‘Zootropolis – Állati nagy balhé’ kritika

0 458

A várva várt Zootropolis megérkezett a hazai mozikba is, amit kb. akkora felhajtás előzött meg, (vagy talán még nagyobb), mint a tavalyi Agymanókat.

Zootropolis-04

A Disney láthatóan mindent megtesz, hogy tartsa a lépést a korral. A gyerekeknek tanulságos és izgalmas, a felnőtteknek pedig néhol erős kritika. A főhős nyuszink (Judy Hopps) gyerekkora óta rendőr akar lenni. Zootropolisban már egy ideje békességben élnek a ragadozók és az emlősök, illetve mindenféle állat, mégis a rendőrség tagjai általában a nagyobb állatok, így elég hihetetlennek hangzik, hogy egy kis nyusziból rendőr legyen. Judy mégsem enged, évfolyamelsőként végez, majd be is osztják Zoortopolisba.

Első napján azonban szembesül vele, hogy senki nem veszi komolyan, beosztják parkolócetliket osztani. Judy nem futamodik meg, beleveti magát a munkába és 220%-osan csinálja a parkolásbüntetések osztását. Azonban ez kevés neki. 13 eltűnt állatot keresnek a városban, és kis ügyességgel kap 48 órát, hogy részt vegyen a projektben, és megtaláljon egy eltűnt vidrát. E közben ismeri meg Nicket a rókát, aki bár először átveri a nyuszit, később Judy agyafúrt zsarolással maga mellé szerez. Ezután ketten próbálják megoldani az ügyet, azonban rá kell jönniük, hogy sokkal nagyobb összeesküvés áll a dolgok mögött, mint azt valójában gondolnánk.

Zootropolis-Cover-4-765x415

– A mesének épp úgy van mondanivalója a felnőttek felé is, mint a gyerekek felé. Már az első pár perctől kezdve hallja a fülünk (ami valljuk be nekünk is jól esik, nem csak a gyerkőcöknek), hogy bárki lehetsz, és bármit elérhetsz! Ezzel ellentétben Hopps szülei próbálják otthon tartani a lányukat a répafarmon, ami szerencsére nem jön össze, és Judy a saját álmai után indul.

– Zootropolis városát kívülről boldognak látjuk, azonban ahogy belevisz a sűrűjébe a mese, láthatjuk, hogy a háttérben itt is meghúzódnak az előítéletek, a félelem, a feszültség, a csalások, rasszizmus – tehát a mese egész valós világot mutat be, szinte még magunkra is ismerhetünk.

– A viccek és a poénok is ki vannak osztva: többször hallottam a moziban hangos gyerekkacajt, de sok olyan rész is van, amikor a szülők hangos nevetését hallhatjuk.

Az állatok nagyon-nagyon szerethetőek, “eszméletlen cukik”, nem túlzok, a film után egy Nick féle plüss rókát így 25 évesen még én is elfogadnék.