Westworld 5 rész után – Amit látunk nem is öntudatra ébredés?

0 808

A Westworld 5 rész után mondhatni zseniális alapossággal építi a maga mitológiáját, az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő karakter, Dolores (Evan Rachel Wood) kapcsán azonban ki kell emelni egy nagyon fontos dolgot. Na jó egy másik elmélet is szót érdemel.

westworld-ford-dolores

Dolores

Ahogy a hasonlóan kiszámíthatatlan jelentekre építő Lostnak, úgy a Westworldnek sincs egyértelmű főszereplője, de azért mostanra talán Doloresre lehetne ráragasztani ezt a címkét. Az öntudatra ébredésének azonban van egy fontos momentuma: Dolores egyáltalán nem ébredt öntudatra. Egyszerűen csak felül lett írva a kódja és úgymond kívülről vezérlik. Ezért fog fegyvert, ezért agresszív, ezért tért el a saját sztorijától és persze ezért hazudik az alkotóinak.

William

A napokban felmerült egy elég érdekes kérdés a Westworld idővonalait illetően is. Vagyis, hogy mitől lehetünk biztosak abban, hogy amit látunk egy idővonalon játszódik? Na ez az amiben egyáltalán nem lehetünk biztosak, hiszen odabent mindenki western-kosztümben van, simán lehetséges, hogy az egyik jelenet “most”, a másik pedig 30 évvel ezelőtt játszódjon. Ennek az elvnek a teljes létjogosultságához azonban elengedhetetlen része az is, hogy ez alapján valószínű, hogy mind Ford (Anthony Hopkins), mind a Feketeruhás (Ed Harris) maga is android. (Szerintem egyelőre ők ketten azok akik átlag felett embernek tűntek.)

Ez pedig azért is fontos, mert egy elmélet szerint a Jimmi Simpson által alakított “fehérkalapos” William valójában az Ed Harris által alakított Feketeruhás fiatalabbik énje. (Oké, William társa a szintén a feketekalapos Logan (Ben Barnes) természete sokkal jobban hasonlít a Feketeruhásra, de szerintem sem ennyire egyszerű a helyzet.)

Mit gondoltok?