Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A VOD-szolgáltatások lassan utat találnak a magyar háztartásokba

0

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előfizetések száma még így is meglepően kevés, bár egy európai felmérés szerint ez a közeljövőben rohamosan nőni fog.

A VOD, azaz a Video On Demand szolgáltatások még mindig gyerek cipőben járnak Magyarországon, legalábbis a hagyományos televíziózás élvezői nem igazán akarják felfedezni a dolgot. A VOD lényege, hogy nem live-time, hanem csúsztatva nézhetjük a kedvenc televíziós műsorainkat, sorozatunkat vagy filmeket, hiszen ez tulajdonképpen egy központi adatbank, amelyet használva akkor nézzük meg a kedvenceinket amikor akarjuk. Legegyszerűbben: az egész olyan, mint egy videótéka, amit akkor érünk el, amikor csak akarunk.

Ilyen a világhírű, de itthon még mindig csak botladozóan működő Netflix, ilyen a hazánkban szintén szépen lassan elinduló Amazon és ilyen a hazánkban egyértelműen a legjobb és legfelhasználóbarátabb HBO Go is, de egyre több telekommunikációs cég áll elő hasonló streaming, műsorszóró szolgáltatásokkal.

Mi van már Netflix?

Annak ellenére, hogy az HBO előfizetésekhez tulajdonképpen “alanyi jogon” jár az HBO Go és annak ellenére, hogy a Diginél, a Telekomnál, a Vodánál vagy éppen a Telenornál is megtalálhatóak hasonló szolgáltatások (hogy a magyar felhasználókat teljesen elhanyagoló, már offline módban is használható Netflixet most ne is említsük) meglepően kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, Magyarországon a 2015-ös évben mindössze 18 ezer felhasználója volt a VOD-szolgáltatásoknak.

Az USA-ban eközben ezek a számok félelmetesen magasak, vannak sorozatok, amelyek tulajdonképpen azért élik túl évről évre, mert ha az adásba kerülésükkor nem is, de live+3, illetve live+7-ben (vagyis 3 napos vagy 7 napos csúszással a VOD-szolgáltatás igénybevételével) olyan számokat produkálnak, ami előtt még a tévék fejesei is csak ámulnak. Jó példa erre az ABC csatornán futó How to get away with murder (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?), de a mostanság a kritikusokat leginkább lekötő Westworld nézettsége (ami 1,5-2 millió között mozgott az 1. évad során)  is ennek – is – köszönhetően kúszik fel 10 millió fölé.

A VOD szolgáltatások ára egyáltalán nem horribilis, havi 2500-3000 forint körül mozog, ami tekintve, hogy több ezer, vagy több tízezer órányi archívumot kapunk filléresnek tekinthető, ráadásul a legtöbb esetben premier előtt vagy a premierrel együtt hozzájuthatunk a különböző sorozatokhoz, dokumentumfilmekhez és egyéb videó- illetve hanganyagokhoz. Itthon sem valószínű, hogy az árak miatt jár gyerekcipőben a szolgáltatás, bár az idei évben jelentős emelkedés látható, hiszen már 99 ezer előfizetője és ezzel valószínűsíthető felhasználója van a szolgáltatásoknak.

Miért az HBO Go a legjobb VoD-szolgáltatás Magyarországon?

Egy felmérés szerint ez az elkövetkező években jelentős növekedésnek indulhat, ebben nagy szerepe lehet az Amazon magyarországi színre lépésének és persze sok függ attól is, hogy a Netflix milyen ütemben kezd el feliratokat készíteni a viszonylag kis piacnak számító magyar felhasználóknak – ám tekintve, hogy a román feliratok egyre több sorozathoz elérhetőek a szolgáltatásban, nem lehetetlen, hogy végre a magyar felhasználók is megkapják a frissítést.

A sokat emlegetett előrejelzés, felmérés szerint egyébként 2021-re Magyarországon már minden huszadik ember rendelkezik majd valamilyen VOD-szolgáltatással, ami jelen pillanatban elég életszerűtlennek hangzik, na de azt se gondoltuk volna 6-8 évvel ezelőtt, hogy a Facebook is ilyen hangsúlyosan jelen lesz minden háztartásban.

Share This