Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

X-Akták 10. évad: A gyíkember története biztosan bekerül a klasszikusok közé

0

Visszatért az X-Akták 10. évada, de a nyitó epizóddal finoman szólva sem ültettek be minket a körhintába, a második rész azonban már a régi időket idézte. A harmadik epizód azonban biztosan bekerül az X-Akták klasszikusok közé, ennél tökéletesebb epizódot ugyanis nagyon rég láttunk Mulder és Scully univerzumában.

Persze nem meglepő, hiszen az epizódot az a Darin Morgan véste papírra, aki több legendás X-akták-epizódért is felelt. A nevéhez fűződik a Clyde Bruckman’s Final Repose és a Jose Chung’s ‘From the Outer Space ami azért marad meg leginkább – bennünk – a rajongókban, mert annyira elborultak voltak, amihez foghatót mostanság csak olyan sorozatok engednek meg maguknak, mint a Sherlock vagy a Limitless, amelyek sokszor a fanservice-t nyomják előtérbe.

A mostani Mulder & Scully Meet the Were-Monster (nálunk A gyíkember) címre hallgató rész tipikusan olyan epizód volt, ami ízekre szedte a saját univerzumát, hiszen olyan beszólásokat és jeleneteket kaptunk, amihez nem vagyunk hozzászokva az X-aktákban, amivel a sorozat a saját hibáira és berögződéseire hívta fel a figyelmet, de pont ettől volt tökéletes.

Lehet, hogy egy puma volt, vagy egy farkas, vagy egy medve. Vagy mindhárom egyszerre.

A történet szerint Mulder és Scully – naná, hogy – egy kisvárosba utazik, ahol két erősen beszipuzott ember szerint egy gyíkszerű lényt láttak gyilkolni. Bár Mulder kezdetben szokatlanul szkeptikus, hamarosan egyre nagyobb lendülettel veti bele magát a történetbe, Scully meg persze csak hümmög (nem is nagyon van másra lehetősége Mulder zseniális monológjai mellett) és kicsit önállósítja magát, még Mulder abban a hotelben (de még milyen hotel!) ahol megszálltak bukkan nyomokra.

– Scully, mondtam már, hogy nélkülem ne beszélj a a gyanúsítottal, veszélyes is lehet.

– Nyugi Mulder, tudod hogy halhatatlan vagyok.

Ezek a párbeszédek zseniális módon szolgálták ki a fanokat, ehhez pedig csak hozzájött, hogy az elbeszélések során nem mindig az láttuk, ami valóban megtörtént, így kaptunk egy olyan Scully-jelenetet is, amit nagyjából két évtizede várunk 😀

De a legfontosabb, hogy a nagy poénkodás és a kissé öncélúnak tűnő önkritika mellett az is belefért, hogy tényleg egy nagyon csavaros történetet adjanak a kezünkbe, úgy, hogy nem kaptuk meg a teljes történetet, hanem a legnagyobb X-Akták epizódokhoz méltóan a teljes kép megalkotása a nézőre lett bízva.

Összességében tökéletes epizódot hoztak össze, remek csavarokkal, nagyszerű dumákkal és persze bizonyítva, hogy hat epizód alatt is lehet változatos évadot produkálni. Most már tök mindegy milyen lesz a folytatás, már csak emiatt az epizód miatt is megérte visszahozni a sorozatot.

Disclaimer 1

Az meg nem tudom bárkinek feltűnt-e, hogy az epizód elején a két drogos arc (Tyler Labine és Nicole Parker), a Quagmire című epizódban is szerepelt (azért tudom, mert nemrég láttam az epizódot), amikor találkoztak Mulderékkel, Mulder nem véletlenül nézett rájuk olyan furcsán, hiszen valószínűleg felismerte őket.

Update: IMDB szerint nem csak a Quagmire-ben, de a War of the Coprophages epizódban is szerepeltek, sőt Nicole Parker úgy vállalta be az epizódot, hogy 20 éve nem is színészkedik…

Disclaimer 2

Nyilvánvaló, hogy a félelmetesebb, mitikusabb epizódokat kedvelő nézőknél kicsaphatja a biztosítékot az epizód, ezzel sincs semmi baj, hiszen nem egyforma mindenki ízlése.

Ha esetleg te a másik véglet vagy, mindenképpen írd meg kommentben, hogy miért nem tetszett!?

Share This