Visszatekintés: Homeland 6. évad 1. rész

0 1 448

A Showtime a január 15-i premier előtt elérhetővé tette a Homeland 6. évadának 1. részét és ha már így alakult, akkor rá is ugrottam a dologra, mégis csak egy olyan sorozatról beszélünk, ami sokadvirágzását éli.

homeland-6-evad-robert-knepper

Legalábbis az 5. évad után bátran kijelenhettük, hogy a Homeland ismét megtalálta a saját hangját. A 6. évad nyitóepizódja ehhez képest azonban csalódás. Ha ez a lassan hömpölygő epizód egy évadközi epizód, még meg is értem, de a sorozat legfrissebb epizódja a megújulás jegyében leginkább egy jogi drámának tűnt, mindenféle akció, vagy konkrét terrorfenyegetés nélkül.

A sorozat a németországi kitérő után ezúttal ismét az USA-ban játszódik, vagyis még csak nem is a Közel-Keleten, ettől persze még bőven belengi az Iszlám Állam okozta aktuálpolitikai helyzet, Carrie pedig Otto jogvédő szervezeténél maradt és olyan embereknek nyújt segítséget, akiket “ártatlanul” vádolnak azzal, hogy az USA ellensége lenne.

patrick-sabongui-claire-danes-homeland-fair-game-01-600x350

Azt, hogy Carrie útja miként vezetett idáig már az előző szezonokban láthattuk, kérdés, hogy mennyire tud hiteles lenni ebben a pozícióban úgy, hogy közben végig ott nyüzsög körülötte Saul Berenson és az ő hívó szava, bár az is meglehet, hogy ebben a szezonban nem az USA nagy megmentője lesz, hanem valóban az USA kormányának ellenében munkálkodik majd.

Az jó kérdés, hogy a sorozat alkotói ennyire elszámolták magukat, vagy pedig a végletekig kitartottak a fiát a háborúban elveszítő megválasztott női elnök mellett (szerintem lett volna esélyük újraforgatni egy új, férfi elnökkel, ha mindenképpen reagálni akartak volna Trump megválasztására), az mindenesetre eléggé átjött, hogy az elnök megválasztása és beiktatása közti helyzet elég feszült és tempós az amerikai védelmi szervek számára, főleg akkor ha az új elnök eléggé háború ellenes tűnik.

Ez persze elsősorban Saul és a valamiben már megint mesterkedő Dar Adal szála, egyelőre nem is látom, hogy ebbe hogyan keveredhet bele Carrie, de tulajdonképpen az egész évadnyitóról elmondható, hogy nem látni milyen irányba akarják elmozdítani a történetet, talán a második rész után mér okosabbak leszünk.

homeland-quinn-es-carrie

Ami Carriet illeti nem csak az USA ellenségeinek kikiáltott arab állampolgárok felett lengeti a védőpallosát, hanem az ötödik évad után az egyik legnépszerűbb és a sorozat tragikus hősévé vált Quinn felett is, aki már a lábadozás fázisában van, de nem csak testileg, de lelkileg és agyilag is összetört embert alakít, akit a múltját ismerve szó szerint nézni is rossz.

Az évadelőzetes alapján ebből a melodrámázásából, politikai- illetve jogi herce-hurcából aztán lesz valami komolyabb konfliktus is, de egyelőre nem is az akció hiánya az, ami miatt csalódás az évadkezdés (sosem ezért szerettük a sorozatot), hanem az, hogy nem igazán kristályosodik ki, hogy mit akarnak ebben az évadban.