Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Zseniálisat csavart az American Horror Story 6. évada

Maradjunk annyiban, hogy szerintem minden tévés blogger álma egy ilyen epizód. Avagy itt A Roanoke visszatérés: 3 nap a pokolban.

0

Nem is tudom mikor írhattam utoljára bármi pozitívat az American Horror Story kapcsán, de a 6. évad 6. részével most ennek is eljött az ideje. Spoilerekkel megyünk tovább.

Az idei évadra eddig sem nagyon panaszkodtam, nekem eléggé bejött a váltás, de a félévadnál bekövetkező kvázi reboot annyira META lett, hogy ez volt kábé a hét legjobb epizódja. Az 5. rész után sejthettük, hogy Shelby és Matt történetében ennyi volt, én arra számítottam, hogy most más szereplőkkel folytatják a Roanoke rémálmot. Ehelyett hatalmasat csavartak a dolgon és csináltak egy sorozatot, a sorozatban, amelyben forgatnak egy sorozatot egy sorozatról? Vagy valami ilyesmi.

 

Alakul az American Horror Story: Roanoke

Az idei évadnyitó elég nagy változásokat vetített előre az American Horror Storyt illetően és az eddigi négy epizód során nem is nagyon csalódtunk a Roanoke alcímre hallgató évadban, sőt a negyedik rész még válaszokat is hozott bőven, köszönhetően annak, hogy elég komoly eredetepizód lett.

Maradjunk annyiban, hogy szerintem minden tévés blogger álma egy ilyen epizód. És nem csak azért, mert végre horrorsorozathoz méltó elemekkel dolgoznak, vagy mert végre érződik, hogy megerőltették magukat az írók, hanem azért is, mert ezzel a metasággal olyan káoszt teremtettek, hogy nem tudom eldönteni, hogy amit látok az a sorozat valósága, vagy pedig csak egy újabb fikció a valóságon belül. Sőt annyira elbizonytalanodtam, hogy azt sem tudom eldönteni mi a fikció valósága és mi az ami szkriptelt valóság. Érted? Nem? Na ettől meta.

A lényeg, hogy a félévados premierben hatalmasat húztak azzal, hogy összeköltöztették az eredeti történet valóságos személyeit, illetve az őket játszó színésznőket – még ha írtak is egy két sablonos konfliktust (Shelby összejött a fikcióban a férjét játszó Dominic Banks-szel) – hiszen elég komoly ellentétek feszülnek a színészek és az eredeti karakterek között és vannak persze azonosságok is,  lásd Lee és az őt alakító Monet Tumusiime alkoholizmusát…

Ráadásul jó látni a színészeket, akik egy évadon belül egy egészen más arcukat is megmutathatják és ennek köszönhetően lubickolnak a szerepeikben. Ami viszont igazán különlegessé teszi számunkra az évad hátralévő részét az az, hogy nem fogjuk tudni eldönteni (talán a fináléban kiderül), hogy amit látunk az tényleg egy talált felvételes valóság, vagy pedig egy szkriptelt dráma found footage előadásban (árulkodó lehet, hogy a címe Return to Roanoke: Three days in Hell, már pedig ha nincs engedély a sugárzására, akkor címe sem nagyon lehetne, de majd meglátjuk).

Szerintem még simán kiderülhet, hogy a valós karaktereket rávették, hogy színészkedjenek, illetve, hogy például a Kathy Bates által a Mészárost alakító színésznő sem csavarodott bele a szerepébe, hanem mindez a műsor része.

Szóval kimondhatom, én az Asylum óta nem szerettem ennyire az American Horror Storyt, köszönhetően annak, hogy meta; hogy jól bánnak a sorozat korábbi évadaihoz képest kevés karakterrel; hogy fogalmam sincs mi történik; hogy olyan zseniális húzásaik vannak, mint hogy a malacfejű csóka a “valóságban” (?) még rémisztőbb, mint a Roanoke rémálomban és a többi.

Az pedig csak hab a tortán, hogy az epizódot Angela Bassett rendezte, a színésznőnek azt hiszem remekre sikeredett a rendezői bemutatkozása az AHS univerzumban.

Share This