Visszatekintés: Black Mirror 3×06 – Hated in the Nation

0 826

A Black Mirror idei szezonja több mint változatos volt, de talán mind közül a Hated in The Nation címet viselő évadzáró epizód lógott ki a legjobban a stílusával.

hated-in-the-nation

Ebben is fontos szerepet kapott a technológiai fejlődés, ebben is remekül építették fel a történetet a következményekig, de a dramaturgia sokkal tévésebb, brit sorozatokra jellemző betétekre épült. Persze klasszikus kriminek sem nagyon lehet nevezni egy olyan epizódot, amelyben majd 400 ezer embert mészárolnak le, de az odáig vezető út viszonylag lassan csordogált. Persze éppen ezért ütött akkorát a tömegmészárlás.

A Hated in the Nation azzal tréfálta meg a nézőket, hogy előbb a gyilkos eszközt, majd idővel a gyilkos kilétét tartotta/tartatta fontosnak, miközben a kulisszák mögött öles léptekkel haladtunk egy sokkal nagyobb kérdés felé. Vagyis mit érdemel az, aki puszta időtöltésből másokat bánt, vagy mások halálát kívánja? (Helló, és mi van azokkal, akik egészen más okból kifolyólag #Deathto hashtageltek. Ők is megérdemlik a halált? Járulékos veszteség?)

black-mirror-hated-in-the-nation-2

Ezt a Bűn és bűnhődés témát az idei évadban egyszer már bemutatta nekünk a sorozat, de most egészen más szemszögből és egészen más téttel láthattuk, hogy milyen az ha valaki önbíráskodni kezd, az már vérmérséklet kérdése, hogy ez ki számára elfogadható alternatíva.

Összességében kicsit túlnyújtottnak éreztem a játékidőt és nem éreztem szükségét az utolsó jeleneteknek, de ezzel együtt ismét egy olyan darab, amit nem ver ki egyhamar az ember a fejéből.

Rendezte: James Hawes
Írta: Charlie Brooker
Főszereplők: Kelly Macdonald, Faye Marsay, Benedict Wong, Jonas Karlsson, Joe Armstrong, Elizabeth Berrington