Westworld 3. rész – Senki nem az, akinek látszik

0 1 208

A Westworld a harmadik része sem emelt a tempón, de valószínűleg éppen az a legnagyobb varázsa, hogy nagyon odafigyelnek a részletekre. Így viszont nekünk is nagyon figyelnünk kell minden apró motívumra. Az én fejemben így három rész után kezd összeállni egy teória, persze az is lehet, hogy teljes vakvágány a dolog.

dolores_bernard

A mostani epizódban ugyanis láthattuk, hogy hogyan adnak az egyik lakónak új emlékeket, vagyis háttértörténetet, s eközben némi háttértörténetet is hallottunk magáról a parkról (lásd Arnold létezése) és a többiekről is.

Egyrészt ebben a legszembetűnőbb az volt, amikor Ford és Bernard beszélgetésél előbbi megemlítette utóbbi elhunyt gyermekét. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy mi van, ha Bernard (és vele együtt a többi host, vagyis vendéglátó, technikus, programozó stb. is) csak egy android (vagy azoknak egy újabb generációja) és Ford az egyetlen ember? Hiszen ahogy Teddy Flood egy csapásra új emlékeket kapott, úgy öntötték el az új emlékek Bernardot is. És még az eltévedt favágót kutató fickó is utalt rá viccesen, hogy “ő is kapott háttértörténete”.

westworld-anthony-hopkins-jeffrey-wright-700x300

Ugyanennél a beszélgetésnél lett megemlítve, hogy az a bizonyos Arnold, akit “beképzelnek”, akihez beszélnek a lakók, valóban létezett, sőt ugyanolyan fontos része a park létrehozásának, mint Ford. Ennek kapcsán több szálon is elindulhatunk. Egyrészt mi van, ha Arnold nem halt meg? Lehet hogy őt keresi valójában a fekete ruhás? Mert Arnold a  fekete ruhás által labirintusnak nevezett helyen van? Vagy meghalt, de írt egy olyan Ford által sem ismert “sort” az alapkódba, ami most váltja ki a lakók öntudatra ébredését? Ezek egyelőre csak kérdések, válaszok nincsenek, de úgy gondolom, hogy Arnold (már ha igaz ami Ford mondott) valamilyen módon felelős a mostani eseményekért.

Dolores “jellemfejlődése” várható volt, az egyetlen dolog ami meglepett, hogy viszonylag gyorsan történnek vele ezek az események. Ami viszont meglepett az eltévedt favágó sztorija, Bár azt vártuk, hogy kárt tesz valakiben, végül önmagában tett kárt. A legérdekesebb ebben pedig az, hogy éppen azt a testrészét pusztította el, amire szüksége lett volna a technikusoknak. Biztosan nem véletlenül…

westworld-favago

A háttértörténetekre visszatérve pedig igen érdekes, hogy Ford Wyatt karakterének és bandájának beléptetésével elég veszélyes szálat indított el, hiszen láthattuk, hogy ott bizony komoly késelések vannak, amivel simán kárt lehet tenni a látogatókban is.  Oké, hogy láthattuk a favágós bandánál, hogy nem érhet senki a fejszéhez, de Wyatt bandája csurig volt fegyverkezve vágó- és daraboló eszközökkel és használták is. Arról pedig egyelőre nem hallottunk, hogy azok a kések, fejszék “beletörnének” a látogatókba, vagy van bármilyen biztonsági protokoll, ami garantálná, hogy android csak androidot késel…

westworld-episode-3-ss03

Szóval a Westworld 3. epizódja után egyre több a kérdés, egyre több az elmélet, de nagyon úgy tűnik, hogy a sorozat alkotói a nézőket is kellően intelligensnek nézik és nem csak vörös heringeket dobálnak, hanem folyamatosan válaszolják meg a kérdéseket. Csak lehet, hogy néha hazudnak egy picit.