Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

10 horrorfilmes húsvéti tojás

Filmsor Halloween 2018

Horrorfilmek és tojások.

Úgy döntöttünk, hogy ebben a cikkben nemcsak a Halloween, hanem a Húsvét szellemét is megidézzük: összegyűjtöttünk tíz, horrorfilmekkel kapcsolatos húsvéti tojást. Aki nem tudná: a húsvéti tojás (angolul: easter egg) rejtett (vagy nem is olyan nehezen észrevehető) filmes utalást jelent, ami általában egy tárgy, de ahogy a későbbiekben látni fogjátok, akár egy mondat is lehet.

Alfred Hitchcock sokadik cameo-ja (Psycho)

A húsvéti tojások egyik speciális típusa a cameo, amikor egy színész, egy híresség, vagy maga a rendező tűnik fel egy nagyon rövid szerepben. Alfred Hitchcock előszeretettel jelent meg saját alkotásaiban. Az ikonikus Psychoban a Suspense Mestere Marion Crane (Janet Leigh) irodája előtt áll. Marion épp Hitch feltűnése után dönti el, hogy elindul… útja a Bates Motelba vezet, ahol megtörténik a filmtörténelem leghíresebb zuhanyzása (és gyilkossága).

A Gonosz halott és a Péntek 13 találkozása (Péntek 13. – IX. rész: Jason pokolra jut)

A Péntek 13-sorozat kilencedik részének végén feltűnik Freddy Krueger, hogy a pengés kesztyűjével a pokolba húzza Jason hokimaszkját, ezzel pedig egyfajta beharangozót adott a két horrorrém párharcát feldolgozó Freddy vs. Jasonnek. A filmben azonban nemcsak Freddy, hanem a Necronomicon is tiszteletét teszi, ami Ashnek, a Gonosz halott-filmek főhősének sok fejfájást okozott.

Ismerős ház, ismerős arc (Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon)

A Leslie Vernon számos utalással és színésszel (felbukkan példádul Robert Englund, azaz Freddy Krueger) tiszteleg a slasher alműfaja előtt. Az egyik legjobb referencia a Jason Vorhees ikonikus hokimaszkját négy alkalommal viselő Kane Hodderhez köthető, aki a filmben az Elm utca 1428-ba kopog be – ebben a házban kísértet először Freddy Krueger.

Wes, a takarító (Sikoly)

A slasher műfaját felfrissítő Sikoly roskadozik a horrorfilmes utalásoktól. Az egyik legjobb meglepetés a rendező, Wes Craven megjelenése, aki egy Fred nevű, piros-zöld csíkos pulóvert viselő takarítót játszik. Figurája egyértelmű utalás Craven ikonikus rémére, az Elm utcai tinik életét megkeserítő Freddy Kruegerre.

A norvég megmondja a frankót (A dolog)

Mind ismerjük John Carpenter 1982-es parazitahorrorját, A dolog c. filmet, amelynek elején egy norvég hevesen üldöz egy kutyát, ám amikor a fickó ténykedésére felfigyelő amerikai sarkköri bázis személyzete is veszélybe kerül, lelövik a puskás norvégot, a kutyát pedig befogadják. Ez okozza vesztüket, hiszen az eb nem is igazi eb, hanem egy alakváltó földönkívüli. Ha tudtak volna norvégul, talán elkerülhették volna  bajt, ugyanis a skandináv, akit lelőnek, ezt ordítja a halála előtt anyanyelvén: “Menjetek el! Ez nem egy kutya! Ez egy másolat! Nem valódi! Tűnjetek el, idióták!” Vajon a norvég mozikban hogyan oldották meg, hogy ne derüljön ki idő előtt a poén?

Túlélő, majd sikeres vállalkozó (Slither – Féltél már nevetve?)

A Slitherben egy űrből érkező parazita szállja meg a békés amerikai kisváros lakóit, így aztán nem csoda, hogy James Gunn szórakoztató trancsírfilmje az előbb említett Carpenter-klasszikusra is kikacsint. Az egyik jelenetben megpillanthatunk egy épületet, amelyen a következő olvasható: “R.J. MacReady Auctioneers & Funeral Home”. MacReadynek hívják A dolog főhősét, aki úgy tűnik, túlélte a film eseményeit, visszatért a Déli-sarkról, és sikeres temetkezési vállalkozó lett. Nem is csoda, hiszen jól ért a tűzhöz, szóval nyilván megy neki a hamvasztás is.

Aprócska folytatás (A balta 2.)

A balta 2. részében igazán szellemesen jelenik meg Adam Green egyik korábbi filmje, a 2010-es Kihűlve, amelyben három barát egy sífelvonón reked. A balta 2.-ben tulajdonképpen az előbb említett film mini-folytatását is láthatjuk: egy tv-képernyőn a film túlélője tűnik fel, aki épp a sajtónak nyilatkozik. Beszámol a félelmetes élményéről, valamint arról, hogy soha a büdös életben nem fog többet síelni menni. Egy felirat tájékoztat minket, hogy a hölgy megegyezést kötött a sífelvonót üzemeltető céggel. Azt nem tudjuk, mekkora kárpótlást fog kapni tőlük, de ha arra gondolunk, mennyi mindent kellett elszenvednie, biztosan nagyot.

Kubrick beint Stephen Kingnek (Ragyogás)

Mint az ismeretes, a brit rendezőzseni, Stanley Kubrick Ragyogása alaposan eltért a Stephen King által írt regénytől. King utálja a filmet, amiben Kubrick mintha jól beintene a legendás írónak. King művében a Torrance család egy piros bogárhátúval érkezik a Hotelba. Kubrick interpretációjában az autó színe már sárga, azonban a piros autó is feltűnik a filmben: amikor Dick Hallorann a Hotel felé vezet, lát egy piros autóroncsot az út szélén. Fricska ez a javából.

Az alkotók elspoilerezik a filmjüket (Fűrész)

James Wan egyik legelső filmje, a Fűrész rendelkezik minden idők egyik legnagyobb csattanójával. Durva, de a készítők már a film elején leleplezik a gyilkost, persze igen nehezen észrevehetően. A 20. perc környékén van egy visszapillantás, amelyben Dr. Gordon orvostanhallgatókkal beszél az egyik betegéről, Johnról. A kamera egy pillanatra megmutatja az ágyban fekvő férfit, és ekkor láthatunk az asztalán egy rajzot a híres medvecsapdájáról, amit Amanda kénytelen volt viselni a filmben. Ezzel a meglepetéssel viszont akad egy kis problémánk: ha John Kramer valóban minden idők egyik legokosabb sorozatgyilkosa, akkor miért hagyja szem előtt gyilkos gépezete rajzát, mikor elszunyókál?

James Wan-univerzum (Insidious)

És ha már Fűrész: az Insidiousban felbukkan Billy baba Patrick Wilson háta mögött, egy rajz formájában. További érdekesség, hogy a skicc alatt egy 8-as szám található, amivel sikeresen megjósolták, hogy nem a 7. rész lesz a Fűrész-franchise befejező része.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<