Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

10 horrorfilm, amit sosem fogsz látni

Filmsor Halloween 2018

El nem készült horrorfilmek.

Rengeteg olyan filmtervről tudunk, amelyek valamilyen oknál (kreatív, pénzügyi, stb.) fogva soha nem valósultak meg. A horror műfajában különösen sok ilyesfajta terv van. Halloween alkalmából összegyűjtöttünk tíz olyan horrorfilmet, amelyeket sosem valósítottak meg.(Akadnak köztük olyanok is, amelyeket megcsináltak ugyan, de szinte teljesen más sztorival és/vagy szereplőgárdával, mint ahogy korábban elképzelték.)

Freddy vs. Jason vs. Ash

A Freddy vs. Jason nagyon bejött a New Line Cinemának, úgyhogy el akarták készíteni a folytatást, amibe meghívták a Gonosz halott kultikus démonirtóját, Ash-t. Sam Raiminek, a Gonosz halott-filmek kitalálójának és az Ash-t játszó Bruce Campbellnek azonban nem tetszett az ötlet, főleg azért, mert igen csekély beleszólásuk lett volna a cselekménybe (csak Ash felett rendelkezhettek volna), így nem lett semmi a filmből (viszont a sztoriból készült egy hatrészes képregény 2007-ben).

Michael Myers vs Pinhead

Nem sokkal Freddy Krueger és Jason csatája előtt a Dimension Filmsnél megfogalmazódott a gondolat: egymásnak kell ugrasztani Pinhead-et és az akkoriban náluk lévő Michael Myerst. Miután a Freddy vs. Jason hatalmas box office-siker lett, a projekt magasabb sebességfokozatba kapcsolt: a forgatókönyvet nem másra bízták, mint a Hellraiser megteremtőjére, Clive Barkerre, a rendező szék körül pedig maga Michael Myers apja, John Carpenter mozgolódott – legalábbis Pinhead legendás megformálója, Doug Bradley ezt mondta egy visszaemlékezésben. A filmből egyrészt azért nem lett semmi, mert Moustapha Akkadnak, a Halloween egyik producerének beleszólása volt a Halloween-folytatásokba, ő pedig nem akarta, hogy Michael Pinheaddel és a bandájával csatázzon. Másrészt azért, mert a Dimension tartott egy szavazást (!) a fanok körében, akiknek többsége – bármennyire is hihetetlen – nem akarta a Hellraiser-Halloween crossovert.

Ridley Scott: Legenda vagyok

Richard Matheson híres regényéből három feldolgozás készült, de a ’90-es években Ridley Scott is akart készíteni egyet, méghozzá Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben. Scott sajátos elképzelései (a film nagyon sötét lett volna és nem lettek volna benne akciók) nem tetszettek a Warnernek, főleg úgy, hogy a büdzsé átlépte volna a 100 milliót, úgyhogy inkább kinyírták a filmet.

Kaleidoscope

Egy nekrofil, homoszexuális egyén gyilkolászik New Yorkban – nem, ez nem egy Eli Roth- vagy egy Rob Zombie- film terve, hanem a feszültség nagymestere, Alfred Hitchcock agyszüleménye, amihez a rendező még egy egyórás tesztanyagot is leforgatott. Az Universal finoman szólva sem volt oda a filmért, mivel úgy gondolták, túl explicit, túl szexuális és nem illik a suspense mesteréhez, Hitchcock azonban nem akart lemondani a Kaleidoscope-ról. A cég nem sokat kérlelte a mestert, inkább elgáncsolta a projektet, aminek néhány elemét Hitch az 1972-es Tébolyba mentette át.

Az utolsó ház balra 2.

Kevesen tudják, de ’70-es évek egyik legbrutálisabb filmjéhez, Az utolsó ház balrához akartak készíteni egy folytatást. A film a ’80-as évek elején látta volna meg a napvilágot, és a Danny Steinman (Péntek 13. – V. rész: Az újrakezdés) által írt sztorija alapján egy tipikus slasher lett volna: a történet szerint az első rész egyik antagonistája, Krug visszatér a pokolból (!), majd egy nyári táborba megy kaszabolni. A filmből azért nem lett semmi, mert az alkotás jogainak birtokosa, az első rész író-rendezője, a legendás Wes Craven – nagyon helyesen – egyáltalán nem lelkesedett a folytatásért (főleg ezzel a blőd sztorival), és nem egyezett bele a forgatásba.

George A. Romero Resident Evilje

A Resident Evil adaptációját eredetileg a modern zombifilmek atyja, George A. Romero készítette volna el, aki a filmhez írt szkriptjében közel maradt a forrásanyaghoz, a stúdió azonban inkább egy akciódúsabb feldolgozást akart, ezért Romero-t kipenderítették a projektből, és a helyére Paul W. S. Andersont (Alien vs. Predator) ültették, a végeredmény pedig… inkább ne is beszéljük róla.

Night Skies

Spielberg filmje egy sci-fi horror és egy családi film kombója lett volna: a sztori szerint öt idegen érkezik egy amerikai farmra, ahol kísérleteket kezdenek végezni az ott élő embereken, az egyik ufo azonban összehaverkodik egy kisgyerekkel. Spielberg végül csak a sztori családi részéből készített filmet – ez lett a nyolcvanas évek egyik legnagyobb kasszasikere, az E.T. Azért megnéztük volna a Night Skiest is.

William Gibson: Alien 3

Az Alien 3 bazi nehezen állt össze, az 1992-es premierig számtalan írót és rendezőt fogyasztott el. Mivel Ridley Scott nem tudta vállalni a harmadik részt, a Foxnak új embert kellett keresnie, így esett a választásuk a Neurománc szerzőjére, a cyberpunk atyjára, William Gibsonra. Gibson sztorijában Hicks és Bishop egy űrállomás-bevásárlóközpont keveréken mászkálva felfedezi, hogy a Weyland-Yutani társaság xenomorfokból akar hadsereget csinálni. A film végén felvezetik a negyedik részt: az űrállomást ellepik az idegenek, Hicks és Bishop pedig – az addig kómában fekvő Ripleyvel kiegészülve – az idegenek anyabolygója felé veszi az irányt, hogy kiírtsák az ellenséget. A Foxnak nem igazán tetszett Gibson terve (főleg azt kifogásolták, hogy hiányoznak belőle a cyberpunk-elemek, amelyekért megbízták őt), és arra kérték, hogy írja át a forgatókönyvet, az írónak azonban elege lett a stúdióból, és lelécelt. A forgatókönyvéből idén képregény készült, az első kötet megjelenése november 7-én esedékes.

Torso

Brian Michael Bendis (legismertebb munkája az újvilági Pókember-széria) ’30-as években játszódó, a clevelandi torzó gyilkosságokat feldolgozó 1998-as képregényének jogait a Paramount szerezte meg 2006-ban. Az adaptáció élére David Finchert képzelték el, a főbb szerepekre Matt Damont, Casey Afflecket és Rachel McAdamst szemelték ki. Fincher képregényhűen, fekete-fehérben képzelte el a filmet, ami nem igazán tetszett a stúdiónak, ráadásul a direktor nagyon hasonló tematikájú, 2007-ben megjelent Zodiákusa megbukott a kasszaknál. Szóval nem csoda, hogy végül nem lett semmi a projektből.

Cronenberg Frankenstein

A ’80-as évek elején felröppent a hír, miszerint David Cronenberg Frankenstein-adaptációt szeretne készíteni. Valljuk be, Frankenstein szörnyének története szinte kiáltott a biohorror pápájáért, ám pár lelkes Cronenberg-nyilatkozatot követően a film terve eltűnt a süllyesztőben, és a mai napig nem tudni pontosan, miért nem valósult meg. Ha tippelni kéne, Cronenberg ’86-os alkotását, A legyet mondanánk oknak: az erős Frankenstein-áthallásokkal operáló film miatt egyszerűen okafogyottá válhatott Cronenberg számára a produkció elkészítése, nem akart két Frankenstein-filmet készíteni egymás után.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<