje várható, hogy ha belegondolunk a haditechnika mennyivel előrébb tart, mint a társadalom által ismert technológia. Remek és most is aktuális témát húztak fel erre, tekintve, hogy a társadalom most is hogyan vélekedik a “csótányokról”.

A Men Against Fire egyik legnagyobb bravúrja, hogy nem veri át a nézőt. Amíg POV-ban látjuk az eseményeket, addig tényleg azt látjuk, amit a főhős, Stripe is lát, aki egy háború közepén találja magát, amit az emberiség egy a Csótányoknak nevezett fajnak hív, akik láthatóan egy valamilyen fertőzés által zombiszerűvé vált emberek.

black-mirror-zombies

Hogy ez mennyire nem így van, azt csak akkor tudjuk meg, amikor POV-ból multinézetre váltunk, s még ha a fordulat nem is volt innentől kezdve meghökkentő, mindenképpen kiváló vizuális megoldást választottak a valóság tudatosítására.

A legmeghökkentőbb persze nem az volt, hogy megtudtuk hogyan “segítik” a katonáknak feldolgozni a poszt-traumatikus stresszt, hanem az, ahogy a civilek fogadták a csótányokat, persze a kormány általi démonizálásnak is óriási szerepe volt ebben.

Ha valamiben gyengének nevezhető az epizód, az a karakterizálás, hiszen Stripe énjének és gyökereinek teljes ismerete nélkül nem ütött akkorát a teljes felismerés, ahogy az sem, hogy nem is olyan rég még önként és dalolva vállalta a MASS-rendszert. Pontosabban ütött, csak jó lett volna tudni, hogy anno egyszerű kalandvágyból, démonizálásból vagyis milyen motivációból vállalta önként ezt a “genetikai tisztogatást”?

2016-10-27-black-mirror

Összességében így csak egy alulról közepes Black Mirror epizód volt, de tudjuk, hogy ez még mindig azt jelenti, hogy bőven ajánlott a megtekintése.

Rendezte: Jakob Verbruggen
Írta: Charlie Brooker
Főszereplők: Malachi Kirby, Madeline Brewer, Ariane Labed, Sarah Snook, Michael Kelly