Westworld 1. évad 6. rész kritika

Talán az egész sorozat eddigi rövid története során most fordult elő először az, hogy nem figyeltem minden apró jelre és utalásra, hanem csak gyönyörködtem abban a művészetben, amit sok helyen csak sorozatepizódnak csúfolnak.

0 927

Maeve sétája

Nem panaszkodok, de nem egyszerű az ember hétfő reggele, ha olyan sorozatok közül kell választania, mint a The Walking Dead, az Aranyélet, vagy éppen a Westworld, amelyek ráadásul mind kimagasló epizódot produkálnak, vagy bizonyos szempontból esemény-számba megy a megtekintésük.

A Westworld 6. része az Aranyélet évadnyitója mellett, vagy a The Walking Dead nem kicsit egyedi hangulatú 7×03-as epizódja mellett olyat produkált, hogy a fal adta a másikat. Talán az egész sorozat eddigi rövid története során most fordult elő először az, hogy nem figyeltem minden apró jelre és utalásra, hanem csak gyönyörködtem abban a művészetben, amit sok helyen csak sorozatepizódnak csúfolnak.

Persze ebben meghatározó szerepet játszott, hogy rögtön az elején kaptunk egy olyan zseniális kezdést, hogy attól még a lélegzetem is elállt, sőt Maeve sajátos “szabadulóakcióját” egy több mint különleges jelenetsorral zárták le, amit innentől kezdve már csak Maeve sétájaként fogunk emlegetni az utókornak.

Westworld – Maeve sétája

Ez az epizód egyébként is róla szólt, még azzal együtt is, hogy nagyon sok (sőt talán túl sok) minden történt a mostani epizódban és eléggé átértékelhetjük mindazt, hogy most akkor kié is a vezető szerep ebben a sorozatban. (És akkor ezúttal is húznék egy párhuzamot a Losttal, még akkor is, ha kezd unalmas lenni a dolog)

Ugyanis még Dolores öntudatra ébredése valójában nem is az, hiszen tulajdonképpen a “Hang” utasításait követi, addig Maeve kifejlesztett egy sajátos módszert arra, hogy felébressze magát, sőt mostanra már megtanulta, hogyan kerülhet gyorsan a Leonardo Nam által alakított Felix Lutz asztalára. Szvsz ha öntudatra ébredésről beszélhetünk a Westworld esetében, akkor az egyértelműen Maeve nevéhez fűzhető.

westworld-the-adversary-recap

Bár Doloresből ezúttal nem kaptunk semmit, de láthattunk más első generációs (szétnyíló arcú) androidokat, sőt inkább robotokat, ami ugye azt kell, hogy jelentse, hogy Dolores is ilyen típusú még, vagy nem? Egyébként a Westworld többek közt ezért is zseniális, azt hiszem hogy ez a látványvilág még egy mozifilm esetében is megsüvegelendő lenne, nem hogy egy olyan tévésorozattól amit – mondjuk ki – Amerikában nyolcad-tized annyian néznek, mint mondjuk egy The Walking Deadet.

westworld-robert

A másik szálon Teddy és a Fekete ruhás kalandjaiban ezúttal sokkal inkább Teddy nevéhez volt köthető egy meglepő fordulat, lassan számolgatnunk kell, hogy vajon Teddy kinyírt-e már annyi embert, mint ahányszor ő maga meghalt…

A Westworld The Adversary (Az ellenség) című epizódja valamilyen szinten az az epizód volt, amelyen kissé stílust váltott a sorozat és elkezdett a cselekmény irányába lépni, de az elbeszélési formának köszönhetően ez a váltás nem hogy nem túl éles, hanem szinte tökéletesen vitték véghez. Kíváncsi leszek, hogy visszatérünk-e még az évad első felében látott lassabb tempóhoz, vagy most már ez lesz a sorozat ritmusa.

westworld0001_3

És persze arra is kíváncsi vagyok, hogy mikor tűnik fel a vezérlésnek, hogy a hostok eléggé eltértek az eddigi narratívájuktól? Mert az oké, hogy többször is elmondták Ford új történetszála kissé bekavar az eddigi narratívákba és gondolom emiatt is siklanak el Dolores és Maeve tettei felett, de egyszer biztos, hogy borulni fog a bili, még akkor is (ha már bili és pisi), ha a scriptekért felelős Lee Sizemore nincs éppen élete formájában mostanság.

A zeneválasztás meg… Egyrészt Ramin Djawadi zseniális, másrészt meg olyan érzékkel tolják be a különböző slágereket, hogy az tényleg egy külön szakma.