Westworld – Avagy a Lost óta nem volt ekkora teóriagyártás

0 651

Hétfőn ötödik epizódjához érkezett a Westworld, de megoldott rejtélyek helyett csak a felmerülő kérdések száma növekszik. Az útvesztő mibenléte a legnagyobb talány, de a rajongók több mindenről is a legkülönfélébb teóriákat gyártják a kibeszélő fórumokon. Lehetséges, hogy Westworld egy távoli bolygón található, Dolores pedig eltévedt az idősíkok között?

westworld-contrapasso

Hol is van valójában Westworld?

A parkot üzemeltető anyavállalat, a Delos nem minden célzás nélkül kaphatta nevét. Elképzelhető, hogy az európai Délosz különálló szigetre utal, amely a görög mitológia szerint Apolló és Artemisz szülőhelye. Bár a régészek és a turisták egyik kedvelt úti célja, jelenleg csak a múzeumok személyzete és azok hozzátartozói élnek ott életvitelszerűen, ebben hasonlóságot mutatva a fantáziavilággal.

Időben már tudjuk, hogy a közeli jövőben játszódik a történet, de térben még nem nagyon helyeztük el. A furcsa teóriák között találkozunk azzal a szövevényes elképzeléssel is, miszerint maga Westworld nem is a Földön kapott helyet. Ha csak egy kalandparkról lenne szó, úgy pusztán a szórakozás nem kerülhetne naponta legalább 40.000 dollárba még akkor sem, ha különleges fegyvereket és minden egyéb drága kelléket biztosítanak a látogatóknak. Tehát elképzelhető, hogy egy komolyabb (űr)utazás költségeit is magába foglalja a jegyár? A Földön túli, de legalább is a rendkívül távoli hely voltát erősíti az a jelenet is, amelyben Bernard videóbeszélgetésbe kezd feleségével, és egyből elpanaszolja, hogy a dolgozóknak nagyon nehéz szabad vonalhoz jutni és kapcsolatba lépni bárkivel Westworldön kívül.

Tegyük fel, hogy a Föld felszínén maradunk, ha Westworldbe látogatunk. Az élővilág akkor is meglehetősen különös, hiszen a teljes állatállomány mesterséges intelligencia által vezérelhető. A legyeket leszámítva nem találkoztunk eddig még más természetes élőlényekkel. A legutóbbi epizódban szárnyra kapó madár is programozott. Előzetesen irtottak ki mindent, vagy talán sugárzás sújtotta korábban a területet, ami élhetetlenné tette?

westworld-sorozat-hbo-fekete-ruhas

Kit tisztelhetünk a fekete kalapos ember személyében?

A kérdést, hogy „Ki ő?” minden néző egyből feltette magában Ed Harris első feltűnésekor, ám egyértelmű választ azóta sem kaptunk. Maradnak a találgatások, amik közül a leghangosabb, hogy az az Arnold tért vissza személyében, akiről a harmadik epizódban mesélt Bernardnak Dr. Ford. Az egykori ötletgazda nem elégedett meg a parancsokat teljesítő robotok létrehozásával, azok öntudatra ébredését vizsgálta. De végül nem derült ki, hogy pontosan mi történt vele, haláláról Dr. Ford csak nagyvonalakban tett említést, így akár az is megeshet, hogy még életben van. A negyedik és ötödik részben a titokzatos idegen is szóba hozza Arnoldot úgy, mintha másról beszélne, de sosem tudhatjuk, mikor hihetünk neki. Mindeközben pedig arról sem lehetünk meggyőződve, hogy nem android, még ha többször el is mondja, hogy fizetett a kalandért. Az elmúlt egy hétben születtek olyan elgondolások is, miszerint a fehér kalapot választó William egy körülbelül 30 évvel később visszatérő alakja akarja megtalálni a játék mélyebb értelmét. Sőt, az összekuszált idősíkokban tévedt el valahol Dolores is. Ezért lehet, hogy míg egyik epizódban Teddyért dobog a szíve, és mindent megtenne, hogy vele kelhessen útra, addig nem sokkal később már William iránt érzi ugyanezt.

maeve-westworld

Öntudatra ébredhet-e a mesterséges intelligencia?

A Westworldöt benépesítő androidok csak olyan érzéseket képesek közvetíteni, amikre utasítást kapnak, életútjukat a forgatókönyvírók alakítják, klasszikus értelemben vett emlékeik és álmaik nem lehetnének. Clementine mégis arról panaszkodik Maeve-nek, hogy rémálmok gyötrik, ráadásul Maeve bevallása szerint már magától kitalált egy módszert az ilyenek esetekre, és rájött, hogy ha elkezd visszafelé számolni, akkor fel tudja ébreszteni magát. Ráadásul már a vizsgálóasztalról is kétszer ébredt fel. Annak a lakónak sem értjük még az indíttatását, aki saját fejét törte be egy kővel. Ő is csak újabb bizonyítéka annak, hogy milyen sok a fehér folt a mesterséges intelligenciával kapcsolatosan.

Bernard is egy android lenne?

Az ötödik rész után is nehéz eldönteni, hogy ki az, aki élő, és ki az, aki nem. Néha Bernardról is meggyőződéssel állítják nézői hozzászólásokban, hogy robot. Például a szemüvege miatt, amelyet mindig csak az orrára tol, de sohasem néz át a lencsén. Dr. Ford néhány megjegyzésére vagy arra hivatkozva, hogy Theresa is csak gépként tekint munkatársára, hiába szerez neki néhány boldog percet. Lehet, hogy elhunyt gyermekének tragédiája épp olyan háttértörténet, mint amilyet más androidok is kapnak?

Mi jelent szabadnak lenni?

Már az előzetesben láttuk, hogy Ed Harris az általa elérhető szabadság reményével kecsegteti az egyik parklakót, és később a programozóknak Dolores is tesz egy olyan kijelentést, hogy szabad szeretne lenni. De mit jelent a szabadság egy android számára? Miért érzik úgy, hogy többre hivatottak, és talán a Westworld falain kívüli világot is meg akarják ismerni?

Innen HBO