Visszatekintés: Westworld 1. évad 9. rész

0 1 076

Megint sok mindenről tudunk beszélni a sorozatot illetően, bár egyre jobban kezdem azt érezni, hogy pont az ehhez hasonló kibeszélők rontják el a Westworld-öt mint sorozatélményt.

westworld-the-well-tempered-clavier-4

Hiszen ezeknek köszönhetően számtalan teória felvetődik, aminek köszönhetően már nem üt akkorát, amikor az alkotók megjutalmazzák a nézőt. Így volt ez akkor is, amikor kiderült Bernard (pontosabban Ford nagy titka) és most is, hogy kiderült milyen kapcsolat van Bernard és Arnold között. Internet nélkül minden bizonnyal elég nagyokat ütnének ezek a csavarok, így viszont már fel vagyunk készülve rájuk és csak az érzelmes tálalás az, amivel meglephetnek minket a készítők. Sokan gondolják úgy, hogy a sorozatozásnak kéne alkalmazkodnia ahhoz, hogy ma már több ezer médium gyárt teóriát egy egy sorozat kapcsán, de szerintem ez egyszerűen lehetetlen, hiszen lehetetlen olyan fordulatot kitalálni, amire legalább egy teóriagyártó ne jönne rá előre. Így hát írhat az ember bármennyire jó történetet és karaktereket és bármennyire is zseniális csavaros logikájú a sztorija, a nézők nem lesznek elég hálásak érte. (Bár hozzáteszem az is a sorozatkészítő zsenialitását mutatja, hogy olyan morzsákat ad a nézőnek, hogy abból az felépítsen egy teóriát.)

Szóval ilyen szempontból sajnálom kicsit a Westworldöt és persze irigylem azokat, akik csak úgy a háttértudás igénye vagy kényszere nélkül nézik a sorozatot, hiszen valószínűleg ők egy-egy epizód alatt több katarzison is átesnek (valaki például éppen a Westworldnek köszönhetően válik sorozatfüggővé), sokunknak meg elmarad ez az élmény, amiért persze magát a sorozatot hibáztatjuk.

Egy fél dugás, rosszabb, mint a nem dugás.

A mostani epizód élményét is két nagy fordulatra építették fel, és mindkettő Bernard karakteréhez volt köthető. Egyrészt a Maeve-vel való beszélgetése talán mindennél jobban bemutatta, hogy milyen az, amikor egy “alkotás” a “teremtője” ellen fordul, hiszen még Stan és Pan bénázásai valahol érthetőek, addig Bernard teljesen felkészülten és az irányítás teljes tudatában futott bele Maeve kis csapdájába. És Maeve nem semmi módon építgeti a terveit, ahogy Bernardot és Hectort is megbűvölte, azzal lassan a tévézés jelenlegi legbadassebb karakterévé növi ki magát.

maeve-es-bernard

Végre Arnold kilétéről is lerántották a leplet és ez szerintem a bevezetőben említett nem tudás birtokában / hiányában sokkal nagyobbat ütött (így csak kábé vártuk, hogy na mutasd már meg a képet…), az meg mindenképpen pozitívum, hogy az ezzel párhuzamosan mutogatott Dolores szál egy érdekes fordulatot azért hozott, ami még inkább érdekessé teszi a múlt béli eseményeket. Vajon Dolores miért tette, amit tett? (Még az is lehet, hogy Arnold parancsára, nem?)

A templom alatt díszletek egyébként bennem egyértelműen a ’73-as filmet idézték fel, valószínű, hogy az az előtt való tisztelgés volt ennek a folyosós megvalósításnak az oka.

westworld-the-well-tempered-clavier-2

William karaktere eközben talán a mostani epizódban fejlődött a legtöbbet, nagyon kíváncsi leszek, hogy tényleg a Fekete ruhás irányába viszik-e el a karakterét, vagy itt még azért tartogatnak a készítők fordulatot. Bár ez a mostani mészárlása után már teljesen egyértelmű.

Jutalomfalatok

Az egykor Hannibal Lectert alakító Sir Anthony Hopkins szájában szépen ült a

Mit csináltunk a neandervölgyiekkel? Megettük őket

mondat, de az egyik legjobb pillanatot a Fekete ruhás illetve a hirtelen felbukkanó Charlotte jelenete hozta, hiszen olyan volt, mint amikor nagyon ráfeszülünk egy számítógépes játékra, de közben hozzánk szólnak és egy pillanatra kiesünk a játék ritmusából. Egyébként ez a párbeszéd is mutatta, hogy a kalaposnak hiába van döntő szava, őt egyáltalán nem érdekli Ford ténykedése, ő kizárólag Arnold narratíváját kutatja, nagyjából ennyit jelent számára az egész élet. Egyébként amikor felbukkant a csaj, hirtelen eszembe ötlött, hogy mennyire durva lenne, ha kiderülne, hogy a lánya, de mivel magázódva beszélgettek, ezért ez nem igazán állja meg a helyét teóriaként.

Visszakanyarodva kicsit Fordhoz, most hogy tudjuk, hogy nem ő fele közvetlenül Arnold haláláért (bár ezt Dolores képletesen is gondolhatta), már egészen más jár a fejemben. Mi van ha Ford és Arnold szeretők voltak? Tekintve, hogy Ford újból megalkotta magának Arnoldot, vagy hogy Arnold egy egész robotcsaládot készített Fordnak elég mélynek tűnik az egymással szembeni érzelmük.

westworld-arnold-weber

Az is zseniális, hogy Bernard Lowe és az Arnold Weber név egymás anagrammái.

Azt viszont légy szíves magyarázza el nekem valaki, hogy Bernard hogyan ölhette meg Elsiet, ha közben éppen Theresánál volt és Elisevel beszélt telefonon. Több Bernard test is van egy tudattal?

Az megvan, hogy Dolores apja William barátnőjét nézegette a fotón mielőtt bekattant?

william-baratnoje

Ashley Stubbs (tudjátok a “biztonsági őr”) vajon miért nem tudta leállítani a Szellemnemzedék indiánjait? Vajon azért, mert azok hús-vér emberek voltak? Esetleg Ford rájött, hogy Ashley Bernard körül és Elsie eltűnése után szaglászik?

Szegény Teddy meg megint meghalt…