Visszatekintés: Westworld 1. évad 8. rész

0 713

Az írás a Westworld 1. évadának 8. részével foglalkozik, így ha még nem láttad, nem ajánlott az elolvasása.

westworld_s01e06_still_embed_2

Két résszel az 1. évad vége előtt most már szinte teljesen biztosak lehetünk abban, hogy az események legalább két idősíkon játszódnak, és abban is, hogy William valójában A Fekete ruhás fiatalabbik énje.

Legalábbis ezt támasztja alá a sokszor indok nélkül is nagy monológokban beszélő Fekete ruhás két mondata is. Az egyik, amelyben arról beszélt, hogy ide azért jön az ember, mert a park hozza ki az igazi énjét (ezt ugye William szálán már a 2. részben hallhattuk Logan szájából), a másik pedig, amikor arról beszél, hogy ő mekkora ember, na meg hogy meghalt a felesége.

Jelen állás szerint úgy tudom elképzelni a Westworld idővonalait, hogy William és Dolores mostani kalandjai 30 évvel ezelőtt játszódnak, de majd történik valami, ami miatt Williams elhagyja Westworldöt és elveszi a nagy ember lányát, aminek köszönhetően ő maga is az a nagy – vállalat vezető – ember lesz, akinek a Fekete ruhás most beállítja magát. Azt hallhattuk, hogy a Fekete ruhás felesége egy éve meghalt, a lányával meg nem beszél (vajon ő is itt van Westworldben?), úgyhogy visszatér ide, ugyanis arra az életre már nincs szüksége, itt pedig maradt egy félbehagyott küldetése, ami 30 éve nem hagyja nyugodni.

westworld_s01e08_still_embed_4

Ezt szerintem akár már készpénznek is vehetjük, azonban azt,, hogy Maeve-szála pontosan hol játszódik, azt nem merném megtippelni. Ha a múltban, akkor könnyen lehet, hogy az ő “kitörése” a 30+ éve történt konfliktus. Sanszosabb viszont, hogy a jelenben, hiszen őt is módfelett érdekli, hogy kicsoda Arnold.

Sok helyütt olvasni egyébként, hogy Felix és Sylvester sztorivonala eléggé bicsaklik, de most hogy kiderült, hogy Felix egyértelműen Maeve hatása alá került könnyen meg lehet magyarázni annyival, hogy Felix minden esetben eltüntette Maeve lázadásának nyomait – bár szerintem azon még ő maga is meglepődött, amikor Maeve nekiugrott Sylvesternek. Ennél ugye már csak az a durvább, hogy Maeve olyan hatalomra tett szert, amivel nagyjából csak Ford rendelkezik és kénye-kedve szerint alakíthatja a park eseményeit.

westworld-lili-simmons

Számomra a menedzsercsaj Charlotte és Sizemore sztorija a legkevésbé érdekes, bár biztos vagyok abban, hogy annak még nagyon fontos szerepe lesz, hiszen többek közt most az is kiderült, hogy elég egyszerűen ki lehet juttatni egy lakót Delosból. (Vagyis nem egyszerű, de ahogy a csaj fogalmazott úgy beszélt róla, mintha ez valami rutin lenne.) Az már más kérdés, hogy ehhez Dolores leselejtezett apját használják fel, úgy tűnik, hogy ők nem tudják, hogy azzal a robottal nincs éppen minden rendben…

Az viszont nagyon tetszik, hogy mennyire átlátnak a szitán karakterek. Nincs felesleges időhúzás, csupán nem mondják ki a nyilvánvalót. A menedzsercsaj épp úgy tisztában van vele, hogy Theresa nem megcsúszott és beverte a fejét, mint ahogyan Ford is az első pillanattól kezdve tudta, hogy egy puccs zajlik ellene, amikor bemutatót tartottak neki a meghibásodott androidból. Az is érdekes, hogy bár Bernard memóriájából minden ki lett törölve, szerintem koránt sem itt ért véget ez a történet. Az pedig szintén különös momentum volt, amikor Ford arról beszélt, hogy Arnold is hasonló kérdéseket feszegetett, mint Bernard. Ezek a párbeszédek erősítik fel bennem, hogy Arnold=Bernand, Ford=robot.

westworld_s01e08_still_embed_5

Itt még Ashley Stubbs (Luke Hemsworth) is megkavarhatja a szálakat, aki ugye Bernarddal folytatott egy Elsiet (aki szerintem nem halt meg) és Theresát is érintő párbeszédet. Szerintem nem vágta le, hogy Bernard valójában micsoda, azt viszont sokkal inkább, hogy nem rejteget valamit.

Összességében a mostani epizód már egyre több választ adott, pontosabban egyre több válaszra enged nem csak ködfoltosan következtetni, olyan dolgokkal, mint a szőke, Angela nevű robot (akit megkötözve találtak meg, majd kiderült, hogy Wyatt embere) felbukkanása, ő volt ugye az, aki anno Williamet fogadta, amikor az megérkezett Westworldbe…) felbukkanása, a templomtorony, vagy a Maeve-álmok és a Fekete ruhás motivációjának kapcsolata, ezzel együtt még mindig nem igazán tudunk konkrét dolgokat egyértelműen. Ha csak ebből indulok ki, akkor egy nagyon puskaporos utolsó két részre van kilátás…

westworld-angela-es-william